Український астроном, кавалер ордена Почесного легіону

14 березня 2017
Ганна Черкаська
Олексій Ганський – нащадок Семена Палія, кавалер ордену Почесного легіону, астроном, засновник і перший директор Сімеїзької обсерваторії народився 20 липня (1 серпня) 1870 р. в Одесі.
 
У рідному місті Олексій Ганський закінчив фізико-математичний факультет Новоросійського університету і був залишений для підготовки до професури. Згодом слухав лекції у Сорбонні, працював у Паризькій, Потсдамській та Медонській обсерваторіях. Першою його роботою було з’ясування залежності виду сонячної корони від кількості плям на сонці (1897). Наступні праці Ганського стосувалися спостережень різних явищ на сонці.

Олексій Ганський брав участь у багатьох експедиціях: на Нову Землю (1896), в Іспанію (1905), Середню Азію (1907) для спостереження повних сонячних затемнень. Брав участь в експедиції з градусного виміру на о. Шпіцберген (1899-1901), де проводив визначення сили тяжіння.

Для розв’язання завдань астрофізики, фізики Землі та метеорології він на власні кошти в 1893 р. заснував обсерваторію на вершині Монблан, найвищій горі Європи. Робота на цій обсерваторії була ускладнена важкими сходженнями та кліматичними умовами на вершині.
 
uahistory.com
 
Протягом 1897-1905 рр. Ганський здійснив дев’ять сходжень на Монблан для наукових досліджень сонячної корони та оцінки періоду обертання Венери. О. Ганський двічі в Парижі та один раз у Петербурзі піднімався на повітряній кулі з науковою метою.​

 
uahistory.com
 
Цікаво, що в замальовках затемнення в Іспанії О.П. Ганському допомагав його старший брат Петро, відомий художник, який у 1904 р. для Пулковської обсерваторії написав портрет Ж. Жансена.

Основні дослідження Ганського відносяться до фізики Сонця. За них він був нагороджений французьким орденом Почесного легіону, медаллю ім.П.Ж. С. Жансена Паризької АН (1904).

У 1907 р. його було обрано віце-президентом Російського астрономічного товариства, наступного року став працівником Пулковської обсерваторії, ініціював створення її відділення у Сімеїзі.

11 серпня 1908 року в Сімеїзі, купаючись підчас шторму, 38-річний учений потонув. Похований на території Полікурівського меморіалу в Ялті.

Його ім’ям названий місячний кратер Ганський (Ganskiy) і мала планета № 1 118, відкрита Сімеїзькою обсерваторією. На честь Олексія Ганського названі вулиці в Ялті та Сімеїзі.

Отака доля молодшого сина Павла Ганського.​
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше