Все більше дітей з розладами аутистичного спектру йдуть навчатися в університети

3 квітня 2015
Редакція

Дослідження розладів аутистичного спектру (ASD) все ще перебуває в зародковому стані, але знання про захворювання головного мозку, яке пов'язане із затримкою розвитку та соціальними проблемами, росте як на дріжджах.

Журнал "Гарвардський огляд психіатрії" (The Harvard Review of Psychiatry) опублікував резюме з найостанніших даних в галузі досліджень ASD. Журнал містить шість статей, кожна з яких знайомить з останніми дослідження за останні кілька років. Хоча відгуки були для професійного використання лікарів, які працюють з пацієнтами, вони пропонують зазирнути у світ сучасних досліджень аутизму і торкаються питань генетики, медикаментозного лікування та того, як люди з аутизмом повинні готуватися до коледжу.

Тут подаємо резюме згаданих статтей.

1. Незабаром може з’явитися спосіб проводити генетичний тест для дітей на наявність ASD

Донедавна, мав місце "безпрецедентний прогрес" у генетичному дослідженні ASD. Можливо, найзначнішим проривом за останні п'ять років стало, в першу чергу, визначення генетичного чинника ASD, пише Джеймс Гузелла, доктор наук.

Поки що дослідники виявили сотні генів, пов'язаних з тим або іншим ступенем ризику розвитку ASD. Ці гени також, судячи з усього, пов'язані з іншими порушеннями розвитку нервової системи і психічними розладами, пише авторка. Є надія, що ці відкриття відкриють двері для дослідження взаємодії між факторами навколишнього середовища і генами. 

На даний час немає ніякого стандартного тесту крові/генетичного тесту для діагностування ASD. Натомість, фахівці оцінюють поведінку дитини на наявність ознак, які включають неспроможність встановити зоровий контакт з іншими людьми, повторюваність дій, чутливість до повсякденного шуму і відставання в рухових навичках.

2. Дослідники розробляють медикаменти, дія яких спрямована на основні симптоми ASD

Такі препарати впливатимуть на специфічні нейротрансміттери та гормон окситоцин. Йдеться про ліки, які відрізняються від антидепресантів та стимулянтів, розроблених та призначених для лікування інших розладів, пояснює авторка, доктор Лаура Полет.

"В даний час наявні ліки можуть бути корисні для вирішення певних проблем, пов'язаних з аутизмом - наприклад, проблем з концентрацією уваги, гіперактивністю, агресією, тривогою - однак не з основними соціальнопроблематичними ознаками аутизму", додала Полет, котра працює в якості психіатра Центру аутизму ім.Лур’є при UMass General Hospital for Children. Тим не менше, нові препарати могли би бути більш ефективними у дії на симптоми ASD з менш шкідливими побічними ефектами, вважає вона.

3. Діти з розладами аутистичного спектру знаходяться у рівній або більшій небезпеці розвитку ожиріння в порівнянні з їхніми однолітками

"Діти з аутизмом можуть мати деякі унікальні фактори ризику, які зробили б їх більш сприйнятливими до збільшення ваги", сказав автор Керол Кертін з  Eunice Kennedy Shriver Center at UMass Medical School.  Ці чинники включають уповільнений розвиток моторики, значні проблеми зі сном, побічні ефекти антипсихотичних препаратів і незвично прискіпливі смакові уподобання. 
 


"Йдеться про привернення уваги", сказав Кертін про своє дослідження. "Ожиріння не завжди викликає стурбованість батьків".

4. Сильні болі в животі можуть бути однією з причин того, що діти виявляють симптоми ASD

Лікування шлунково-кишкових розладів безпосередньо може зменшити важкість симптомів, вважає Елейн Сяо, старший науковий співробітник в California Institute of Technology's Division of Biology and Biological Engineering.

Сяо вивчає "людську мікробіоту", тобто всі мікроби/бактерії, що живуть в людському тілі. Нещодавно вона опублікувала результати дослідів того, як дія на мікроби в мишей вплинула на симптоми, пов’язані з аутизмом. Такі дослідження, однак, ще не проводилися на людях.

"Терапія, яка базуватиметься на мікробах, може бути доволі перспективною для лікування ASD, оскільки ними легко оперувати, контролювати і така терапія може бути тривалою", вважає Сяо.

5. Діти з розладами аутистичного спектру іноді можуть бути або занадто чутливими, або мало реагувати на звуки, дотики, смаки та запахи

Наприклад, вони можуть відмовитися носити певний одяг, тому що відчувають, що навіть бірка може подряпати. Або навпаки, можуть не одразу відчувати біль, що може спричинити тяжкі тілесні ушкодженя. 
 


У минулому лікарі цим сенсорним симптомам ASD приділяли менше уваги, пише автор дослідження доктор Ерік Хейзен з Massachusetts General Hospital. Насправді, дослідження встановили, що ці симптоми можуть бути основними ознаками ASD, і можуть бути пов'язані з аномальною структурою і функціонуванням мозку у людей з розладами аутистичного спектру. Необхідні додаткові дослідження, про те, як працетерапія та "сенсорно-інтеграційна терапія" можуть допомогти дітям полегшити їх симптоми, пише Хейзен.
 

6. Все більше дітей з розладами аутистичного спектру навчається в університетах 

У них є великий ризик розвитку психіатричних розладів, таких як депресія або тривога. Також вони найбільше схильні кидати навчання.
 


Дослідження щодо студентів університету, які мають ASD, є неповним, але доктор наук Стефані Пайндер-Емейкер пропонує результати її дослідження щодо плану адаптації молодих людей з розладами аутичстичного спектру, котрі йдуть навчатися до коледжу. Вона запропонувала ввести в кампусах систему підтримки, на кшталт, команди батьки-викладач-терапевт, які надають підтримку студентам з ASD. Інша пропозиція стосується створення літніх програм з адаптації таких студентів, яка допомагатиме їм опанувати необхідні навички для життя в кампусі.

Підготувала Світлана Іванишин-Угрина

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше