Турецька кава як ритуал

23 березня 2023
Ліля Колісник

Багато людей покладаються на каву, щоб підбадьоритися вранці або зарядитися енергією протягом дня. Для тих, хто любить міцну насичену заварку, турецька кава може стати відкриттям.

Що таке турецька кава

Турецька кава – це спосіб приготування кави, який виник у країнах Близького Сходу та Європи, включаючи Туреччину, Іран та Грецію.

Її готують шляхом змішування дрібно подрібнених кавових зерен з водою (і часто цукром) і доведення рідини до пінистої стадії, трохи нижче кипіння.

Турецьку каву традиційно варять у джезві, хоча підійде будь-яка маленька турка.

Після того, як досягне потрібної стадії, заварку — включно з меленою кавою — розподіляють по чашках.

Кавовий порошок опускається на дно чашки, а рідину, що залишилася, споживають.

Залишення кави нефільтрованою призводить до набагато вищої концентрації кофеїну порівняно з іншими способами приготування 

Турецьку каву можна подавати несолодкою, але зазвичай її готують з помірною кількістю цукру.

Ось 5 причин спробувати турецьку каву

1. Бадьорість

Кофеїн є добре вивченим природним стимулятором, який може підвищити спортивну та розумову працездатність.

Кава по-турецьки містить висококонцентровану дозу кофеїну, яка може стати в пригоді, коли потрібно активно попрацювати.

2. Містить корисні сполуки

Оскільки вона нефільтрована, турецька кава може містити більшу кількість корисних сполук, ніж ті, що містяться в традиційно звареній каві.

Кавові зерна містять хлорогенові кислоти, які є типами поліфенольних антиоксидантів, що забезпечують користь для здоров’я.

Кава також містить інші потужні сполуки, включаючи дитерпеноїди, які можуть зменшити запалення, боротися з інфекцією та підтримувати здоров’я серця.

3. Може захистити від психічного занепаду

Вживання кави з кофеїном може захистити ваш мозок від певних неврологічних захворювань.

4. Може мати захисну дію проти певних захворювань

Вживання кави може допомогти знизити ризик певних захворювань, включаючи діабет і хвороби серця.

5. Додайте кардамону

Турецьку каву часто готують із використанням кардамону, смачної корисної спеції.

Наприклад, кардамон містить потужні антиоксиданти, які можуть допомогти зменшити запалення та в такий спосіб знизити ризик хронічних захворювань.


Турецька кава може містити доданий цукор, але ви можете зробити свою каву здоровішою, використовуючи натомість корисні спеції або замінники цукру. Високий вміст кофеїну також може викликати неприємні побічні ефекти, якщо ви чутливі до дії цієї речовини.

Як приготувати каву в турці

1. Щоб приготувати дві чашки кави в турці, подрібніть кавові зерна в дрібний порошок за допомогою ручного або електричного млинка.

2. Змішайте чотири повні чайні ложки меленої кави та цукор (за бажанням) у невеликій ємності, що містить одну чашку (240 мл) холодної фільтрованої води.

3. Нагрійте суміш на помірному вогні.

4. Коли кава опуститься на дно турки, перемішайте інгредієнти кілька разів.

5. Нагрівайте суміш до появи густої піни, безпосередньо перед стадією закипання.

6. Розлийте суміш у невеликі чашки та викладіть надлишки піни на каву.

Перш ніж насолоджуватися, дайте помелу осісти на дно чашки. Цукор і кардамон можна додати в напій, хоча це і не обов’язково, залежно від ваших уподобань.

Насичену турецьку каву з високим вмістом кофеїну смакують у багатьох країнах світу. Зокрема в Україні справжню якісну каву можна придбати на сайті магазину Grida.

Вона не фільтрована, тому має вищу концентрацію кофеїну та інших корисних сполук, які можуть принести ряд переваг для здоров’я.

Однак люди можуть бути чутливі до кофеїну, тому краще уникати цей вид міцної кави.

Найкраще для любителів кави те, що турецьку каву легко приготувати, і її можна зварити, не виходячи з власної кухні. А також в цьому є своя атмосфера та певний ритуал.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Spovid Spovid 17 квітня 2024
звичка переростає у обряд
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше