Великий піст – три аспекти: Психологія

1 березня 2018
Редакція

У попередньому матеріалі з серії "Великий Піст – три аспекти" ми розглянули вплив пісної їжі на здоров'я людей. Сьогодні ж детальніше зупинимось на психологічних та емоційних процесах, які відбуваються з людиною впродовж передвеликоднього посту. Душевний аскетизм та милосердя – основні "кити", заради яких вартує спробувати дотримуватись 40-денного посту перед Великоднем.
 


Окрім обмежень в харчових продуктах, потрібно утримуватися від низки звичок, процесів, що вже перетворилися для кожного з нас в норму життя. Піст – це своєрідний вихід із зони особистого психо-емоційного комфорту. Психологи стверджують, що будь-які зміни в якості життя і, як результат, в свідомості – це завжди вихід із зони особистого комфорту, тож тільки таким чином можна насправді вирости над собою. При правильному підході всього лишень за 40 днів ми можемо здійснити квантовий стрибок в напрямку розвитку власної особистості, відкриття свого "я", пошуку призначення.

Піст – це можливість залишитись наодинці з самим собою. Потрібно наважитись на те, аби перестати турбуватися про те, що про нас кажуть чи думають сторонні люди, а сконцентруватись на своїх взаєминах з вищим, надприроднім - з Богом. Не забуваймо, що в душі кожної людини є частина Бога, тож налагодити дружній контакт із собою є чи не найважливішим завданням людини, котра дотримується посту.
 


Спробуйте концентрувати думки та відчуття у форматі "тут і зараз" і насправді вам вдасться досягнути значно більшого. Сучасне суспільство живе у вічній гонитві за за чимось матеріальним – нам постійно потрібно більше, ніж ми маємо тепер. Довготривале знаходження в такому "гоночному боліді" створює занадто великий тиск та навантаження на нашу психіку та нервову систему, що, в свою чергу, дуже згубно впливає на загальну роботу людського організму. Дотримання посту дозволяє зупинитись, перевести подих, сконцентруватися на тому, що вже в нас є і за що ми можемо щиро бути вдячні Богу й собі.

Піст – це відмова, аскетизм – але тимчасова. Якщо згадати, від чого ми відмовляємось наразі, та передчувати радість перед наближенням часу, коли все, від чого відмовлено, знову повернеться до нас, то може виявитися, що, насправді, далеко не все було нам життєво необхідне (алкоголь, тютюн, дискотеки, відвідини барів-ресторанів щодня і т.д.). Під час посту ми виходимо з рабства власних звичок і в тому числі ментальних  - лайливі слова, докори собі забирають багато енергії та витрачають життєвий ресурс в нікуди. Зараз маємо можливість відмежуватися від усього не потрібного, чому ми приділяємо багато нашої уваги і що насправді віддаляє нас від Бога та душевної рівноваги.
 


В процесі приготування пісної  їжі подумки спробуйте наділяти її добром, світлою енергетикою, словами подяки, побажаннями миру всім, хто споживатиме її. Така їжа здатна наситити вдвічі швидше за звичайну "порожню", та й користь від її споживання також у кілька разів збільшиться.​​

Без покаяння піст не має сенсу. Необхідно відпустити усі образи на інших та й на самих себе, щиро подякувати за усе Богові та людям котрі оточують вас зараз, чи залишили свій слід у минулому. Якщо немає можливості це зробити особисто – пишемо листи. Папір витримає все  - і наші сльози, і біль, і розпач… Лише коли все це виллється на чистий аркуш, душа зможе відкритись та випустити на волю любов і добро, які також потрібно записати в побажанні адресату. Перечитайте такий лист і знищіть. Нехай всі образи та біль залишуться по-справжньому в минулому. Ви відчуєте, наскільки більше гармонії з'явиться у вашому житті після такої нескладної "вправи".


Великий піст допомагає нам зрозуміти, що насправді домінує в наших серцях – тваринне чи духовне. Не має потреби фанатично зачинятись в собі та обмежувати спілкування з оточуючими задля пошуку свого спрвжнього шляху та гармонії з Богом. Ми маємо починати зміни в собі з невеличких кроків. Неможливо змінити все й одразу, тож не слід і вимагати цього від себе. Адже в такому разі може прийти розчарування, незадоволення собою, сумнів у власних силах, зневіра і коло знову замкнеться, але з цього разу ще щільніше.
 


Час посту – це можливість знайти час для добрих слів, благородних справ, заспокоєння, мудрості. Попереду на нас чекає Воскресіння Господнє – чудо з чудес, до якого потрібно готуватись. І саме дотримання посту та деяка внутрішня робота з власним его здатні допомогти відчути цю радість максимально глибоко, щиро та по-справжньому.    


Матеріал підготовано для Редколегії Ua Modna
Автор - Ольга Польова

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше