У Києві відкрилася виставка, присвячена Марку Вовчку

27 лютого 2015
Катерина
У галерейному просторі «Атмосфера» відкрився проект про відому українську письменницю Марко Вовчок. Його головна аудиторія — школярі, які вивчають твори Вовчок за програмою, але рідко коли проймаються інтересом до її творчості. Спеціально для маленьких гостей відкриття співачки Анна Сєдокова і Еріка, телеведучі Яніна Соколова і В’ячеслав Соломко та співак Вадим Олейник у ролях прочитали казку Марка Вовчка «Зла Колючка і Добра Троянда». Крім того, більше 60 учнів молодших класів могли сфотографуватися з декораціями до казок письменниці і подивитися виставу театру пантоміми за твором «Королівна Я».

«Ми хотіли, щоб на цю виставку в «Атмосфері» було цікаво прийти всією родиною, — розповідає організатор проекту Катерина Старунська. — Для батьків у нас є красивий зірковий фотопроект і захоплюючий історичний стенд з історією кохання Марка Вовчка, яка була фатальною жінкою і розбила серце двом десяткам видатних чоловіків, серед яких і Пантелеймон Куліш, і Іван Тургенєв. Для підлітків — квест, побудований на чутках про Марка Вовчка, і яскравий стенд фіналістів конкурсу ілюстрацій, для малят — красиві декорації до казок, з якими можна фотографуватися, і зіркові читання по вихідних, під час яких відомі українці читатимуть казки Марка. Нарешті, для наших інтелігентних бабусь, які все і про всіх знають, є призовий кросворд. «Атмосфера Марка Вовчка» покликана відродити інтерес до творчості видатної письменниці, яка була єдиною жінкою в українській літературі середини ХІХ століття. Судячи по кількості людей, які приєдналися до проекту, нам це вдалося!»

Письменниця — автор кількох десятків казок, багато з яких заслуговують на те, щоб про них нагадали. На відкритті був представлений фотопроект із чотирьох знімків авторства Дмитра Перетрутова до творів «Королівна Я», «Підприємливий джміль», «Зла Колючка і Добра Троянда», «Ведмідь». Образи казкових героїнь втілили у фотосесії відомі українки Віра Брежнєва, Анна Сєдокова, Еріка і Лілія Подкопаєва. Декорації до зйомки — бджолині вулики, гігантську суницю, волохатого джмеля і крила бабки — підготували майстри Patoka Studio.

Унікальний історичний стенд, історії кохання Марка Вовчка, розповіді про її мандрівки і рідкісні фотографії стали доступними організаторам завдяки партнерству з будинком-музеєм Марка Вовчка у російському Нальчику.

«Музей довго не міг отримати дозвіл на таке співробітництво від Міністерства культури Кабардіно-Балкарії, — розповідає організатор проекту Катерина Старунська. — Ми вже і не сподівалися на позитивну відповідь, але все щасливо вирішилося, і проект поповнився фотографіями Марка Вовчка та історіями про останні роки її життя, проведені у Нальчику».

Спеціально для проекту «Атмосфера Марка Вовчка» театр пантоміми Imagination зробив постановку за мотивами казки письменниці «Королівна Я».

«Раніше ми робили постановки за міфами і казками, але твори Марка Вовчка — це інший формат, — розповідає мім Михайло Тураєв. — У героя її казок є внутрішній конфлікт. З одного боку, це набагато цікавіше для актора, з іншого — набагато складніше для візуалізації. Чотири міми, які зайняті у «Королівні Я», репетирували протягом місяця. Це був дуже цікавий досвід, і ми раді долучитися до такого культурного проекту».

З метою підтримки молодих талантів пройшов конкурс ілюстрацій до творів Марка Вовчка. На відкритті «Атмосфери Марка Вовчка» був оголошений переможець — ним став Євген Якшин з роботою до повісті «Інститутка». Також журі відзначило спеціальним призом Марію Крутоголову і найменшу учасницю, 10-річну Вероніку Власюк. Загалом на конкурс подали понад 80 ілюстрацій, 25 із них пройшли у фінал і були представлені на виставці.

Виставка у ТРЦ «Атмосфера» триватиме до 26 березня за адресою Столичне шосе, 103 і буде безкоштовною для відвідування.

«Атмосфера Марка Вовчка» — другий із серії проектів, присвячених видатним українкам. Виставка триватиме місяць, з 26 лютого по 26 березня, і буде безкоштовною для відвідування. Протягом 6 місяців українцям нагадають про досягнення і талант п’яти героїнь, чиї імена вписані золотими літерами в українську історію: Соломії Крушельницької, Марка Вовчка, Марії Заньковецької, Квітки Цісик і Катерини Білокур.

Лариса Кантемірова, директор будинку-музею Марка Вовчка:

«Ми із задоволенням підтримуємо цей проект. Наш музей ― дуже відвідуване місце, багатьом людям цікаво дізнатися про життя і творчість видатної української письменниці. І ми вдячні, що ви звернулися до нас у такий нелегкий період. Нас розділяють багато речей, нехай любов до літератури нас об’єднає!»

Віра Агеєва, літературознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»:

«Біографія і творчість Марка Вовчка — взірець того, що немає таких труднощів, які неможливо подолати. Вона весь час долала неймовірно важкі перепони: від дитинства напівсироти до заборони друкуватися українською мовою. Тим не менше, це єдина письменниця середини ХІХ століття, яка змогла заробляти собі на життя і утримувати сина за допомогою пера. Своєю прозою Марко Вовчок вперше дала можливість почути голос жінок, жінок незалежних, жінок пристрасних, здатних наполягати на своєму, навіть якщо доводиться платити надто дорогою ціною. Її канонічна особистість, її життя і творчість, безумовно, приклад для молодого покоління».

Леся Патока, засновник творчої майстерні Patoka Studio:

«Загалом для 4 казок нам знадобилося 70 метрів дроту, 15 банок клею, багато фарби, паперу, поролону, дерева, різноманітних пігментів і блискіток. Найбільше часу ми витратили на виготовлення двометрової суниці для казки «Зла Колючка і Добра Троянда». А щоб зробити голову для «Підприємливого джмеля», довелося розрізати мотоциклетні шоломи. Скажу чесно, якщо зібрати всі матеріали для зйомки, можна було б побудувати невеличкий будиночок».

Еріка, співачка:

«В «Атмосфері Марка Вовчка» мені дісталася роль Бабки із казки «Підприємливий джміль». Над створенням образу працювала команда справжніх професіоналів, тому фотографія вийшла не лише дуже красивою, а й «з історією». Взагалі хочу сказати, що цей проект дуже актуальний, адже саме зараз важливо прививати дітям любов до всього українського».

Вадим Олейник, співак:

«У дитинстві я дуже любив, коли мені читали казки мої батьки і старша сестра. Уявляю, як було б чудово, якби я, тоді ще маленький, міг послухати казки від когось із артистів. Мені б точно це запам’яталося. А сьогодні я сам читав дітям казку Марка Вовчка «Зла Колючка і Добра Троянда», і було дуже приємно бачити їхні щасливі обличчя і спостерігати, з яким захопленням вони нас слухали. Гадаю, що такі проекти варто проводити регулярно. Так ми формуємо у дітей цікавість до української літератури. І це дуже круто».
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше