Українка Марина В'язовська отримала премію Салема - аналог Нобелівської для математиків

27 січня 2017
Редакція
Зал слави українських вчених поповнився: математик Марина В'язовська отримала одну з найпрестижніших математичних премій у світі - "Премію Салема 2016". Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України. Премія щорічно присуджується тільки одному молодому математику за видатні дослідження. За ступенем престижності її можна порівняти з Нобелівською.
 
forumua.org
 
Марині В'язовській премію присудили за вирішення задачі про упаковку куль у 8- і 24-мірних просторах з використанням методів модульних форм, над якою математики з усього світу билися кілька століть. Раніше завдання було вирішене тільки для просторів з трьома і менше вимірами, а рішення тривимірного випадку (гіпотези Кеплера) було викладено на 300 сторінках тексту з використанням 50 000 рядків програмного коду.

Рішення В'язовської восьмимірного випадку займає всього 23 сторінки і є "приголомшливо простим" на думку колег Марини. На дослідження цієї задачі В'язовську надихнув київський математик Андрій Бондаренко. Над вирішенням вона працювала два роки в Берліні.
 
Фото: The Ukrainians
 
Як повідомляє The Ukrainians, Марина В'язовська опублікувала своє рішення відомої задачі 15 березня цього року. А вже 21 березня новину розмістили The Huffington Post, Der Spiegel та інші міжнародні видання. "Я не думала, що це відкриття світового масштабу. Не думала, що це спровокує так багато шуму. Хороша стаття, просто завдання, над яким я працювала, але такої уваги не очікувала. Я ж не голлівудська зірка, тому спілкування з пресою далося мені важко. Хоча пояснювати людям, чим і для чого займаються вчені, вважаю частиною своєї роботи. Мою зарплату платять з податків звичайних людей, а не професійних математиків, тому вони повинні знати, що ми робимо", - розповіла Марина в інтерв'ю виданню.
Марина В'язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцей №145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему "Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері", а в 2013 році отримала ступінь доктора природничих наук в Боннському університеті, захистивши дисертацію "Модулярні функції та особливі цикли". На даний момент проживає в Берліні і працює в Берлінській математичній школі та Берлінському університеті імені Гумбольдта.
 
Премія Салема - математична премія, заснована вдовою грецького і французького математика і банкіра Рафаеля Салема. Присуджується щорічно молодому математику, який отримав видатні результати у сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, в першу чергу в теорії рядів Фур'є.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше