Віталій Кличко підтримав відбір проектів, що стануть частиною розумної інфраструктури міста

20 липня 2016
Редакція
9-10 липня Kyiv Smart City та 1991 Open Data Incubator провели масштабний конкурс-хакатон міських проектів. Віталій Кличко та Київська міська державна адміністрація підтримали відбір та запуск першої програми для стартапів на базі відкритих даних столиці. П'ять найкращих стартапів, які пройшли відбір і запропонували найкращі рішення для розвитку Києва, почнуть працювати вже восени 2016.

На конкурс 1991 Smart City Incubator пройшло 13 команд. До захисту проектів перед журі дійшло 9. Близько 70 IT-активістів змагалися за можливість проходити інкубаційну програму для міських проектів на території Kyiv Smart City Hub. П’ять найкращих стартапів отримали можливість безкоштовно пройти інкубаційну програму та стати частиною "розумної" цифрової інфраструктури міста у рамках ініціативи Kyiv Smart City.
 
Віталій Кличко, мер Києва відвідав фінальну презентацію команд та взяв участь у роботі журі:

"Раніше українці запозичували смарт-технології у західних країн. Та сьогодні, зокрема і на прикладі хакатону, очевидно, що в Україні та у Києві зокрема є достатньо ініціативних людей, чиї ідеї можна застосувати для підвищення якості життя в столиці, а потім розповсюдити на інші міста та продавати в інші країни. І столична влада робитиме все, щоб створити для таких талановитих команд усі умови, аби вони мали можливість реалізувати свої ідеї в Києві. Щоб наше місто ставало більш технологічним, більш комфортним та сучасним."
 
Радник мера і керівник ініціативи Kyiv Smart City Юрій Назаров пояснив процес імплементації стартапів у міське цифрове середовище:

"Зі свого боку ми гарантуємо підтримку вашим проектам, яка включає у себе як ресурсну та технічну допомогу, так і висвітлення у нашій інформаційній базі – як в соціальних медіа, так і в інших каналах. Усі бази даних, як вже оцифровані, так і ті, що існують у фізичному вигляді, стануть доступними командам, якщо це буде потрібно для їхньої роботи. Крім того, уся служба технічної підтримки КМДА буде готова вам допомагати, наприклад, формуватиме дата-сети на вашу вимогу чи розроблятиме АРІ."
 
Денис Гурський, засновник 1991 Open Data Incubator та громадської організації активістів та IT-волонтерів SocialBoost відзначив, що запуск інкубатору 1991 для міських проектів – це наступний крок у розбудові еко-системи розвитку IT-стартапів.

"Спілкуючись з більш ніж 1000 IT-волонтерів з інших українських міст, ми знаємо, що зараз побудова системи, яка дозволить розвивати інфраструктуру розумних міст по всій Україні, є основою для продовження технологічної революції на регіональному рівні. Київський інкубатор 1991 Smart City Incubator – це початок впровадження комфортного життя на міському рівні. Найближчим часом ми плануємо відкривати за цією методологією інкубатори в інших містах України і світу" - розказав Денис.
 
Співкоординатор Kyiv Smart City Ярослава Бойко розповіла про загальний тренд розвитку розумних рішень, необхідність консолідовувати всіх зацікавлених у розвитку "розумного" Києва та допомагати їх проектам отримувати підтримку міської влади.
 
"Учасникам першого хакатону дуже пощастило, адже саме на їх прикладі міська влада і ментори будуть демонструвати життєздатність ідеї розвитку розумного міста. Я впевнена, що за результатами інкубаційної програми ми вийдемо на системну роботу та взаємодію між командами-розробниками, столичною владою та донорами. А наша ініціатива Kyiv Smart City буде посередником та майданчиком взаємодії між усіма учасниками цього процесу.
 
Обираючи проекти, які потрапили до інкубаційної програми, ми орієнтувалися на ті актуальні проблеми міста, які ці проекти повинні вирішувати. І як вони можуть масштабуватись на інші міста. Дивились і на те, як команди могли продати себе. Від цього сильно залежить і успіх самого проекту. Адже те, що ми чули сьогодні, потім будуть чути інвестори та донори. І, відповідно, приймати рішення щодо інвестицій в той чи інший проект.

Приємно, що ми одразу бачимо ті проекти, які ми готові дуже швидко впроваджувати в міській інфраструктурі. Для прикладу, проект Animal ID Info, сподіваюсь, вже дуже скоро працюватиме в місті. А проект Open World працюватиме в нашій пілотній "розумній" вулиці, яку ми незабаром втілимо в Києві."
 
 
Найкращі стартапи за оцінками журі, які пройшли до інкубаційної програми:
 
  • проект "Розумні дороги": аналітична програма, здатна за даними поліції та дорожніх служб відстежити місця, де постійно трапляються аварії, щоб міська влада мала можливість провести потрібні роботи для модернізації та підвищення безпеки даних точок;
  • Open World – додаток для сліпих людей, здатний за допомогою дешевого маячка, підключеного до навігатора, привести сліпу людину в потрібну точку без сторонньої допомоги;
  • JamSport – програма для музичного супроводу спортивних заходів локального масштабу на майданчиках міста, за допомогою яких охочі займатися спортом зможуть робити це під обрану музику, таким чином, заняття будуть цікавішими, ефективнішими та більш масовими;
  • додаток "Поліклініка без черг" - інтелектуальна система управління потоками пацієнтів в окремих поліклініках та закладах здоров’я міста; завдяки даній програмі пацієнти зможуть записуватися до обраного лікаря на його вільний час, а не проводити години у чергах під кабінетами;
  • AnimalIdInfo – програма, яка дозволить контролювати безпритульних тварин у місті, ідентифікувати, щепити, стерилізувати тварин, як вуличних, так і утримуваних киянами вдома; також вона допоможе вирішувати проблему утримування тварини під час відсутності господарів, наприклад, надаючи інформацію про готелі для тварин.
 
В складі журі перебували: Віталій Кличко, мер Києва, Юрій Назаров та Ярослава Бойко, співкоординатори ініціативи Kyiv Smart City, Юлія Порошенко та Максим Яковер, співзасновники ВДНГ-TECh, Денис Гурський, засновник ГО SocialBoost та Інкубатору 1991, Катерина Дегтяр, керівник інкубаційної програми 1991, Ірина Озимок, керівник Програми місцевого економічного розвитку Western NIS Enterprise Fund. Як зазначила Ірина, Фонд WNISEF планує інвестувати близько 5 млн доларів США у розвиток стартапів в Україні.
 
Основний фокус програми – розвиток приватно-державного партнерства, відкритих даних та цифрової smart-інфраструктури міста. Інкубацію проектів-переможців забезпечує Western NIS Enterprise Fund, а менторську підтримку – 42 професіонали з різних бізнес-сфер.

Інкубаційна підтримка відібраних у Kyiv Smart City Hub проектів відбуватиметься протягом 12 тижнів, з 18 липня до 2 жовтня 2016. Результатом стануть інтегровані у КМДА інфраструктуру проекти. Відкрита презентація для громадян відбудеться у жовтні.

Довідкова інформація:

Kyiv Smart City (www.kyivsmartcity.com)– ініціатива, що об’єднує киян, бізнес, активістів та владу міста задля розвитку розумної міської інфраструктури. Та впроваджує сучасну модель управління столицею на засадах передових знань і використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій задля створення комфортного міського середовища, сталого, успішного та заможного майбутнього киян. Kiyv Smart City Hub є одним із напрямків діяльності ініціативи. Це суспільний центр, що поєднує громадськість та інституції, що зацікавлені у розвитку smart Києва. Хаб було створено спільнотою для спільноти. Всі витрати на його будівництво (близько 1 мільйона гривень) були зібрані за допомогою краудфандингу.
 
Інкубатор "1991 Open Data Incubator" (1991.vc) - некомерційний інкубатор, який допомагає незалежним IT-розробникам створити стартапи та сервіси на основі великих масивів відкритих даних, які будуть корисні українським громадянам, компаніям та державним органам. Інкубатор IТ-проектів на основі відкритих даних реалізується на гранти міжнародного донора WNISEF, за сприяння Кабінету Міністрів України, окремих міністерств і міжнародних організацій таких як Microsoft, Open Knowledge Foundation, Open Data Institute.
 
Socialboost (socialboost.com.ua) - це технологічна громадська організація, яка координує і стимулює діяльність понад 1000 IT-ентузіастів, IT-компаній і державних органів в Україні. Проводить хакатони на соціально важливі теми, в тому числі пов'язані з новітніми медіа, візуалізацією даних і відкритими державними даними. SocialBoost вже розробила державні ресурси data.gov.ua, ogp.gov.ua і десятки інтерактивних карт, сайтів для нішевих спільнот. SocialBoost виросла із серії хакатонів для IТ-волонтерів на тему створення цифрових сервісів на основі державних даних. За 3 роки існування організації було проведено понад 10 національних хакатонів і ще більше регіональних заходів. У хакатонах SocialBoost взяли участь понад 1000 осіб, понад 800 ідей було подано на розгляд журі та понад 20 проектів отримали фінансування.
 
Western NIS Enterprise Fund - перший в Україні та Молдові регіональний фонд прямих інвестицій з капіталом в розмірі 150 000 000 доларів США. Він має більш ніж 20-річний успішний досвід інвестування в підприємства малого і середнього бізнесу. WNISEF був здійснений урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). З моменту заснування WNISEF інвестував понад 168 000 000 доларів США в 118 компаній в Україні та Молдові. У березні 2015 року WNISEF запустив нову трирічну програму на загальну суму 30 000 000 доларів США, яка фінансується за рахунок частини доходів, отриманих від його інвестиційної діяльності.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше