ВітАЮ з ХристОВИМ                    ВоскрЕСІННЯМ , ВеликОдНЕМ , МикиТОЮ  СповІДНИКОМ, ФеоФАНІЄМ , ІвАНОМ , ЙосИПОМ , ВсеСВІТНІМ ДНЕМ ГолосУ,ДозвІЛЛЯ, ПідпРИЄМНИ КА , БорОТЬБИ з ДитЯЧИМ РабстВОМ ,Охор

18 квітня 2023
Volodumur Rizak

 Наша група вітає усіх Христовим Воскресінням , Великдень (Паскою) , Микити Сповідника (Водопола) , Феодосія, Івана, Йосипа, Всесвітній день голосу , Всесвітній день дозвілля , Всесвітній день підприємництва, Всесвітній день боротьби з дитячим рабством , з Днем Охорони Довкілля , народився Чарлі Чаплін , Данія святкує День народження королеви Маргрете II , День Орхідеї в США і Міжнародний Фестиваль Повітряних Зміїв в Китаї!!!     

Великдень — головне релігійне свято, яке шанують християни всього світу. У 2023 році 9 квітня Воскресіння Христове відзначають християни західного обряду, а також деякі українці, які перейшли на григоріанський календар. Решта чекає 16 квітня, коли Великдень відзначають за юліанським календарем. 

Зі святкуванням Великодня пов'язано багато традицій, що відрізняються в різних країнах. Ось як зустрічають її віруючі в Європі, США та інших країнах, де домінує католицизм чи протестантизм. 

Великоднє чування (літургія) 
Багато католиків відвідують великоднє чування увечері Великої суботи. Ця служба включає запалення пасхальної свічки, що символізує воскресіння Ісуса Христа, а також благословення новим вогнем та хрещення новонавернених. 

Великодня меса 
Недільна меса на Великдень є дуже важливою частиною святкування Великодня для католиків. У багатьох церквах для цього є спеціальна музика та оздоблення, а проповідь священика зосереджується на воскресінні Ісуса. 

Читайте також: Песах відзначають з 28 березня по 5 квітня: що це за свято і чому його називають єврейським Великоднем. 

Великодні яйця 
Традиція прикрашати яйця популярна у всьому світі, і в цьому схожість між православними та католиками. У багатьох католицьких країнах крашанки розписують релігійними символами або сценами з Біблії. У Сполучених Штатах прийнято фарбувати яйця у яскраві кольори та ховати їх, щоб діти могли знайти їх у великодній ранок. 

Великодній Кролик 
Хоча великодній кролик не є традиційним католицьким символом, він став популярною частиною святкування Великодня у багатьох країнах. Кажуть, що великодній кролик приносить дітям яйця та інші частування у святковий ранок. 

Традиційні страви на Великдень 
У багатьох католицьких країнах до Великодня готують особливі страви. В Італії, наприклад, прийнято їсти баранину чи великодній хліб. У Сполучених Штатах шинка є популярною великодньою стравою, як і гарячі булочки з хрестом. 

Великодні хрестові булочки католиків та протестантів. 

Загалом Великдень — це час великого святкування та роздумів для віруючих усього світу. Хоча можуть бути відмінності в тому, як відзначають це свято в різних країнах, центральне послання про воскресіння Ісуса Христа залишається одним і тим самим. 

Раніше ми розповіли, які страви готують на Великдень та що прийнято святити у церкві. 

Яке сьогодні, 16 квітня, свято - Великдень та іменини Водяного 

Великдень - найбільше свято християн 
Великдень, Всесвітній день голосу, народився Чарлі Чаплін - свята, церковні та народні традиції, народні прикмети на неділю, 16 квітня 

ПОДІЛИТИСЯ
Православні християни відзначають у неділю, 16 квітня 2023 року, Великдень. Наші пращури помітили, якщо в цей день повіяв сильний вітер, очікується багатий врожай. Вважається, якщо цього дня дощить - весна буде холодною. Іменини сьогодні святкують Микита, Мартін, Феодосія. Читайте про всі церковні та народні свята, прикмети погоди та іменини, які припадають на сьогодні, 106 день року. 

16 квітня - яке сьогодні церковне свято 

Христос Воскрес! 
Великдень - найбільше християнське свято. В цей день відбулося воскресіння Ісуса Христа, перехід від смерті — до життя і від землі — до Неба. У Святому Письмі сказано: “Якщо ми віримо, що Ісус помер і воскрес, то і померлих в Ісусі Бог приведе з Ним”. Це надія всім віруючим на воскресіння та вічне життя. 

У свято Великодня починається розговлення після тривалого Великого посту, і головними атрибутами святкового столу є фарбовані яйця та паска. Фарбоване яйце — символ світу, забарвленого кров'ю Ісуса Христа, що через відроджується до нового життя. Паска — символ тіла Господнього, до якого мають причащатися віруючі. 

Православна церква вшановує святого Микиту Сповідника 
Православна церква цього дня вшановує святого Микиту Сповідника, настоятеля Мідикійського монастиря. Святий Микита жив у VIII-IX століттях. Він народився у Віфінійському місті Кесарії у християнській родині. На восьмий день після народження залишився сиротою. Мати вмерла, а батько став ченцем. Хлопчика виховувала бабуся. Вона прищепила йому любов до православної віри. З юних років Микиту призначили послушником до самітника Стефана і віддали на службу до храму. На вимогу свого вчителя хлопчик вирушив до Мідикійського монастиря. Через сім років служби в тій обителі Микиту висвятили на священика. Ігумен Никифор побачив святість молодого ченця і передав йому керування монастирем. Господь наділив Микиту даром чудотворення. Він повернув промову глухонімому юнакові, вигнав бісів із двох жінок, повернув розум божевільному, здійснив багато інших чудес. 

Прокидається Водяний та чекає на подарунки 
За народним календарем сьогодні Микита Водопол. У цей час прийнято було пригощати Водяного, що прокинувся: кидати у водойму хліб, кашу, курячі потрухи. Рибалки виливали в річку олію та просили удачі у своїй справі. У народі говорили: той, хто підійде до води з порожніми руками, або буде сваритись, голосно розмовляти чи співати біля води - образить Водяного. Той може помститися, підтопивши будинок. 

16 квітня іменини відзначають Іван, Йосип, Микита, Мартін, Феодосія. 

16 квітня - яке сьогодні свято в різних країнах 

Голос варто берегти 
Всесвітній день голосу присвячений феномену голосу як основного засобу спілкування і предмету вивчення безлічі наук, таких як фізика, психологія, фонетика і біологія. Ідея присвятити голосу особливий день у календарі і зробити 16 квітня Днем голосу була спочатку запропонована в 1999 році, в результаті спільної ініціативи лікарів - терапевтів, логопедів та викладачів співу, які входили до асоціації «Sociedade Brasileira de Laringologia e Voz - SBLV» (Бразильське товариство ларингології та голосу) під головуванням доктора Недіо Штеффен. У 2002 році португальський ларинголог професор Маріо Андреа, тодішній президент Європейського ларингологічного товариства, запропонував відзначати День голосу в усьому світі і в цьому ж році захід отримав назву «Всесвітній день голосу» (World Voice Day або WVD).Лікарі проводять роз’яснення щодо впливу шкідливих звичок на голос, правил його гігієни, способів профілактики захворювань голосового апарату. 

Данія святкує День народження королеви Маргрете II 
Данія святкує День народження королеви Маргрете II як нетрадиційне національне свято. Серед захоплень та умінь королеви Данії Маргрете II – малювання, вишивання, створення костюмів для балетних постановок і навіть переклад книг з іноземних мов датською, адже королева володіє ще французькою, шведською, німецькою та англійською мовами. Малюнки королеви використовувалися для ілюстрування датського видання «Володаря обручок» Джона Толкієна, а також застосовувалися у фільмах-адаптаціях творів Ганса Християна Андерсена. Крім того, Маргрете кілька разів проводила мистецькі виставки власних робіт. Свого часу данська королева служила в жіночому відділенні ескадрильї ВПС Данії, а також була шефом британського полку Королеви і пізніше Королівського Уельського полку. Данці люблять свою королеву. І коли іменинниця, згідно з давнім протоколом, махає рукою спочатку з балкона королівської резиденції, а потім і з коляски, що йде до мерії, їй у відповідь звучать вітальні крики величезного натовпу. 

Якою буде погода 
Якщо цього дня мати-й-мачуха закриває квіточки з 17 до 18 години і при цьому світить сонце, то незабаром похолодає. 
Якщо в другій половині дня повіяв сильний вітер, влітку очікується багатий врожай. 
Якщо віє північний вітер, буде багато дощів. 
Якщо цього дня дощ, не варто сподіватися на щедрий вилов риби. 

Чого не можна робити 16 квітня 
Великдень найбільше свято у християнському світі. Але варто не забувати про певні заборони. На Христову неділю забороняється: 


занадто довго спати; 
лихословити, лаятися, пліткувати; 
працювати і займатися домашніми справами; 
працювати на городі; 
підстригати або фарбувати волосся; 
вінчатися і виходити заміж. 
Вам також може бути цікаво знати: 

https://informator.ua/uk/yake-sogodni-16-kvitnya-svya..

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com