Вахтанґ Кіпіані - співрозмовник чиказької громади

17 серпня 2014
Galyna Ugryna

Український Національний музей у Чикаґо цими днями приймає журналіста, історика, вболівальника за українську ідею, грузина за походженням Вахтанґа Кіпіані.

Вечір відкрила президент музею пані Лідія Ткачук. Вона передала слово куратору Марії Климчак. Попри 28-годинну працю (за її словами) у сховищах музею, наш дорогий гість винайшов час для зустрічі з  громадою, яка спрагла не новин, радше їхнього аналізу, бачення спеціаліста через призму історика, який знає тенденції розвитку та спаду різних історичних явищ. Його сайт "Історична правда" дає багато оцінок суті подій та людей.

Зустріч з неабияким доповідачем зібрала повний зал слухачів. Молодь все більше долучається до справ музею, позаяк культурні заходи тут є різноплановими, скерованими на розвиток історичної пам’яті та  художнього  смаку.

Вахтанґ Кіпіані цікаво почав доповідь: неординарний аналіз карти Польщі, сусідньої до України держави, частина якої теж зазнала "дружби" північного сусіда, де зображені не міста й люди, а місця, де водяться дикі кабани! До чого це? Природа ставлення до людей з боку окупанта неминуче відображається на природі речей та живого світу. Логічний ланцюжок привів до карти зміни назв вулиць у різних містах України. Чим менше їх змінилося з приходом бодай формальної Незалежності, тим більше совка залишилося у тих містах, тим бідніші там люди, тим байдужіші вони до нового, тим більших помилок допустилися, відкривши ворота війні...

Змінювалися слайди на екрані, а інтерес до доповідача не падав. Питання залу частенько несуть біляпитаннєву вату, з якої слухач сам не може виборсатися, не вміючи конкретизувати те, на що хотів би послухати відповідь. 

Справжня дочка України, журналістка, викладач, бард Марійка Бурмака є дуже бажаною у Чикаґо, тому її виступ про завдання кожної особи, що має свою місію, та побажання всім нам миру зал зустрів оплесками. 

Після завершення офіційної частини, за келихом легкого вина, бесіда розгорілася у вузькому колі з Вахтанґом Кіпіані. Важко бути гостем: пояснювати дії уряду, Президента, рядових мешканців Краю. Проте спеціаліст такого рівня гідно справився із завданням.

Я особисто дуже сподівалася також на виступ доктора історичних наук, журналіста Данила Яневського, який був присутнім у залі, проте він відпочивав після перельоту з України, жартував, хоча останні події на Громадському ТБ залишають нас у невіданні ситуації. 

Трохи більше двох тижнів тому нам пощастило бути у Києві, гостями на Громадському ТБ. Вже тоді була помітна розрізненість членів команди у стосунках (я писала про це у коментарях на ФБ), проте хотілося віднести це на рахунок індивідуальних якостей творчих особистостей, що мають місце бути. Якісь два тижні змінили багато дечого... Сподіваємося на розмову з шанованим нами паном Яневським.
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше