Відомі жінки – невідомі матері

4 травня 2016
Редакція
Більшість жінок у певний момент свого життя здійснює подвиг – дарує життя маленькій людині та присвячує їй всю себе. У цей момент вона отримує почесне звання "мама" і стає для когось цілим світом. Однак виховання дитини – не така проста справа, як здається. Чого тільки варті пологи, безсонні ночі та хвилювання. А далі виникає безліч запитань: Як правильно виховувати дитину? Як стати хорошою матір’ю? Бути демократичною чи суворою? Як правильно пояснити дитині, що не варто робити певні речі, наприклад, палити? Але найголовніше бажання кожної жінки – аби її дитина була щасливою та знайшла своє місце в житті.

Хоча виховання дітей займає більшість часу жінки, вона здатна досягти успіху і залишитися чудовою мамою. Ось історії таких матерів.

Всі ми ще з дитинства знайомі з Карлсоном, котрий живе на даху, та рудоволосою пустункою Пеппі Довгою-Панчохою. Вони були "дітьми" письменниці Астрід Ліндгрен. Однак мало хто знає, що на створення таких веселих персонажів її надихнули власні дітлахи. Астрід перш за все була матір’ю Ларса і Карін. Її материнство почалося не найлегшим чином – коли народився первісток, письменниця була самотньою. Батько - головний редактор газети, де вона працювала репортером, пропонував їй вийти заміж, але вона не погодилася. Заробітки 18-річної матері не дозволяли самостійно утримувати ще й дитину. Тому Астрід пішла на відчайдушний крок і віддала хлопчика до прийомної сім’ї. Але вона ніколи не забувала про своє маля і навідувала його щоразу, коли була можливість.
 
Незабаром життя налагодилося, вона вийшла заміж і нарешті збрала Ларса додому. Можна тільки уявити її радість, коли така довготривала розлука закінчилась. Другою на світ з’явилась донечка Карін.

Але Астрід була незвичайною мамою. Її син згадував, що вона ніколи не сиділа осторонь, коли її діти гралися в парку. Вона гралася разом з ними і отримувала від цього неабияке задоволення. Ларс казав, що вона була "найбільш бешкетною мамою у світі". Напевно, Пеппі мала свій реальний прототип :)

До речі, в ті часи вперше постало питання про виховання, засноване на дитячій психології, і Астрід стала однією з тих, хто підтримав таку ідею, захищаючи право дітей на власні думки та почуття. Вона виступала проти використання насилля при вихованні. Напевно, саме тому її казки так подобаються маленьким читачам – це історії малечі, яка живе в дорослому світі та намагається його зрозуміти.  
 
Астрід Ліндгрен цілком присвятила себе родині і дітям. Але це не завадило їй стати однією з найулюбленіших дитячих письменниць.

Ще однією веселою мамою була Агнія Барто. Вірші вона почала писати ще з дитинства. Першим її критиком була гувернантка, яка виховувала майбутню письменницю. Свою літературну діяльність Агнія продовжила і в шкільні часи, і, навіть, тоді, коли вийшла заміж за Павла Барто. У подружжя народився син. Незважаючи на домашні клопоти та догляд за малим Гаріком, Агнія продовжувала писати вірші, котрі на той час публікувались у періодичних виданнях. Але її чоловік, теж письменник, почав заздрити успіхам дружини, адже його витвори популярними не були. Єдиним виходом закінчити постійні сімейні чвари стало розлучення.
 
На цьому сімейне життя Агнії не закінчилось, незабаром вона зустріла свого другого чоловіка, від якого народила дівчинку Тетянку.

І хоча вона дуже багато працювала, сім’я завжди залишалася для неї на першому місці. Ніхто з її рідних не відчував нестачу любові чи опіки. А якщо у сім’ї хтось хворів, поетеса миттєво покидала усі свої справи.

Однак, у її житті сталась трагедія – через нещасний випадок загинув її син. Це стало спрвжнім потрясінням для люблячої матері – кілька днів вона ні з ким не розмовляла, не їла, не спала. Але Агнія розуміла, що життя продовжується, і є ще люди, які потребують її опіки. Всю свою материнську ласку та турботу вона подарувала донечці.

При цьому Агнія почала працювати ще більше. Написання віршів стало не єдиною її роботою. Вона мала власну радіопрограму, яка розшукувала дітей, зниклих у воєнні часи. Вона повністю віддалася цій благородній справі. Деколи вона особисто відвідувала дитячі будинки, розмовляла з дітьми-сиротами та записувала їх спогади, щоби потім прочитати їх у прямому ефірі.
 
Напевно, більшість з вас і досі пам’ятає її віршики (хоча може навіть не здогадуватись про це). Але найважливішим є те, що її чоловік та діти безмежно її любили і шанували. А це означає, що вона була видатною мамою.   

Ще однією відомою мамою стала Індіра Ганді. Вона прославилась як "матір Індії", але, незважаючи на це, завжди залишалась берегинею власної сім’ї. У подружжя Ганді народились 2 сина – Раджив і Санджай. І, хоча політика була невід’ємною частиною життя Індіри, турбота про дітей стала для неї основною життєвою місією. Вона виховувала їх виключно сама, не довіряючи цю справу нікому іншому.
 
Поєднати політичну кар’єру і турботу про дітей – не просте завдання, однак Індіра не здавалась. Коли сини ходили до школи, вона могла займатись громадськими справами, однак намагалася завершити всю роботу до того часу, як вони поверталися додому.

Та не все було так просто, постійні поїздки, політичні справи, розлука з чоловіком негативно вплинули на сімейне життя Ганді. Впродовж кількох років подружжя не спілкувалось. Тільки коли чоловік Індіри потрапив до лікарні з сердечним приступом, вона зрозуміла, наскільки важливою для неї є сім’я.
 
Коли чоловік все ж помер від хвороби, вона була у відчаї. І це зрозуміло: він був її єдиним справжнім другом, а її синам батько був потрібен як ніколи. Та це не стало причиною повної зневіри. Індіра стала єдиним достойним кандидатом на пост прем’єр-міністра Індії після смерті свого батька і змогла виховати двох чудових, розумних, талановитих синів.

У наш час теж є самовіддані матері. Найяскравіший приклад цьому Анджеліна Джолі. Її сімейне життя не назвеш "невідомим". Періодично заголовки ЗМІ рясніють повідомленнями про те, що щаслива пара (Бред Пітт та Анджеліна Джолі) всиновила ще одну сироту. Але будьте певні, це не просто піар.
 
Материнство стало основною метою життя акторки і ніяк не вплинуло на її успішну кар’єру. 

Популярність вона здобула після фільму "Лара Крофт – розкрадачка гробниць". Зйомки проводилися  у Камбоджі, де Анджеліна вперше побачила важке життя в країнах третього світу. Тому перший син Меддокс, якого всиновила акторка, був саме звідти. Джолі забрала хлопчика з притулку для біженців.

Сьогодні сім’я Джолі-Пітт налічує шістьох дітлахів, троє з яких – рідні діти подружжя. Всі інші – малюки різних національностей, які з тих чи інших причин залишились без батьківської опіки. Для прикладу, Захара народилась в Ефіопії, куди акторка поїхала з гуманітарною місією ООН. Дівчинці пощастило, адже вона страждала від зневоднення та голоду. Згодом зіркове поджружжя всиновило в’єтнамського хлопчика Пакса Тьєна.       

Її рідна дочка Шайло Нувель народилася в Намібії. Анджеліна сама обрала це місце, оскільки бувала там з гуманітарною місією ООН. Двійнят Нокса Леона та Вівьєн Маршелін подружжя вирішило народити в Ніцці. Навіть будучи вагітною, Джолі не припиняла подорожувати.

Коли в житті Анджеліни з’явилась малеча, світське життя відійшло на другий план. Сьогодні її можна частіше побачити на дитячому майданчику, ніж на зірковій тусовці.
 
Однак методи її виховання схвалюють не всі. Вона не читає дітям нотації, бере їх із собою в табори для біженців і частенько возить в країни, звідки вони родом. Дехто вважає, що вона надто багато їм дозволяє. Але погодьтеся, такий досвід може виховати у них почуття вдячності за те, що вони мають, і повагу до інших.


Таких історій можна, насправді, знайти безліч. Скільки відомих жінок, незважаючи на успішну кар’єру, залишаються чудовими матерями. А скільки видатних людей стали такими завдяки жінкам і матерям, які завжди залишалися осторонь публічності. Однак, вони не гналися за популярністю чи визнанням. Їм вистачало того, що вони можуть допомогти своїм рідним.

Будьте вдячні своїм мамам за те, що вони вам дали. І нехай ви не завжди згідні з їх рішеннями чи методами виховання, вони подарували вам найцінніше – життя!


Матеріал підготовано для Редколегії UA Modna
Автор - Женя Гунчевська
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Maria Ivanus Maria Ivanus 26 травня 2015
Астрід - моя наюулюбленіша дитяча письменниця. дякую авторам статті за те що написали про неї.
Юля 9 травня 2014
Особливо остання історія і фото сімейства ДжолліПітт)
Юля 9 травня 2014
Клас) Мені сподобалася стаття!
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше