Усвідомити: 5 фільмів про Другу світову війну

8 травня 2018
Редакція

Трагічна дата. Події, які досі не вкладаються в голові. Пропонуємо підбірку з 5-ти фільмів про війну, які змусять задуматися, переосмислити, просто не залишать байдужими.

1. "Тонка червона лінія" (США, Канада, 1998)

Фільм «Тонка червона лінія» — філософська антивоєнна драма, яка розповідає про вигадану роту американських піхотинців. Остання брала участь в операції "Вочтауер".
1942 рік, острів Гуадалканал. Ця тихоокеанська скеля, загублена в ланцюзі Соломонових островів, перетворена японцями в стратегічний укріпрайон з аеродромом. Засівші тут, самураї контролюють караванні шляхи американського військового флоту, тому союзницьке командування вирішує зайняти острів, позбавивши ворога можливості наступати.


На зміну атакуючій японські рубежі морській піхоті прибуває підрозділ полковника Толлі, старого службовця, який вичікує генеральську зірку. Полковник, який отримав наказ трощити самураїв без жалю, повинен захопити висоту, утримувану противником. Битися і гинути за неї будуть піхотинці новоприбулої роти, молоді хлопці, кинуті під кулеметні черги ворога. У майже райському містечку, оточеному океаном, на залитих сонцем зелених пагорбах, їм належить зустріти смерть за наказом полковника Толлі, який вирішив перемогти, чого б це не коштувало.

Режисер - Терренс Малік.

yadoma.tv

2. "Сталінград (Німеччина, 1993)

Дії фільму відбуваються взимку 1942 року. Шоста армія вермахту веде відчайдушну битву в зруйнованому повністю Сталінграді. Взвод елітних німецьких солдатів у перший же день втратив понад половину бійців і тепер намагається зробити все можливе, щоб вижити. Свист куль, рев «катюш», холод і голод доводять солдатів до межі божевілля. Тонка лінія між життям і смертю вже практично стерта. Вони стали свідками справжнього хаосу і нестерпного жаху, а також втратили всі свої ідеали. Після всього цього слова фюрера «стояти до кінця» набувають для них зовсім інше, набагато страшніше значення.
Режисер - Йозеф Фільсмайєр.

http://ogo.ua

3. "Операція "Валькірія"" (США, Великобританія, Німеччина, 2008)

Це спільна робота США та Німеччини. Бюджет військового трилера склав 75 ​​млн дол., а світові збори - понад 200 млн. Драму подивилося близько 12 млн глядачів. Світова прем'єра картини відбулася в грудні 2008 року. Участь Тома Круза в зйомках в Німеччині спочатку викликала несхвалення серед політиків і членів сім'ї Клауса фон Штауффенберґа через те, що актор є прихильником саєнтології.

Сюжет фільму: старший офіцер фон Штауффенберґ, якого грає Том Круз, втративши в Північній Африці праву руку, ліве око і пару пальців на лівій руці, повертається в столицю Німеччини. Там він приєднується до змови проти Гітлера, яку організовують високопоставлені офіцери. Розробляється хитрий план під назвою «Валькірія», він складений так, щоб армія діяла в інтересах змовників.

Режисер - Брайан Сінґер.

http://mentalfloss.com

4. "Чорна книга" (Голландія, 2006)

Нідерландські кінематографісти випустили на екрани військовий трилер-драму, який припав до смаку багатьом глядачам. Режисером, а так само одним з авторів сценарію, виступив легендарний Пол Верховен. Цю картину оцінили не лише глядачі, але й кінокритики. На Венеціанському кінофестивалі він отримав Золотого лева як кращий іноземний фільм того року.

Події, описані в картині, переносять нас у часи Другої світової війни. Рахіль Штайн не пощастило жити в Німеччині під час фашизму, і хоч вона народилася там, проте у неї єврейське коріння. Щоб врятуватися від переслідування з боку нацистів, Рахіль біжить до Голландії, де переходить на бік борців за свободу з руху Опору. З усієї сім'ї лише їй пощастило вижити, і все це через одного зрадника. Тепер її спалює жага помсти, і всі її сили спрямовані на пошуки цього негідника.

http://www.obnovi.com

5. "Хайтарма" (Україна, 2012)

Аметхан Султан - відважний льотчик, відзначений двома медалями «Героя Радянського Союзу». Він і є оповідачем подій в цій кінострічці. 1944 рік. У травні, після закінчення операції зі звільнення Севастополя, Аметхан отримує відпустку і їде побачитися зі своїми рідними в місто Алупку. Щасливий приїзд, радість від зустрічі після довгої розлуки... Тільки ось, тривало це недовго. 
Уночі з сімнадцятого на вісімнадцяте травня всі татарське населення півострова Крим було оголошено зрадниками Батьківщини. Після чого послідувало негайне виселення. У фільмі показано всі події, які відбувалися в той час. Реакція громадян, які не розуміли, що відбувається; поведінку НКВД під час виселення. Чому так сталося? У чому була винна ціла нація? На ці та інші питання шукайте відповіді у стрічці.
Режисер - Ахтем Сеїтаблаєв.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше