Україна для мандрівників

27 липня 2016
Редакція
Літо - це час подорожей! А отже, ніколи сидіти вдома і втрачати дорогоцінний час. Збирайте сумки, хапайте друзів, запасайтесь хорошим настроєм та вирушайте в дорогу! А якщо у вас за якихось причин немає можливості поїхати закордон, не хвилюйтесь. В Україні є теж чимало цікавих куточків ;) Ця розповідь саме про них.

Місто-фортеця Тустань


Завітайте до Львівщини. Тут, у селі Урич, розташовується неповторна середньовічна пам’ятка. Подейкують, що до створення міста тут було язичницьке святилище. Про це свідчать наскельні малюнки та солярні знаки.

Особливо цікавим древнє місто може бути для науковців. Справа в тім, що дерев’яні будівлі, які розташовувались на схилах, залишили по собі пази, за допомогою яких вони кріпились до каміння. Це дає розуміння того, як у давні часи виглядала Тустань.

Особливістю місцевості також є те, що кожного року тут відбувається фестиваль. Якщо ви полюбляєте реконструкції середньовічних боїв, ремесел та розваг, неодмінно завітайте сюди.

Кам’яна могила


Природна пам’ятка у Запоріжжі, неподалік Мелітополя. Хоча здавна люди вважали, що це були могили пращурів, насправді створила усе природа. Та для наших предків це таки було священне місце. Більшість древніх племен здійснювали тут свої релігійні обряди. Це фактично український замінник грецької гори Олімп. Любителі містики і таємниць можуть знайти тут стародавні малюнки, петрогліфи та сакральні знаки. Кам’яну могилу вважають старішою за британський Стоунхендж та єгипетські піраміди.

Бакота


Ще одне святилище наших предків. Цього разу в Хмельницькій області, неподалік від Кам’янця-Подільського. Археологи знайшли тут багато язичницьких капищ та курганів. Існує легенда (частково підтверджена), що у цій місцевості на дні ріки Смотрич є кам’яний слід Будди.

У літописах розповідається, що Бакота була одним з найважливіших політичних центрів Поділля. Проте місто почало занепадати у 1431 році, коли поляки жорстоко помстилися жителям за повстання проти поміщиків. Остаточно Бакота припинила існування у 1981 році.

Влада вирішила збудувати на цьому місці Новодністровську ГЕС, для чого довелось затопити усю територію. Окрім природних пам’яток тут залишились хіба що залишки монастиря зруйнованого людьми і природними явищами. Зате атмосфера тут неймовірна.

Подільські Товтри


Національний парк "Подільські Товтри" розташовується у Городоцькому, Чемеровецькому та Кам’янець-Подільському районах Хмельницької області. Він належить до переліку семи природніх чудес України. Це дуже мальовнича місцевість, з якої починаються українські Карпати.

Пагорби повністю вкриті зеленню, а між ними - блакитні річки та озерця різноманітних форм. Подорожувати парком ви можете як завгодно: пішки, верхи на коні, велосипедом чи автомобілем. Також маєте можливість підкорити Дністер на байдарці, катамарані чи теплоході, політати на дельтаплані або повітряній кулі. Розваги на будь-який смак.

Корецький замок


Бажаючі відвідати пам’ятку, гайда у Рівне. Замок розташований в однойменному містечку. На жаль, сьогодні від цієї величної споруди залишились тільки невеликі фрагменти та руїни. Однак, це не означає, що там немає на що подивитись.

Існує кілька версій, кому належить спорудження замку. Одні стверджують, що його звів князь Острозький, інші – що це був Дмитро Ольгердович, засновник роду Корецьких. Чиїм би не був замок у давнину, сьогодні він чомусь не потрібен нікому. У 1832 році сталась пожежа, після чого резиденцію не відновлювали.


Статті до теми:
Як виглядає Україна з висоти пташиного польоту
Куди поїхати на відпочинок влітку?
Архітектурні шедеври України
8 музеїв Києва, які обов'язково варто відвідати

 

Ставка "Вервольф"


У Вінниці, неподалік містечка Стрижавка, залишилась цікава згадка про часи Другої Світової війни. Саме тут Гітлер збудував свою ставку, призначену для контролю бойових дій на Східному фронті. Подейкують, що німецький диктатор бував там тричі й загалом провів у ній 138 днів – найдовше перебування серед всіх його ставок.

Це була фактично зменшена копія основної ставки Гітлера у Пруссії. Складалась вона з наземної частини (багатьох дерев’яних будинків) та підземної (трьох бомбосховищ). У 1942 році її було викрито. Тікаючи з Вінниці, німці зруйнували своє творіння, яке і досі залишається малодослідженим об’єктом.

Будинок з химерами


Будете в Києві, не проминіть. У центрі столиці, на вулиці Банковій, розташувалась чудернацька будівля, відома як "Дім з химерами". Скульптор Еліо Саля використав ескізи архітектора Владислава Городецького (якому якраз і належала споруда) та зобразив на її стінах різні міфологічні сюжети, тварин та казкових істот.

Розповідають, що Владислав особливо полюбляв полювання. Схоже це і спонукало його до створення такої дивакуватої оселі. Навколо будинку з химерами точиться чимало розмов та легенд. Однією з них є прокляття Городецького, яке стверджує, що тільки його рід зможе вжитися з дивними химерами.  А всіх інших неодмінно чекатимуть невдачі.

Вилкове та Дунайський біосферний заповідник


Містечко розташоване в Кілійському районі Одеської області, саме там, де Дунай впадає у Чорне море. В народі його називають "українською Венецією", адже його вулиці пронизує велика кількість каналів. То ж, якщо у вас є автомобіль, краще залишіть його вдома і купіть собі човен. Неподалік від міста знаходиться Дунайський біосферний заповідник, що сподобається поціновувачам дикої природи.

Одеські катакомби


Виявляється, під Одесою знаходиться мережа підземних лабіринтів. Їх загальна довжина складає близько 2,5 тис. км – одні з найдовших у світі. Раніше більша частина з них були каменоломнями, підвалами, бункерами. Інші – природні порожнини.

З’явився лабіринт у 19 столітті, коли Одеса почала активно розбудовуватись. Будівельні матеріали видобували саме у цих каменоломнях. У воєнні часи тут  переховувались партизани. На стінах катакомб знайдено малюнки та написи, зроблені робітниками більше 100 років тому.


І це ще далеко не всі куточки України, варті уваги. Перш ніж відкривати для себе світ, відкрийте для себе Батьківщину ;)


Якщо вам сподобалась ця стаття, вас також можуть зацікавити:
JUST LVIV IT: улюблені місця Львова
Містами України...
Кам'яні велети України

ТОП-9 замків України, які варто відвідати влітку


Матеріал підготовано для Редколегії UaModna
Автор - Женя Гунчевська
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше