Вкотре про українські соціалки

23 червня 2015
usik64

Як свідчить практика, всі заклики до українських юзерів утримуватися від спілкування в російських соцмережах, таких, як Одноклассники чи Вконтактє, лишаються голосом волаючого в пустелі. Всі ті, хто користувався, і надалі користуються російськими ресурсами. Одна з найпоширеніших моделей відповідей при цьому: "Всі мої друзі (співробітники, однокласники, знайомі, родичі...) ТАМ, і що ВЗАГАЛІ український інтернет може запропонувати натомість?"

Більшість із тих, хто цікавиться реаліями укрнету, знають про проблеми українських соцмереж. Одна з найбільш розкручених ВіЮЕй (WeUA) станом на червень-2015 продається, на титульній сторінці міститься оголошення, що для мережі шукають нового власника. Доступ до акаунтів закрито. Спілкуватися просять через Фейсбук чи електронне листування.

В одній із статей я робив огляд існуючих і робочих соціалок в укрнеті. Не буду повторюватися. Наразі відрекомендую стару/нову соцмережу УкрФейс (UkrFace). Чому стару? У кого вистачить сил дочитати до кінця, дізнається, що перші спроби починалися ще в 2010 році. Чому нову? Бо зараз мережа виходить у новій якості, оновлена і відкрита для користувачів

Невеличкий анонс від розробників

"Наша мета - об'єднати патріотів України, які не згодні з антиукраїнською пропагандою в деяких іноземних соціальних мережах", - розповів представник UkrFace Андрій Савчук.

"Ми не будемо боротися з російськомовним населенням України і не будемо блокувати доступ користувачам з інших країн. Тому що за допомогою цього проекту ми хочемо об'єднати Схід і Захід України", - додав він.

Творці UkrFace відзначають, що їхнє дітище буде дуже схожим на "Вконтакте" і Facebook. У новій українській соцмережі будуть ті ж функції: профіль, друзі, музика, фото, відео, обкладинка, а ще - фон сторінки і загальний чат.

"Так користувачам легше буде адаптуватися до UkrFace", - пояснив Андрій.

Таким був анонс мережі десь біля 5 квітня 2014 року. Проте, реально мережа запрацювала "на користувачів" весною 2015. Із засновником поспілкуватися не вдалося, хоча він регулярно моніторить мережу з мобільного. Отже, враження юзера.

Зовнішній вигляд 

Про УкрФейс чув давно, проте з 2014 там було більше проблем, аніж можливостей. Скажімо так, навіть моя першочергова реєстрація десь зникла в аналах інтернетів. Після того, як Богдан Оліярчук оголосив, шо ВіЮЕй фсьо, почав моніторити інші українські соціалки. І на Ц.Укр натрапив знов на посилання на УкрФейс. Зареєструвався по-новій. Почав "набивати друзів". Що хочеться відзначити: користуватися мережею у тому стані, в якому вона є на червень 2015,— реально МОЖЛИВО і ПОТРІБНО.

Сторінка входу


Вигляд головної сторінки чи Новин

Реєстрація ненав'язлива. До речі, відсутнє підтвердження електронної пошти при реєстрації.

Сторінка входу мінімалізована.

Сторінка користувача

Вигляд Головної сторінки нагадує Фейсбук.

Плюси 

  • Простота реєстрації
  • Зручність завантаження аудіо і доступ до Вашого програвача
  • Хороший вигляд фото
  • На користувацькій сторінці зручна зміна аватару і тла сторінки

Мінуси 

  • Дуже багато русизмів, особливо у відмінках слів; просто орфографічні помилки
  • Відсутність реклами (що певною мірою плюс) привела до того, що дуже мало користувачів знають про цю мережу і реєструються в ній
  • Не можна організувати конференцію

Користувацька сторінка юзера №1. Підозрюю, засновник (власник??) мережі. На сторінці зазначена Керч. Можливо, у цьому полягає причина зашифровки.

  • Нема вибору шрифтів в налаштуваннях інтерфейсу
  • Неможливо редагувати опублікований запис, навіть власний
  • Певна зашифрованість адмінів; у будь-якому випадку, за тиждень спроб поспілкуватися із засновником мені не вдалося; можливо, ситуація зміниться після цієї статті і того факту, що зклякла ВіЮЕй.

Єсть контакт 

Тільки закінчив редагувати статтю і розсилати лінки у всілякі ваші Твіттери і Фейсбучки, і — О, Чудо!! — відгукнувася адмін УкрФейса Сервер Пашиєв.

Він нам з вами повідав захоплюючу історію ресурса аж від 2010 року. Верхні редагування не змінюємо, щоби зберігалася інтрига статті.

Отже, практично цитата. Чому практично? Прибрав деякі русизми і помилки, ті, що найбільш кинулися в очі.

Сервер Пашиєв про УкрФейс. (інтерв'ю мені :0) 22 черв 2015)

Доменне ім'я UKRFACE.com.ua було зареєстровано в 2010 році, стартом для цього став фільм Соціальна мережа. Мені хотілося створити щось для України. Після реєстрації доменного імені став розуміти, що, аби осилити соц.мережу, потрібні фінанси, при чому не малі, вирішив почати з проби.

Перше, що було відкрито на основі ukrface.com.ua,— це ігрова соціальна мережа. За 6 місяців в ній було зареєстровано понад 70тис. користувачів. Після кількох атак довелося закрити ресурс, щоби врятувати дані користувачів від потрапляння в чужі руки. Після закриття домен довго простоював в очікуванні свого часу.

Ігрова соціальна мережа (Українська ігрова соціальна мережа) була спробою для перевірки своїх можливостей і перевірки в попиті подібного ресурсу для громадян України, ким я є зокрема.

Події 2014 року дали поштовх для відкриття Української соціальної мережі. Але почалося все з наступного. Паралельно зі мною відкривалася соціальна мережа ukrface.net, ясна річ, що знайти власників домену ukrface.net мені було не важко.

Я почав вести з ними діалог, і, оскільки створювати 2 соц.мережі з однаковою назвою було безглуздо, а підрахувавши їх команду і свою (на той момент я був один:) ), я вирішив, що у разі їх успіху — віддам безкоштовно домен або разом з ними розпочну розробку... Але через кілька днів вони закрилися, і я вирішив продовжити розпочате самостійно. Оскільки попит на ukrface був раніше того часу, що я припускав, довелося діяти швидко. Ресурс був запущений в ніч з 6 на 7 (був зібраний дизайн, функціонал).

Мені не вперше доводилося збирати сайти за ніч. Сайти — це хобі, улюблена справа, сайти на благо — це приємна справа, а сайти, на яких є активні учасники, відвідувачі - це стимул.

Я за період веб-дизайнерства створив кілька десятків сайтів, досвід є, була своя веб-студія.

Ситуація, яка склалася навколо, говорила лише про те, що серед патріотів України, серед людей з'явилася потреба в своїй власній соц.мережі, яка дала би відсіч російському ресурсу і яка могла б об'єднати народ України у важкий час.

Після відкриття мережі з'являлися користувачі, які готові були допомогти в просуванні сайту та його наповненні. Серед них Орест Окопний,  Ігор Пархоменко, Вася Бабич, Яна Іванова, Світлана Юрченко та інші - які і є командою UKRFACE.

Перекладом сайту займалися активісти. Від себе зазначу, що переклад на кримськотатарську мову в своєму роді єдиний серед всіх українських соц.мереж, оскільки зроблений на справжнiй живій кримськотатарськiй мовi. Такого перекладу немає і серед російських соц.мереж.

Українська соціальна мережа UKRFACE на даний момент не стоїть на місці. Після відкриття було одне оновлення: змінився дизайн і додався функціонал. Зараз готується друге оновлення, в якому будуть використані сучаснi технології сайтобудування, як приклад, частину з них використовує ВК.

Тому більшу частину часу доводиться проводити за оновленням, оскільки з технічної частини ресурсу - я один. Щодо отримання матеріального прибутку з сайту... особливо не розглядається, буде прибуток чи ні, сайт буде працювати. Свідченням цього є його робота протягом майже 5 років.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

usik64 usik64 6 липня 2015
Все норм. В робочому порядку. Наснаги.
Ярослав Гінзула 6 липня 2015
Хіба я казав, що це погано? Надалі, думаю, варто обговорити можливість художнього перекладу українських статтей, що були написані НЕ українцями. Вважаю, що більшість відвідувачів цього сайту сюди заходять почитати саме українські тексти, а не он-лайн переклади іншомовних статтей.
пс. Вибачте, якщо тон мого допису сприйматиметься дещо провокаційно, не мав цього на меті.
usik64 usik64 3 липня 2015
Адмін НЕ українець. Писав мені українською. Я в статті зберіг основну орфографію. І, взагалі, вітаю, коли переважно російськомовні люди УРЖ намагаються писати українською. Хіба це погано?
Всі коментарі
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше