Усе, що ви хотіли знати про дизайн інтер'єру, але боялися спитати

11 липня 2019
Andrey Sokruta

1.  Навіщо потрібен дизайнер?

Багатьом здається, що дизайнер 一 всього лише знавець інтер’єрної моди, котрий турбується про те, аби те чи інше приміщення було оформлене відповідно до актуальних тенденцій. Але все значно складніше. 

Дизайнер 一 людина, котра створює не просто красивий, а функціональний, ергономічний простір для конкретного клієнта, його родини чи робочого колективу. Дизайнер розробляє макет майбутнього простору, враховуючи розташування всіх функціональних елементів (від дверей до розеток) і заздалегідь обмірковуючи всю логістику переміщень по квартирі, будинку чи офісу. 

Де і як будуть розташовані ліжко та шафа, холодильник та душова кабіна, світильник та вимикач, ширма та камін 一 про все це турбується дизайнер. Естетика і тренди 一 всього лише незначна частина його роботи, котра блякне на тлі креслень і технічної документації. 

2.  Чим дизайнер відрізняється від архітектора й декоратора?

Архітектор проєктує будівлю, або, як варіант, може займатися переплануванням уже існуючої квартири. При проєктуванні він мусить не просто створити “коробку”, а продумати різноманітні нюанси 一 природне освітлення, вентиляцію, пожежну безпеку, розташування труб тощо. Якщо ви будуєте дім з нуля, бажано, аби дизайнер і архітектор працювали в парі, хоча є фахівці, котрі поєднують у собі обидві іпостасі.

Декоратор 一 роль менш складна. На ньому 一 суто естетична складова, і зазвичай хороший дизайнер может сам із цим впоратися. “Чистого” декоратора доречно наймати тоді, коли ви не хочете кардинально щось змінювати у помешканні, а бажаєте лише трохи оновити його.

3. Це дорого?

Послуги кваліфікованого досвідченого дизайнера не можуть бути дешевими 一 зазвичай їхня вартість становить близько 10% від усіх витрат на ремонт або будівництво. Проте є й інший бік медалі: фахівець вміє розраховувати кількість матеріалів, знає, де їх можна вигідно придбати, а виробники часто надають йому знижки. Тому, зважаючи на те, скільки клопоту дизайнер знімає з ваших плечей, переплата вийде не такою суттєвою, як здається. 

4. Як скласти ТЗ для дизайнера, якщо ви новачок у цій темі?

Людина не мусить бути фахівцем в усіх сферах, тому не варто соромитись свого “невігластва”: дизайнер сам допоможе сформулювати усі запити, навіть якщо вам вони здаються дивними. Щодо технічних нюансів 一 хороший спеціаліст буде узгоджувати з вами кожну дрібницю, пояснюючи свої рішення. А для того, аби краще пояснити, яке естетичне оформлення вам до вподоби, підготуйте референси 一 фото інтер’єрів з журналів чи тематичних сайтів.

5. Якщо я працюю з дизайнером, чи потрібно шукати ремонтну бригаду?

Деякі дизайнери працюють поодинці, але зручніше одразу звернутися до повноцінної дизайн-студії, де є своя команда будівельників та ремонтників. Звісно, їхні послуги можуть бути дорожчими за роботу звичайної бригади, але і результат буде надійнішим. Зазвичай бригади працюють за своїм алгоритмом, налагодженим за багато років, а проєкти від прогресивних дизайнерів змушують їх шукати і вивчати нові методи 一 і добре, коли з першого разу в них це виходить вдало.

6. Де шукати меблі, світло, декор, які дизайнер передбачив у своєму проекті?

Досвідчений дизайнер у своїх проектах використовує лише ті меблі, килими, предмети декору, матеріали, техніку etc, які дійсно існують, які є у продажу і які можна придбати у вашому регіоні. Новачки ж можуть обирати в програмах, де робляться 3D-візуалізації, предмети, яких немає в вільному доступі на ринку. Хороший дизайнер завжди направить вас до конкретного перевіреного продавця і заздалегідь зорієнтує щодо вартості покупок. Тому, якщо ви звернулися до професіонала, проблем із комплектацією не виникне 一 до того ж більшість студій бере цей етап на себе. 

7.  Які підводні камені роботи з дизайнером?

Будь-які неприємні несподіванки виникають лише у двох випадках: або дизайнер недостатньо кваліфікований, або замовник і виконавець не узгодили усі нюанси із самого початку (власне, другий фактор зазвичай виходить із першого). Найбільш розповсюджені “підводні камені” у робочому процесі 一 невиконання роботи в заданий термін і підвищення ціни вже після закінчення робіт. Аби цього не трапилось, заздалегідь визначте з дизайнером можливий запас часу, і складіть кошторис.

8.  Як уберегти себе від недобросовісного дизайнера?

Поцікавтеся портфоліо дизайнера 一 не лише дизайн-проєктами, а й реалізованими об’єктами. Якщо є можливість, поспілкуйтеся з людьми, які вже зверталися до цього фахівця. Обирайте досвідчених спеціалістів, які працюють на цьому ринку принаймні 23 роки. І не забувайте, що у професіонала має бути спеціальна вища освіта. 

9.  Інтер’єр від дизайнера – це ультрамодно й незатишно?

Якщо ви дивитеся на інтер’єр і не уявляєте, як у ньому можна нормально жити 一 це відверта халтура. Модні тенденції не повинні заважати комфорту 一 інакше дизайнер просто не вміє їх застосовувати.

10.  А якщо в членів сім’ї відрізняються смаки?

Смаки у членів родини відрізняються майже завжди 一 якщо не у глобальних рішеннях, то в дрібницях. У таких випадках дизайнер виступає таким собі царем Соломоном, котрий допомагає знайти компроміс і догодити кожному, гармонійно поєднавши між собою усі елементи.

Усі інтер'єри з портфоліо дизайнера Андрія Сокрути — sokruta.com.ua.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше