Успішна, в ресурсі, в конекті із Всесвітом завдяки марафонам. Чи ніт?

16 травня 2021
Zhinka Ama

Я завжди оминала різні тренінги чи семінари із саморозвитку. Що вже говорити про марафони. Звідки таке небажання долучитися до заходів, на яких тренери/ психологи чи будь-хто інший розповідають, як стати успішними/ заможними/ стрункими/ коханими і просто фантастичними людьми? Мені завжди достатньо було почитати відповідні книжки. І якщо автор мене “чіпляв”, я шукала його виступи на YouTube і із задоволенням по сто разів прослуховувала його лекції.

Коли хтось зі знайомих дівчат в Інстаграм поширював допис про участь у воркшопі чи марафоні із саморозвитку, у мене завжди виникало питання, навіщо? Навіщо витрачати гроші та час на тренера, про якого нічого не знаєш? Ще й виконувати домашні завдання? А де гарантія того, що тренер - дійсно фахівець та має відповідну освіту?

Так я спокійно гортала стрічку в соціальних мережах і не звертала уваги на весь цей “двіж” по саморозвитку.

Аж раптом я захопилася блогерством Ірени Карпи, нашої української письменниці (а ще журналістки та співачки). Блогерує Карпа про все - про стиль життя, про моду, про Францію, про родину і про стосунки. Одного разу вона оголосила про свій курс “Як вийти заміж і не шкодувати”. І що я? Уявивши гумор Карпи в контексті обговорення стосунків подумала, що буде цікаво і весело взяти участь в такому заході. Причому Карпа відверто і чесно зазначила, що вона не є психологом. Просто має достатньо досвіду, щоб ним поділитися, а її курс, у свою чергу, розроблявся спільно із психологами.

Одночасно Карпа випускає книгу “Як виходити заміж стільки разів, скільки захочеш”, яку я придбала, але ще не встигла прочитати.

Є тут один важливий момент. Не знаю, як вам, а мені до Карпиної книги, яку я щойно згадала, не зустрічалося жодної книги про стосунки, написаної українським письменником або письменницею та орієнтованою саме на українського читача. Я не маю на увазі наукові роботи з психології, ні. Я маю на увазі корисну книгу, як побудувати стосунки із коханою людиною, написану цікавою мовою та яка б підійшла читачам будь-якого віку (ну, ок, візьмемо категорію 18+).

Ще в університеті до моїх рук потрапила книга “Нові правила. Секрети успішних відносин для сучасних дівчат”, написана Еллен Фейн та Шеррі Шнейдер. В книзі четверо жінок доступно та цікаво пояснюють ті речі, які у шкільні та студентські роки не кожна мама візьме сміливість обговорити зі своєю дитиною. Кожного разу, коли мої очі зупинялися на цій книзі в домашній бібліотеці, я подумки промовляла “Настане час і хтось із українських письменників або письменниць випустить книгу з меседжами для українських дівчат”, і ось, час настав. І я цьому щиро радію. 

Тепер про авторський курс Карпи.

Курс Карпи триває декілька тижнів. Ірена  проводить урок у форматі “відео-конференціїї”. У мене особисто склалося враження, що по той бік екрану сидить моя давня знайома, яка з гумором та ненав’язливо розповідає про складне.

Мене шокували деякі речі, з якими довелося зіштовхнутися Карпі, про які вона досить відверто розповідає на курсі. Послухавши це все починаєш розуміти, що їй дійсно є чим поділитися і секрет при рішенні будь-якої ситуації один - любити та поважати себе. І не катувати себе минулим, а проговорювати, наприклад, “було і було” (якщо бачили одяг з таким надписом від InsideU, то тепер розумієте, звідки це пішло і хто є натхненницею бренду). Карпа красиво розбирає ті ситуації, з якими зіштовхуються українські жінки. Наприклад, якщо жінка живе у шлюбі з чоловіком, який її б'є, і ніяк не наважиться забрати дітей та піти від такого чоловіка, бо а що люди скажуть? Або коли рідні вішають ярлик “та кому ти потрібна з трьома дітьми”. Карпа викорчовує ці всі стереотипи, підштовхуючи учасниць бути відвертими із собою та піклуватися про себе, і не боятися змінювати життя.

На своєму курсі Карпа говорить про те, як побудувати хороші, якісні стосунки (незалежно від того, в парі ви чи в пошуку); розбирає підводні камені в стосунках; окремо вчить, як розпізнати абьюзера та підіймає безліч корисних та цікавих тем (і тут сміливо можу сказати - цікавих тем не тільки для жінок, а і для чоловіків).

Для мене особисто курс Карпи більше не про те, як вийти заміж. Цей курс про те, як відкинути всі стереотипи та страхи і бути собою. Тією жінкою, якою хочеш. І мати такі стосунки із чоловіком, про які мрієш (із тим, про кого мрієш).

Окрім зазначеного Карпа створює середовище жінок, які перестають боятися змінювати своє життя, натомість починають мислити позитивно та вірити у себе. І навіть чат у Телеграм, який був відкритий для учасниць курсу, спонукав до дружнього спілкування та взаємопідтримки (ось вам і група підтримки, яку так часто радять знайти психологи). До речі, Карпа особисто брала участь у чаті, тим саме створюючи дружню атмосферу. Загалом відчувається, що курс створений для українських жінок і про українських жінок. Окремо раділа позиції Карпи щодо мови курсу - української. Для мене це показник рівня самоповажаючої себе жінки, яка не полює на купу підписників і не використовує російську мову, “чтобы меня поняли во всех уголках планеты”. Чи як там говорять ті, які намагаються заробити більше грошей і абсолютно не створюють комфортних умов для українського споживача такого продукту, як у даному випадку, курсу.

Тепер для мене Карпа більше, ніж блогерка та письменниця. Вона однозначно є лідером думок і натхненницею.

Ітак, мій перший в житті курс із саморозвитку done, і це було прикольно. Із зум-вечіркою та шампанським, затишними зимовими вечорами в компанії однієї з кращих українських письменниць, та аналізом цікавих тем в чаті однодумців. Зараз у моїх руках книга Карпи “Як виходити заміж стільки разів, скільки захочеш”, один з примірників якої з полиці в Ашані вихопив чоловік, проговорюючи в смартфон: “Мама трубку не берет, пойди узнай у нее, как конкретно эта книга Карпына про отношения называется, вроде нашел.”. :).

На цій оптимістичній ноті, по завершенню Карпиного курсу, я переходжу у “Фешн Детокс Марафон”, про результат проходження якого я поділюся в наступній частині статті.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com