Український рок: слухай наше!

14 жовтня 2015
Дарина Дар

Для початку — трохи історії: українська рок-музика виникла наприкінці 60-х років минулого століття, під час хрущовської "відлиги". Але в 1970-х роках більшість рок-гуртів 60-х, на жаль, були змушені піти в підпілля. Так само спіткала невдача і групи другої хвилі українського року (кінець 1970-х—початок 1980-х).

Найуспішнішою за весь час існування СРСР виявилася для української рок-музики епоха перебудови. Деякі гурти, що були створені в той час, є зірками української рок-сцени і сьогодні.

Але, звичайно, найбільша кількість рок-гуртів виникла вже за часів незалежності.


У цій статті мені хотілось би приділити увагу творчості найбільш значущих виконавців, які залишили по собі яскравий слід в історії та культурі нашої країни.

Сестричка Віка (Вікторія Врадій)

Сестричка Віка (Вікторія Врадій) почала співати ще у школі — з 1976 р. працювала у ВІА "Арніка". У 1989 році почала співпрацю з гуртом "Брати Гадюкіни". На фестивалі "Червона рута" того ж року Віка Врадій завойовує перше місце в категорії рок-виконавців. Кінець 80-х і початок 90-х був її зірковим часом. У липні 1993 року вона їде з концертами до США і залишається в Нью-Йорку. Однак, в Америці їй не вдається досягти такого рівня, якого вона досягла в Україні. Як би там не було, а ми назавжди запам'ятаємо її хіти "Ганьба", "Мамо, я дурна", "Тинди-ринди"..

Пропоную переглянути відеокліп на пісню Віки "То моє море", яка вийшла вже під час її перебування в США. Автором цієї пісні є покійний Андрій "Кузьма" Кузьменко:

Воплі Відоплясова

Безперечно, одним із найцікавіших і найсамобутніших рок-колективів України є "Воплі Відоплясова" (скорочено - "ВВ"). Це живі легенди нашої рок-сцени.

Заснували групу Юрій Здоренко і Олександр Піпа, потім вони зустріли Олега Скрипку, і ця зустріч стала знаковою для "ВВ". Сергій Сахно став четвертим учасником гурту. Назву "Воплі Відоплясова" придумав О. Піпа, прихильник творчості Ф. Достоєвського.

Цікаво, що музичної освіти ніхто з учасників гурту не мав. Незважаючи на це, вже 1987 року їхня пісня "Танці", як то кажуть, "підірвала" не тільки Україну, а практично весь колишній СРСР.

1990 р. "ВВ" вирушають у гастролі до Європи, а в 1991 році двоє "Воплів" - О.Скрипка та О.Піпа - вирішують на деякий час залишитися у Франції. Вони живуть і працюють там аж до 1996 року.

Після повернення в Україну "ВВ" підписують контракт з Gala Records. У 1997 році лейбл видає їхній альбом "Музіка" з новими суперхітами "Весна" і "Юра".

На сьогоднішній день "Воплі Відоплясова" — один з найвідоміших у світі українських рок-гуртів. Дискографія "ВВ" налічує 10 альбомів, група багато гастролює Україною та багатьма іншими країнами.

До вашої уваги — кліп "вевешників" "Весна":

Океан Ельзи

Не можна не згадати і про "Океан Ельзи". Цей гурт було створено 1994 р. у Львові. Лідером гурту є Святослав Вакарчук, фізик за фахом.

Критики багато разів визнавали гурт найкращою рок-групою країн колишнього СРСР та Східної Європи. На території України продано понад мільйона дисків "Океану Ельзи". Послухаймо їхню пісню "
Я так хочу.." (2009 р.)

Гайдамаки

Також хочу написати дещо про український рок-гурт "Гайдамаки". Група виникла в 1990 році (спочатку колектив називався "Актус"). Стиль гурту поєднує жанри, які, здавалося б, неможливо поєднати — рок, даб, панк, ска, українську та балканську фолк-музику.

Колектив багато гастролює світом і є частим гостем у таких країнах, як Швейцарія, Німеччина, Нідерланди, Австрія,  Польща, Чехія, США, Канада та ін. "Гайдамаки" також є власниками "золотого диску" за рекордну кількість продажів за кордоном.

2014 року хлопці записали патріотичну пісню "Укроп", яку я і пропоную вашій увазі:

Безперечно, дуже цікаві такі рок-гурти, як "ТіК", "Мандри", "Madheads XL", "С.К.А.Й.", "OT VINTA!", "Механічний Апельсин", "Юркеш", "Димна суміш". З більш молодих - "НеДіля", "Lama", "Антитіла" та багато інших.

Шановні читачі, ви можете самі додати до цього списку ті гурти, які вам до вподоби!

Насамкінець пропоную вам подивитися дуже романтичний відеокліп "Механічного апельсина" на чудову пісню "Ми будемо разом":

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше