УСПІШНІ ЖІНКИ світу зібрались у столиці України, щоб обговорити перспективи ведення бізнесу.

24 травня 2018
Сніжана Тиха

ГО «Міжнародна дипломатична рада в Україні», яку очолює Вікторія Ліснича, виступила дипломатичним партнером ІІ Міжнародного форуму «БізнесWOMAN-2018», який був проведений 23 квітня 2018 у місті Києві, в Українському Домі.

     Метою Форуму було об’єднання успішних жінок  різних рангів, посад, статусів, сфер для обміну досвідом та встановлення комунікаційних містків для подальшої співпраці. До заходу долучилось близько 1000 жінок із 20 країн світу.

     До урочистих вітань з нагоди відкриття Форуму були запрошені видатні чоловіки. У вступних промовах вони аналізували успіхи жінок, розповідали про свій досвід роботи з жінками та оцінювали перспективи такого масштабного дійства.

     Вітальним словом відкрив дійство 1-ий Президент України Леонід Кравчук (1991–1994). Він подякував за запрошення і висловив жінкам свою вдячність за їхні старання:

     «…Мій простір, як і ваш, формувався у радянські часи. Але саме нам довелося змінити той світ, який був, і спробувати створити новий світ.
Чому я кажу пробувати, бо не все нам вдається? Але вдалося головне – Україна живе 27 років. Вона відбулася. Вона будується.
Це перше. Друге - Україна змінюється.
Ми будуємо нове життя – демократичне. Хочемо, щоб ми були сильніші, багатші, але у нас є ціла низка проблем, які ми мусимо озвучувати. Тому що сподіваємось на те, що ви тут долучитись до вирішення цих проблем і докладете всіх зусиль для того, щоб вони вирішувалися»
.

        Леонід Макарович виділив,як ті, що потребують нагальної уваги такі проблеми: бідність, корупція, робота ЗМІ. Акцентував на важливості для України виховання високої духовності. І звернув увагу, що ця сфера може змінитися завдяки жінці:

     «Жінка - берегиня життя, жінка як творець життя і захисник життя не може жити по-іншому, а саме: у сфері гуманітарної сили.
      Я знаю ще одне - жінка не може пройти повз біду, лихо і смерть. Вона завжди зупиниться. Тому для мене жінка - це не тільки краса, це ще й мир, злагода. Це створення аури, в якій погана людина довго жити не зможе.
     Простір жінки - це простір енергії, злагоди і любові.
     Миру для всіх…».

     Його думку про роль жінки в сучасному суспільстві продовжив Почесний гість Форуму - Президент Торгово-промислової палати в Україні, Почесний консул Франції в Україні - Геннадій Чижиков:

     «Для нас головна реформа - це як залучити жінку і її потенціал до повноправної, ефективної роботи.
     На топ-посадах у великих компаніях тільки 7 відсотків жінок.
     Коли ми говоримо, була капіталізація, - це 95 відсотків приватизованих підприємств перейшли чоловікам. Така чоловіча капіталізація.
     Жінка доводить підприємства до банкрутства в 4 рази менше, ніж чоловіки.
     Тут питання не тільки у красі наших жінок, не тільки в мудрості, а й в майбутньому нашої країни. Коли ми будемо активніше залучати і давати рівні умови для всіх, я думаю, що це піде на користь і чоловікам в тому числі. Вони знайдуть час і випити пива спокійніше».

     У вітальному слові Третій Президент України Віктор Ющенко зазначив:

     «Важливо, щоб жінки України мали свій особливий голос у темі, що стосується війна і мир. Насправді, якщо жінки сформалізують, викладуть свою позицію і вона буде голосна, мені здається, це те, що дуже актуальне, сьогодні потрібно і для української нації і для українських політиків».

     Попри те, що на Форумі було чимало традиційних згадок про красу і гармонію жінки, лідери говорили, що найголовніше - це те, що жінка є економічним майбутнім світу. Коли це визнають всі: і жінки і чоловіки, насправді настане світлий добробут планети.
     І президенти і партнери заходу говорили про готовність до співпраці на всіх рівнях: збільшувати цифру жіноцтва у політиці, бізнесі, у секторах, де жінки не займають поки керівних посад.

     Ігор Насалик, Міністр енергетики і палива України поділився своїм досвідом щодо співпраці із жінками:

     «З 1991 року я займався бізнесом. Це був дуже великий бізнес. Бізнес пляшок, енергетичні проекти, перша кондитерська фабрика була фірмою, яку я очолював, перший експорт виробництва, молокозаводи, цукрові заводи - це виробнича сфера, де працювало більше 30 тисяч людей.
     Я був здивований, що, як правило, директора всіх цих фірм у мене були жінки. Якщо у нас проходила десь конкуренція між іншими фірмами, я завжди питався, а хто очолює? Якщо лунало жіноче ім’я фірми, я розумів, що боротьба буде непростою.
     Мені довгий час доводилось бути міським головою. Я майже 8 років пропрацював. Із 5 заступників 4 у мене були жінки. Я надзвичайно був задоволений роботою в органах місцевого самоврядування. Я приходив на комунальні підприємства міста. Там були всі жінки - 85 відсотків. Я приходив у медицину - там 85 відсотків жінок. Я приходив в освіту - там 90 відсотків жінок. Я прийшов в Міністерство енергетики - із 4 заступників у мене 3 жінки. Департамент ядерної промисловості - 80 відсотків жінки. Департамент енергетики - жінки.
     Я задавав собі запитання: Де чоловіки, чим вони займаються? Я напевно зробив основний висновок за весь цей період, чому в системі управління, де б я не працював, завжди були жінки.
     Жінка більш відповідальний керівник. Якщо жінці ставиш задачу по виконанні - в бізнесі, органах місцевого самоврядування, в Верховній раді України, чи міністерстві, жінка поки не виконає, додому не піде…
».
     
     Після вступних слів та підсумків розпочалась робота секцій форуму, де спікерами виступили відомі успішні жінки..
     Було проведено дві панельні дискусії на теми: «Вплив міжнародної дипломатії  та політики на розвиток України»  та «Кращі практики ведення бізнесу жінками в Україні та закордоном».
     У першій секції зустрілись: Ярослава Хортяні – депутат Європарламенту, 1-ий заступник президента СКУ (Угорщина), Вікторія Ліснича – президент ГО «Міжнародна дипломатична рада в Україні», Ірина Верещук – президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик, Раїса Панасюк – урядова уповноважена з прав осіб з інвалідністю КМУ. Вони розповіли про власний досвід, реалізовані проекти, навики, які стали їм у пригоді і відповіли на запитання учасниць Форуму.
     «Для мене честь бути ексклюзивним партнером такого прекрасного форуму, де сьогодні об’єднались жінки з більше, ніж 20 країн світу.
     За останній час у нас були зустрічі з дуже високоповажними політиками, дипломатами і жінками. І скажу, що у нас є дуже велика підтримка у світі. Ми можемо розраховувати на світ. А це багато про що говорить.
     Сьогодні ми зібрали найкращі проекти жінок в Україні.
     І ці найкращі жінки будуть з нами їхати в Європарламент стосовно стажування. Я вважаю, що ми повинні починати з своєї країни. Вона для нас найкраща. Це наша батьківщина. Але те, що нас приймає світ, поважає жінку, українського дипломата і політика, - це говорить дуже про багато що
– прокоментувала співпрацю із Міжнародним форумом «БізнесWOMAN-2018», Вікторія Ліснича».
     У другій секції, спікери Форуму розповіли про реалізовані жіночі практики бізнесу, продемонстрували шляхи отримання результату на власному прикладі, і розповіли до яких проектів можна і варто приєднуватись зараз.
     Досвідом ділились: Ольга Трофімцева – заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції, Аліна Скоморохова – директор спеціалізованого металургійного переробного підприємства ТОВ «Тін Імпекс», Лариса Дахно – засновник і керівник Стоматологічної клініки доктора Дахно, Юля Жовтяк – заступник голови Державної служби зайнятості, Вероніка Марчук – президент «Міжнародної Амбасади Жінок-Підприємниць».
     Службою зайнятості була організована міжнародна Ярмарка вакансій на високі посади. Такий захід реалізовувався вперше в Україні. Учасниці форуму мали можливість знайти нових партнерів чи роботодавців, домовитись про експорт закордон. А також насолодитись виставкою продукту бізнес-проектів, які презентували жінки з різних куточків України.
     Як і очікувалось, ця подія стала унікальною платформою, яка об’єднала бізнесову спільноту жінок для діалогу про нові стратегії розвитку бізнесу та шляхи і механізми залучення інвестицій і налагодження співробітництва».
     Форум тривав більше 8 годин, і охопив багато важливих та актуальних тем і завдань, які стоять перед українцями в найближчому майбутньому.
     Сподіваємось, що таких унікальних майданчиків для співпраці жінок-лідерок стане більше, а подібні заходи стануть важливою віхою для співпраці бізнесу та влади.
     Організатором ІІ Міжнародного форуму «БізнесWOMAN-2018» виступив журнал «БізнесWOMAN».

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com