Україна - трендова тема сюжетів американських новин

27 лютого 2014
Svitlana Ivanyshyn-Ugryna

Мабуть, за всі роки існування незалежної України не звучала назва нашої країни на американському телебаченні так часто, як у ці дні. На жаль, привід для  такої “популярності” - трагедія національна, соціальна та персональна. Ще одним показником підвищеного інтересу медіа до подій стала активність локальних ЗМІ у  пошуках історій для сюжетів в українській діаспорі.

І таких історій - достатньо. Нікому б не спало на думку, що у Чикаго можуть бути так звані “тітушки”. У голові не вкладається, що комусь може дошкуляти масова  підтримка діаспори своїх співвітчизників. Тим не менше, за минулий тиждень у Чикаго трапилося кілька випадків, які не можна трактувати інакше, як провокації. 

Через неготовність до подібних інцидентів, доказів - мало, переважно переповідання. Однак, одні, проте,  вагомі - відео, зроблене телефоном, все-таки є. Обличчя деяких екстремістів можна побачити.

Все за порядком. Минулого тижня у самому центрі історичної осілості українців у Чикаго - Ukrainian Village - мав місце дивний випадок. На вікнах другого поверху, де знаходиться офіс українця - американського адвоката, з давніх-давен були закріплені національні українські стяги - синьо-жовтий, червоно-чорний та прапор ВО “Свобода”, оскільки тут-таки розміщається осередок об’єднання у Чикаго.  17 лютого, за розповідями свідків, якісь молодики намагалися за допомогою вудок та палок зірвати червоно-чорний прапор.
 


Господар офісу - Олександр Яровий  помітив це завдяки крикам “Фашисти!”, які лунали під час оцих спроб. Відчинивши вікно, він зумів утримати прапор на місці. Разом з товаришем кинувся наздоганяти зловмисників, проте безуспішно. Була викликана поліція, оформлено протокол.

21 лютого  дістали ще одну звістку про вияв екстремізму з боку тих, хто вочевидь ненавидить  українців. Справа в тім, що після  жаху на вулицях Києва, впродовж 18-20 лютого, за ініціативою місцевих активістів, був створений меморіал загиблим героям. На паркані біля консульства розміщені фотографії героєв  Небесної сотні, плакати, горять свічки. Це було зроблено як нагадування представникам тоді ще чинного уряду про жертв його свавілля, а також задля поширення інформації в американському суспільстві. Окрім того, одна з активісток, Олеся Герасименко, закликала приєднатися до неї у безстроковому протесті незгоди Генерального консула України Андрія Праведника відмовитися від служби злочинному урядові. З вимогою про це українці неодноразово зверталися до консула і останній раз - 19 лютого 2014 року.

Олеся й розповіла, що під час її стояння в знак протесту біля консульства, якийсь молодик “слов’янської зовнішності” та з таким самим акцентом несподівано підскочив до воріт консульства, кинув на ґанок жменю грошових купюр та крикнув безхатькам, які його супроводжували, зібрати ці гроші. Все це він знімав на камеру телефона.

Перехожі намагалися втрутитися та вигнати його і “друзів” з подвір’я консульства. Той у відповідь дістав пляшку  і почав розбризкувати якусь рідину на них, а також всіляко провокувати бійку, при цьому не випускаючи камери з рук. Що конкретно він хотів показати своїм відео - можна тільки здогадуватися…

Все це звучить як вигадка, але насправді події тільки розгорталися. 23 лютого українці, які вирушали після недільної Служби Божої до даунтауну Чикаґо на мітинг біля консульства, були неприємно вражені розкиданими по всій території навколо загального паркування цвяхами, які шкодили взуття, шини автомобілів. Це могло би вважатися випадковістю, якби цвяхи не були розкидані повсюди. Додамо, що майже усі автомобілі на стоянці були прикрашені жовто-блакитними прапорцями з чорними, скорботними стрічками. Люди збирали цвяхи біля автомобілів і зносили в одне місце. Загалом, було зібрано понад 2 кілограми. Знову викликали поліцію, знову оформляли протокол. На людей це справило негативне враження, які й так почувалися пригнічено після поминальної недільної служби. Багатьом була відома історія про те, що за два тижні до описаних подій вже було зірвано червоно-чорний прапор біля культурного центру в українській околиці.

Та це був не кінець  діяльності якоїсь групи зловмисників. У день пам’яті полеглих героїв Небесної сотні учасники мітингу біля консульства вирушили мирною ходою з прапорами по довгій та широкій вулиці Мічиґан. Це робилося неодноразово і завжди проходило спокійно та організовано.

Несподівано двоє молодиків почали словесно та фізично атакувати учасників маршу, вигукуючи погрози на адресу останніх. Вони обіцяли “перерізати горло” українцям, а один з них навіть плюнув на синьо-жовте полотнище прапора. Лише миттєве втручання поліції врятувало від розправи над провокаторами. Знову вони записували на телефон реакцію розлючених активістів, яких  так вміло спровокували. На щастя, їх встиг зняти один з учасників маршу.

Всі ці події знову привабили пресу і вчергове дали можливість українській громаді донести правильний меседж американському суспільству. У зв’язку із тим, що за останні тижні, місяці в медіа - не тільки професійній, але й соціальній розгорнулася справжня інформаційна війна - гранично важливо працювати із засобами масової інформації.

Одним із таких меседжів є той,  що українці за кордоном не полишають своїх побратимів у Батьківщині  сам на сам із “післяреволюційними” проблемами. Один із видів допомоги - фінансування та сприяння ефективнішого лікування важкопоранених, допомога сім’ям, які втратили родичів. Ми вже писали про ініціативу, започатковану українськими лікарями в Америці. Додамо лише, що станом на 27 лютого вже було зібрано понад 125 тисяч доларів.

Їхня діяльність, нарівні з неприємними інцидентами в Українській Околиці, привабила популярний телеканал в Чикаго - Fox 32 News та його чарівну ведучу - Joanie Lum. Вона, до речі, дізналася про події в Ukrainian Village завдяки інформації, розміщеній на стінці у ФБ її “френда” - Валлі Мельника - американця українського походження. Так само, як один із найпопулярніших колумністів Chicago Tribune - Джон Касс дізнався про події в Україні, звернув на них увагу після того, як у  відповідь на його репортажі з сочинської Олімпіади прийшов електронний лист від українки на ім’я Валентина. Це спонукало професійного журналіста більше заглибитися у тему і навіть відвідати один з мітингів, проведених українською діаспорою.

Насамкінець додамо, що команда UA Modna активно працює над тим, щоб донести правдиву інформацію до американського суспільства, яке не надто занурюється у суть подій. Тому спілкування - це запорука перемоги в інформаційній битві з тими, хто хоче позбавити нас права на національну гідність та самовизначення.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше