Україна на подіумі

Однією з помічених мною тенденції на українському подіумі весна-літо 2015 було звернення дизайнерів до національних традицій: у багатьох колекціях читалися етно-мотиви, національні кольори, символи та вишивка.

UFW. KARAVAY

У новій колекції дизайнер Ірина Каравай у сучасному стилі спробувала інтерпретувати національні мотиви. А почалось все з клітинки. Саме клітинка використовується при вивченні вишивки. Команда KARAVAY, працюючи над колекцією, провела немало годин з відповідними архівами, тому орнамент, використаний у принтах, з першого погляду асоціюється з українською традиційною вишивкою. Перегукується з українським минулим і верхній одяг, який нагадує традиційні українські жупани та кужушки, а також графічна кольорова витинанка.
 

UFW. SVITLO

SVITLO – дизайнерський дует Світлани Кубрак та Наталії Шевчук, представив нову колекцію "Серпанок", продемонструвавши як гармонійно етно-стиль може вписуватися у щоденний гардероб. Навіть джинси та шкіряні брюки спокійно вживаються з етно-блузою. Зворушливим був фінальний вихід моделей разом із сучасною українською родиною, якою бачить її SVITLO.
 

UFW. Yuliya POLISHCHUK

Придивившись до принтів колекції Yuliya POLISHCHUK, ви побачите там колоски та пташок, які є українськими народними символами.
 

UFW. Olena DATS`

У колекції Olena DATS` яскраво виражених візуальних етно- та національних мотивів ви не помітите, але настрій цієї колекції з назвою "Початок…", та окремі символи, – прямокутник, вишитий на сукнях, – викликають асоціацію про чистий аркуш паперу, на якому можна творити нову історію, нові ідеї, нове майбутнє.
 

UFW. VICTORIA GRES

Цікава історія наповнює колекцію VICTORIA GRES. Натхненням для дизайнера стала грецька богиня Лісістрата, яка, завдяки своїй жіночі мудрості, змусила чоловіків припинити війну… Деякі сукні у колекції нагадують традиційні українські жіночі сорочки, а кольрова гама, переважно, жовто-блакинта.
 

UFW. Iryna Dil’

Чарівна колекція Iryna Dil’, наповнена квітами, має назву "Пробудження". У деяких сукнях читається традиційна жіноча сорочка, а у верхньому одязі можна віднайти натяки на український старовинний жупан. Розкішні сукні, спідниці та сарафани прикрашені вишивкою, створеною за спеціальною технологією, в основі якої – авторський принт.
 

UFW. POUSTOVIT

На створення нової колекції POUSTOVIT надихнуло рідне місто Київ, переповнене відчуттям юності, свіжості та впевненості у щасливому майбутньому. Помаранчевий захід сонця і глибоке синє небо, насичена зелень та квіти каштанів, що відображені в автентичних принтах на шовкових сукнях та в кольоровій гаммі. "Минула весна у Києві була неймовірною, – розповідає в одному зі своїх інтерв'ю Лілія Пустовіт. – Після довгої осені та важкої зими на Майдані, прийшов час оновлення: повний надії та впевненості, чистий та свіжий, як весняний ранок, як вечірнє повітря, наповнене ароматом квітучої липи…"
 

MBKFD. ZINAIDA LIHACHEVA

Києву присвятила свою колекцію і дизайнер Зінаїда Ліхачова. Тільки у неї він не такий сонячний і квітучий, як у POUSTOVIT. Її колекція з монохромними зображеннями знакових споруд навіює смуток і звертає увагу на те, що "місто перетворюється на звалище", адже на зміну старих історичних будівель приходять бездушні скляні хмародери…
 

MBKFD. Ksenia Schnaider

Етно-стилем відзначилася колекція дуету Ксенії Марченко та Антона Шнайдера. У колекції, у якості принтів, використані збільшені комп'ютерні зображення традиційних орнаментів, які візуально читаються дещо розмитими.
 

MBKFD. ANDREEVA

Ольга Андреєва звернулася до творчості українських художників – представників наївного мистецтва. Під час роботи над осінньо-зимовою колекцією 2014 це була Марія Приймаченко, а весняно-літньої – її наставниця Ганна Собачко-Шостак. Найбільше читалася робота художниці "Квітка-редька", точніше, її головний елемент – око. Ця деталь, вишита за допомогою паєток, зустрічається на сукнях, топах та легких пальтах.
 

Lviv Fashion Week

Мало говорили в інформаційному полі про Lviv Fashion Week, а там також були цікаві і варті уваги колекції. У даній підбірці згадаю відповідні роботи Inna Ihnatievska, Kateryna Karol, Kostelni та Chernikova, яка присвятила свою колекцію "батькам своїх батьків, яких віддавна вже нікого нема"...
 


З іншими матеріалами автора можна ознайомитися тут.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше