Український волонтер Мігель Роля

Волонтерство споконвіку притаманне українцям. Під час нинішньої українсько-російської війни саме добровольчі батальйони фактично врятували Україну від загарбання. Та українські волонтери приймали участь у боротьбі за свободу і незалежність й інших народів у різні часи і у різних куточках світу. В Польщі проти царських військ, на барикадах Паризької комуни, на Балканах проти османського ярма, в армії США у війні за незалежність і навіть у далекій Північній Африці під час англо-бурської війни. Про кожного з них можна написати великий історичний роман.

Розповімо для початку про українця, який увійшов в історію Латинської Америки під іменем Мігеля Роля. Він був сподвижником Симона Болівара та ад’ютантом першого президента Венесуели Хосе Антоніо Паеса. І хоча в деяких публікаціях його називають навіть українським Че Геварою, широкому загалу він, на жаль, і досі не дуже відомий.

Михайло Скибицький, волинський шляхтич гербу Роля (звідси його псевдо), народився у 1793 році в селі Корчівка Старокостянтинівського повіту на Волині та певний час мешкав у батьківському маєтку Веселий Кут Таращанського повіту на Київщині. Згодом Скибицький успішно здобув інженерну освіту і служив у Петербурзі військовим інженером.
 
Та молодого українця кликав дух свободи і у 20-х роках ХІХ століття через Швецію і Англію він дістався до Південної Америки, де вступив волонтером в армію Симона Болівара під іменем Мігеля Роля, одержавши звання поручика. Михайло брав участь у вирішальній битві за незалежність проти іспанських колонізаторів у битві на плато Аякучо в Перу 9 грудня 1824 року. За мужність і героїзм, виявлені в цьому бою, він отримав найвищу військову відзнаку - орден "Бусто де Лібертадор" ("Бюст Визволителя). Згодом Скибицький став офіцером штабу Болівара, дослужившись до чину інженер-полковника Федеративної Республіки Велика Колумбія.
 

Він відповідав за формування інженерних підрозділів та будівництво фортифікаційних споруд і, до речі, вперше в світі розробив оригінальний проект міжокеанського каналу, здійснивши інженерні розрахунки Панамського каналу. Щоправда тоді цьому проекту не судилося збутися. Лише через півстоліття ідею українця почали втілювати в життя, а в 1914 році будівництво Панамського каналу нарешті завершили.


 
Після смерті Болівара 1830 року український волонтер увійшов до близького оточення першого президента Венесуели Хосе Антоніо Паеса, ставши його ад'ютантом та першим біографом. Того ж року у венесуельському порту Маракайбо Михайло Скибицький збудував віллу "Україна", яка й досі існує, як готель "Україна".

1831 року він поїхав до Парижу, щоб надрукувати мемуари Паеса. На жаль, це не вдалося, проте кілька років Скибицький провів у Франції, виконуючи доручення президента Венесуели. Бажаючи взнати щось про сім'ю, він домовився про зустріч із сестрою. 1835 року Михайло Скибицький прибув до Львова, але там його заарештувала австрійська поліція та передала до рук російської влади. Після жандармського допиту, чи дійсно він служив у колумбійських республіканських військах, українського бунтаря відправили на заслання до В'ятки.
 
На місці заслання Скибицький десять років перебував під наглядом поліції, тяжко занедужав і після тривалого листування з владою йому було дозволено відбувати покарання у власному маєтку. Він повернувся у рідний Веселий Кут під невсипуще око влади. Та борець за свободу не здався. Роздобувши фальшивий паспорт, він втік з-під нагляду. Але в Летичеві Скибицького знов заарештували та кинули до старокостянтинівської в’язниці. Там, за ґратами, на 54 році життя й упокоївся Мігель Роля, український волонтер, який став героєм війни за незалежність іспанських колоній в Південній Америці.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше