Викладачка з школи св.Миколая в Чикаго стала номінанткою вчительського “Оскара”

29 квітня 2014
Редакція

Робота вчителя, немов праця хірурга,  повинна бути високопрофесійною та ефективною в роботі із найуразливішим, що тільки може бути в цьому світі - душею та розумом дитини. Тому так важливо, аби шкільний вчитель цілеспрямовано прагнув власного самовдосконалення, щоби віддати дітям найкраще. На щастя, таких педагогів чимало. І робота деяких з них відзначається на високому рівні.

Працю надзвичайно талановитого педагога з рідної нам усім, єдиної щоденної української школи у Чикаго, було відзначено  нагородою у складному і дуже престижному професійному конкурсі.

Нещодавно Мелісса Талабер-Матвіїшин, вчителька сьомого класу школи св.Миколая, що в Українській Околиці, отримала повідомлення, що вона є фіналісткою конкурсу Золоте Яблуко - 2014 - нагороди за видатні досягнення в галузі освіти (2014 Golden Apple Awards for Excellence in Education). Цей конкурс було створено у 1986 році, з учасників якого вибирають найкращих освітян у штаті Іллінойс. Такий ось своєрідний “Оскар” для вчителів. Переможці конкурсу назавжди стають членами Golden Apple Academy of Educators. Золоте Яблуко є некомерційною організацією, місія якої полягає у відзначенні вчителів штату Іллінойс, таких як пані Талабер-Матвіїшин, котрі демонструють в своїй роботі найвищий професійний рівень.До прикладу, травні минулого року прізвища 620 вчителів було подано на  участь в конкурсі. З 272, які подали заявки, комітет з 90 експертів обрав 32 фіналістів. У рамках процесу, фіналісти показують роботу у своїх класах, і приймальна комісія проводить інтерв'ю з вчителями, колегами, керівниками шкіл, учнями і батьками.

Школа св.Миколая - хоч і невеличка, але з давніми традиціями. Ця 75-річна початкова школа за останні роки зіткнулася з численними труднощами, зокрема,  зменшення українців у складі учнів, падіння рівня реєстрації до школи, зростання цін і старіння матеріальної бази школи. Школа все це переживає з честю, завдяки відданості і лояльності викладачів, громади, батьків та учнів. І отримання найвищої нагороди у галузі освіти вчителькою школи - додаткове тому підтвердження!

" Бути переможцем конкурсу Golden Apple - це значуща перемога" , зазначає директорка школи доктор Сюзан Курланд . "Меліса Талабер-Матвіїшин - наша гордість. Вона надихає інших " .

Пані Талабер останні 5 років є вчителькою 7 класу та природничих наук у школі  святого Миколая. Окрім того, вона  багато займається позакласною роботою. Зокрема, допомагає в організації “ярмарку наукових робіт”, завдяки якому щороку учні, захоплені наукою, успішно представляють школу на змаганнях в місті та штаті. Вчителька також допомагає в організації “зимового ринку” в школі, на якому місцеві фермери та ремісники пропонують на продаж продукти та різні вироби. До переліку її заслуг можна додати також садовий клуб, який побудував два квітники та створив затишну зелену зону.

Поза школою, вона є послом Field Museum, лідер  серед шкільних вчителів природничих наук Next Generation  у співпраці з Loyola University  і провідний викладач у літній програмі  поглибленого вивчення природничих наук, що здійснюється за підтримки Big Shoulders Foundation. Вона має ступінь бакалавра в галузі біології та хімії, а також ступінь магістра в галузі освіти з University of Illinois at Chicago.

"Для мене є великою честю розділити свою любов і пристрасть до науки та викладання з учнями школи святого Миколая. Я пишаюся бути частиною високопрофесійної команди викладачів цієї школи"- , сказала пані Талабер-Матвіїшин.

 “Пані Талабер-Матвіїшин є основним каталізатором останніх реформ в школі. Вона показує гідний приклад учням і колегам, що сприятиме формуванню ефективної співпраці викладачів та учнівського складу -, зазначає д -р Курланд. Вона легко інтегрує потреби дітей і використовує свої здібності для аналізу новітніх тенденцій, інструкцій в галузі освіти для покращення професійного рівня”.

Праця вчительки також надихає багатьох учнів. “Раніше мій син мав постійні проблеми з таким предметом як природничі науки. Але, буквально після перших занять з пані Талабер-Матвіїшин, він сказав, що це є його улюбленим предметом у програмі. Вчителька перетворила звичайний клас в міні-лабораторію, принесла засоби і  матеріали для практичних експериментів; навіть розміщення дітей у класі зробила ефективним у спільній роботі, але, найголовнішезмогла використати природну допитливість дев’ятирічної дитини і скерувати її для вивчення математики та природничих наук в інтерактивний і цікавий спосіб, - ” зазначила у своїх коментарях до заявки Лана Тимуч, мати одного з учнів.

Шістнадцятирічний Микола Сабер, старшокласник Fenwick High School, зацікавився природничими науками у 7 класі, коли потрапив на заняття до пані Талабер-Матвіїшин. ВІн це пояснив тим, що навчання стало захоплюючим, завдяки ентузіазму та вигадливості вчительки.

Наприклад, у ході експерименту, змішуючи кукурудзяний крохмаль і воду під назвою Ooblec, студенти створили розчини різних в'язкостей, здатні приймати форму об'єктів або перетворюватися у рідину.

 "Ми уявили себе космонавтами на планеті, створеної з Ooblec, і сконструювали роботів для керування планетою"-, згадує він. Микола посів перше місце цього року в ярмарку наукових робіт за проект з гідропоніки. Він планує брати предмет “природничі науки “всі чотири роки у старших класах, замість обов’язкових двох.

Окрім активного життя у школі, пані Талабер є  поважним членом української громади. Вона є мешканкою Околиці і парафіянкою Собору св.МиколаяДодамо, що її чоловік, Павло Матвіїшин, є випускником школи Св. Миколая, так само як і його батьки, Юрій і Лідія Матвіїшини.

Учні св.Миколая, окрім  релігійного навчання,  отримують всебічну освіту. Зокрема, приймають участь у змаганнях з географії, спортивних турнірах, конкурсах на кращий твір, мистецьких конкурсах. Вони вивчають кількох мов, декламацію, театральне мистецтво, а також набувають знань у розмаїтті різних культур. Навчання у школі включає не лише освітню складову, але й виховання та дисципліну. Школа пишається високим рівнем прийому своїх випускників до елітних вищих навчальних закладів Чикаго.

Щоб дізнатися більше про наших викладачів і студентів, будь ласка, відвідайте наш веб- сайт ( www.stnicholascathedralschool.org ) або шукайте нас на Facebook і YouTube.

Автор: Марія Кульчицька
Переклад та редагування: Світлана Іванишин-Угрина

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше