Вражаючі: сім чудес світу й теперішні аналоги до них

Розмови про сім стародавніх чудес світу не вщухають і досі. Список цих прославлених пам'яток античної культури сформували свого часу авторитетні історики та бувалі мандрівники, повпливав на нього й "батько історії"  Геродот. Звісно, ішов час, і перелік зазнавав змін. Остаточний варіант, який відомий зараз, довів до пуття давньогрецький вчений Філон Візантійський. У класичному списку ви знайдете сім чудес, розташованих у східному Середземномор'ї.

Як відомо, не всі чудеса древньої культури збереглися до нині. Та чи є їм гідна альтернатива?

1. Велика піраміда Ґізи

Створена між 2584 та 2561 р. до н.е., Велика піраміда Ґізи є єдиним збереженим дивом світу. Ширина  230,4 метра, висота  146,5 метра. У цей древній комплекс пірамід у Ґізі входять: піраміда Хуфу, вона ж піраміда Хеопса, вона ж Велика піраміда, менші  піраміди Хефрена (Хафра) і Мікеріна (Менкаура), і ще ряд не таких масштабних пірамід, храмів та інших будівель. Це була найвища техногенна структура понад 3800 років, до завершення будівництва Лінкольнського собору близько 1300 року.

Сучасна альтернатива? Сучасні піраміди включають в себе скляний вхід до Лувру в Парижі, піраміду Вальтера в Лонґ-Біч, штат Каліфорнія, та 30-поверховий готель Luxor в Лас-Вегасі. Найвища у світі пірамідарна структура  це колосальний готель Ryugyong у Пхеньяні, Північна Корея, названий "Hotel of Doom"  330 метрів заввишки. За ним слідує "The Shard" у Лондоні (309,6 м).

Hotel of Doom

2. Храм Артеміди в Ефесі

Храм Артеміди був визнаний Антипатром Сидону, грецьким поетом, найкращим з давніх чудес. Він писав: "Коли я побачив будинок Артеміди, який тягнувся аж до хмар, інші чудеса втратили блиск, і я сказав:" Ось, окрім Олімпу, Сонце ніколи не виглядало настільки грандіозним ". Після того, як він був знищений двічі, через повені та підпал, третє і найбільше втілення почалося в 323 році до н.е. Він проіснував до 268 року н.е., коли був пошкоджений чи зруйнований під час набігу Ґота. Територія храму була знову відкрита в 1869 році, а фрагменти його можна знайти в Британському музеї. Ефес отримав статус "Всесвітньої спадщини" у 2014 році.

Сучасна альтернатива? Серед найяскравіших сучасних храмів  незрівнянний Wat Rong Khun, відкритий у 1997 році; Гармандір Сагіб, або "Золотий храм", завершений в Амрітсарі в 1604 році; Kinkaku-ji in Kyoto; the Sagrada Familia в Барселоні і Храм Лотоса в Нью-Делі, місце поклоніння вірі бахаї, побудований в 1986 році, завоював численні архітектурні нагороди.

храм Лотоса

3. Висячі сади Вавилона (Семіраміди)

Це єдине диво давнини, чиє точне місцезнаходження не було встановлено. Хоча деякі дослідники вважають, що це місце були суто міфічним, інші джерела припускають, що сади були побудовані королем Навуходоносором II близько 600 років до н.е. Об'єкт, ймовірно, складався з висхідної серії багаторівневих садів, які нагадували велику зелену гору, росли з центру стародавнього Вавилону, поблизу сучасної Гілли в Іраку. Якщо сади взагалі існували, їх знищили після першого століття нашої ери.

Сучасна альтернатива? Завдяки своєму розташуванню Dubai Miracle Garden є очевидним об'єктом, на який впав наш вибір. Відкритий на День святого Валентина в 2013 році, він містить понад 45 мільйонів квітів, що покривають поле площею 72 000 м². Квіти тут формуються у формі сердець, зірок та пірамід. З інших альтернатив зверніть увагу на сади Кью, сади Койкенгоф, сади в Версалі та ті, що знаходяться на Villa d'Este в Тіволі, Рим. 

Дубаї

4. Олександрійський маяк

Олександрійський маяк, побудований Птолемецьким королівством між 280 і 247 роками до н.е., височіє аж на 137 метрів, що робить його одним з найвищих техногенних тогочасних структур у світі. Його пошкодили трьома землетрусами між 956 і 1323 роками. Проіснував до 1480 року, коли останній з каменів маяка використали для будівництва цитаделі Qaitbay, яка все ще стоїть на місці.

Сучасна альтернатива? Серед найкрасивіших маяків у всьому світі  ті, що знаходяться в Ліндау в Німеччині, Key Biscayne  у Флориді та Анденес  в Норвегії. Найвищий? Jeddah Light — це 133-метрова будівля в Саудівській Аравії, побудована в 1990 році.

5. Статуя Зевса в Олімпії

Це гігантська репрезентація грецького бога Зевса, яку побудував скульптор Фідіас близько 435 року до н.е. в храмі Зевса — святилищі Олімпії. Скульптура складалася з дерев'яної рамки, покритої пластинками зі слонової кістки та золотими панелями, тоді як трон був прикрашений чорним деревом, слоновою кісткою, золотом та дорогоцінним камінням. Це було у мемуарах римського історика Светоніуса. Імовірно,  статуя була зруйнована, коли храм Зевса згорів у 425 році. Крім того, її доставили до Константинополя (нині Стамбул), де остаточно спалили в палаці Лавсуса в 475 році. У 1950-х роках в Олімпії була відкрита майстерня Фідія.

Сучасна альтернатива? Золотий Будда в Бангкоці, найміцніша статуя в світі з твердого золота, вагою 5,5 тонн є одним із варіантів. Або як щодо найвищої в світі статуї: храм Будди в Генані, Китай, на висоті 128 метрів?

статуя Будди

6. Мавзолей у Галікарнасі

Побудована між 353 і 350 роками до н.е., ця могила Мавзолу, перського сатрапу (губернатора провінції) — висотою 45 метрів і покрита рельєфами чотирьох різних грецьких скульпторів. Він стояв біля Галікарнасусу біля сучасного Бодруму, Туреччина, поки не був зруйнований послідовними землетрусами між 12 і 15 століттями. З моменту його будівництва слово "мавзолей" стало означати будь-яку надземну гробницю.

Сучасна альтернатива? Найвідомішим мавзолеєм у світі є Тадж-Махал, побудований в 1643 році. На річці Ямуні біля Агри для розміщення тіла Мумтаз-Махал, улюбленої дружини монгольського імператора Шаха Джахана. Для чогось божевільного є Мавзолей Леніна на Червоній площі, у Москві його бальзамоване тіло все ще відкрите для публічного показу. Що є досить неправильним, на мій погляд.

Тадж-Махал

7. Колос Родоський

Ця статуя грецького бога сонця, Геліоса, колись стояла біля входу в гавань на Родосі, на однойменному грецькому острові. Її збудували в 280 році до н.е., щоб відзначити перемогу над правителем Кіпру, Антігоном I Монофтальмом, але проіснувала лише 54 роки. Колос був знищений землетрус. Він мав понад 30 метрів заввишки, виконаний з бронзи та заліза з мармуровим постаментом.

Сучасна альтернатива? Статуя Христа в Ріо-де-Жанейро цілком підійде. Він має аналогічну висоту, знаходиться недалеко від моря і так само вражає.

Зображення — pinterest.com

Перейти на Ua Modna Shop 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com