Воргол Енді – лемко

"Кожен може прославитися за 15 хвилин", – стверджував Енді Воргол
 

wikimedia.org

Народився 6 серпня 1928 р. у м. Піттсбург, штат Пенсильванія, США. Його коріння з маленького лемківського села Микова на польсько-словацькому прикордонні (усього 150 мешканців). Батько Андрія (Енді) був сильним, кремезним чоловіком, мав роботу у будівельній компанії в США. Він першим поїхав за океан, важко працював і заощаджував, щоб купити будинок і забрати родину.

Мати Юлія з роду Завадських, народила найменшого Андрія у 36 років (із чотирьох дітей, старша дочка померла дитиною; двоє старших за Енді синів). Родина була дуже релігійною, Енді був охрещений у греко-католицькій церкві. Юлія Воргол майже весь час була дома: вишивала картини, розписувала писанки, виготовляла та продавала штучні квіти. Тоді вона зовсім не володіла англійською і спілкувалася з "мізинчиком-мазунчиком" рідним діалектом.

Розумний, але хворобливий хлопчик пішов до школи в 6 років. Учився із задоволенням, але захворів на ревматичну лихоманку і переживав напади танцю святого Віта. Над хирлявим хлопчиком, у якого постійно тремтіли руки, діти глузували, тому перебування в школі було каторгою для Енді.

Більшість часу Енді проводив у ліжку, малював котиків, вирізав витинанки, слухав радіо та мамині розповіді. У 9 років Енді Воргол почав відвідувати безкоштовні суботні курси художньої майстерності Інституту Карнегі. З цього часу батько захворів на туберкульоз. Він переглянув свої заощадження і вирішив усі кошти віддати на навчання Енді. Після смерті батька Енді вперто здобував освіту. Він став членом студентського кіноклубу і редактором інститутського літературного журналу "The Cano", почав відвідувати симфонічні концерти, ходити на вечірки, зацікавився балетом, брав уроки сучасного танцю. Влітку 1947 року Енді та ще п’ятеро студентів орендували колишню каретну у старовинному маєтку і облаштували в ній творчу майстерню.

Закінчивши навчання в університеті Карнегі-Мелона в 1949 році, Енді Воргол переїхав до Нью-Йорка, де успішно працював ілюстратором у журналі. До нього приходить популярність. Темою картин Воргола стали дешеві американські продукти: наприклад, томатний суп.

3 червня 1968 року до майстерні Воргола під’їхала Валері Соланас – учениця Воргола, феміністка, засновниця Асоціації за примусову кастрацію чоловіків. Соланас підійшла до Енді, дістала з паперового пакету револьвер і тричі вистрілила. Тяжко поранений Воргол вижив, але, змушений був носити корсет: лікарі невдало зашили м’язи живота, мав проблеми з жовчним міхуром.

Художник, ілюстратор, дизайнер, скульптор, письменник, продюсер, кінорежисер, видавець, колекціонер — він залишив по собі величезний творчий спадок і ще за життя став легендою. Воргол першим почав використовувати комп’ютер у творчості. Енді Воргол завоював популярність своїми іконічними зображеннями поп-культури. Написана у 1963-му році картина Енді Ворлога "Вісім Елвесів" у 2010-му була придбана приватним колекціонером за 100 мільйонів доларів. Роботи лише восьми художників світу продавались за таку суму. Енді опинився у товаристві таких велетнів мистецтва як Пабло Пікасо та Вінсент Ван Гог.

Прийшли перші великі гроші, на які Енді купив будинок у Нью-Йорку, де оселився разом із матір’ю. Енді говорив: "У мене є телефонна подруга. Наші телефонні відносини тривають вже шість років… Це чудове розв’язання проблеми: ми не повинні ранками миритися з поганим запахом з рота один одного…" Воргол став першим американським художником, який відкрито визнав свою гей-орієнтацію.

22 лютого 1987 р. о 6:32 ранку у м. Нью-Йорк, США від інфаркту упокоївся 58-річний Енді Воргол. Брати перевезли тіло художника в Пітсбург для поховання поряд із матір’ю і батьком на греко-католицькому цвинтарі Святого Івана Хрестителя в Пітсбурзі (англ. St. John the Baptist Byzantine Catholic Cemetery). Його поховали у чорному костюмі, з червоною трояндою у руці та маленькою біблією.

На похороні була присутня Йоко Оно.

Творча спадщина Воргола була великою, розпродаж його майна на аукціоні "Сотбі" в Нью-Йорку затягнувся на 9 днів. Загальна вартість проданого майна склала 20 мільйонів доларів.




Якщо вам сподобалась ця стаття, вам також варто почитати:
Одним із творців американської атомної бомби був українець
Українець та Pulitzer Prize 2015
Як галицький єврей став королем банків США
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше