Тризуб і Велика Скіфія

28 січня 2022
Griandr Tarnovski

Український герб тризуб вважають родовим знаком київських князів, тобто брендом Рюриковичів. Проте чи існував взагалі Рюрик і чи має цей новгородський князь авторські права на наш національний символ?

Київські князі Святослав (1), Володимир (2) та їх нащадки використовували цей знак влади в різних варіантах. Символічним поясненням значення тризуба є атакуючий хижий птах. Доказами такої версії є зображення орла на знаку Ярослава Мудрого (1) і стрімка атака орла на піхвах руського меча (2).

Історія орла, як символу влади та військової сили більш давній за князя Володимира та його батька Святослава. Орел - уособлення блискавичної переможної атаки був на штандартах Римської імперії. Потім намагаючись перетягнути на себе славу непереможного Рима,  орла ліпили собі на герби всі наступні імперії: Священна Римська імперія, імперія Карла великого, Візантійська імперія, Імперія Наполеона, Австро-угорська, Третій Рейх і навіть московська імперія причепила собі двоголового мутанта…

Хтось може зауважити, навіщо копирсатися в далекому минулому і шукати там свою велич, краще зосередитися на сучасних проблемах, але в світі так не працює! Яскравим прикладом історичної державницької традиції є Європейський союз. ЄС, по суті, є сучасною спробою реанімації Римської імперії. Це вже не збройне об’єднання Європи, а економічне. І щоб легалізувати свої наміри, європейські політики зібралися саме в Римі на капітолійському пагорбі і підписали Римські угоди, які лягли в основу створення ЄС.

Нам не треба красти у римлян орла у нас є свій, який давніший за всіх інших пернатих європейської родини орлиних. В одному з найдавніших скіфських курганів відомому нам під назвою Лита могила або Мельгунівський курган ( за прізвищем губернатора Мельгунова, який в 1763 році почав розкопки скіфської царської могили) під час розкопок знайшли особливі прикраси: 17 нашивок у вигляді орла зроблені із золота і притаманному скіфам звіриному стилі.

Курган був створений ще кімерійцями, а скіфи в 7 ст. до  н. е. додали в нього поховання знатного воїна, поклали в могилу меч із золотим руків’ям і поставили кам’яну статую на вершині. Кілька років тому курган остаточно дослідили і відновили його зменшену копію. На вершині могили встановили гранітну скульптуру скіфа. Репортаж про розкопки та відновлення Литої могили в Кіровоградській області дивіться за посиланням. Коли уважно придивитися до орла, видно в ньому щось дуже знайоме! Щось дуже рідне кожному українцю - наш герб тризуб.

Якщо порівняти ці два зображення, бачимо всі відповідні елементи ліворуч і праворуч. Звичайно, ліворуч не скіфський тризуб, а праворуч не український орел, але факт такої неймовірної схожості говорить про те, що княжий символ Русі не виник на порожньому місці і не був принесений завойовниками з півночі 1000 років тому. Тризуб має традицію, яка давніша, як мінімум, в двічі і починається ще до нашої ери в часи Великої Скіфії і потім став гербом України.

Традиція символіки доводить традицію державотворення від Великої Скіфії через Русь до України. Зараз українська реліквія знаходяться в Ермітажі в Петербурзі.

Найбільша хвиля пограбувань скіфських могил почалася в 19-му сторіччі із розвитком археології. Науковці російської імперії і поміщики, на землях яких були могили проводили розкопки: Лита могила, курган Солоха, Лугова могила та сотні інших. Більшість знахідок з могил відправляли в столицю імперії і зараз значна частина історичної спадщини України знаходиться в Ермітажі. Ті артефакти що лишися в Україні, в часи більшовицької окупації 1917-1921 років контрабандним шляхом опинилися в історичних музеях Лондона, Берліна, Н’ю Йорка та інших міст.

Радянська історіографія з ідеологічних міркувань вигадала міф про «скіфо-сибірській» світ і приписувала європейцям скіфам азійські риси. Проте, за Геродотом Велика Скіфія була від  Дунаю до Дону і від Криму до Десни, тобто в межах кордонів сучасної України. Царські могили скіфів всі розміщені на Подніпров’ї в Україні. Крим раніше називався Малою Скіфією і зараз, коли Російська Федерація окупувала півострів, вона продовжує грабувати історичну спадщину України, оскільки археологічні розкопки, які вона проводить на окупованій території є незаконними і не визнаються міжнародним правом. Черговим доказом цього є рішення арбітражного суду Амстердаму про повернення скіфського золота законному власнику – Україні.

Незважаючи на ідеологічне протистояння, геральдична традиція скіфського орла-тризуба продовжилася не лише в національному гербі, а також, в менших масштабах в серці Великої Скіфії. На гербі Кіровоградської області зображений той самий золотий птах із розставленими крилами,готовий до переможної атаки.

Більше про Велику Скіфію читайте на сайті Безводівка
Та на YouTube каналі Ukraine Ancient

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Spovid Spovid 1 травня 2024
вже дослідили генотип князів, що їх не вивезли з України, то ніякого монгольського обличчя у Ярослава Мудрого і близько не було і навіть "модних" скандинавських генів нема й сліду, данці, що робили аналіз, й самі дещо розчаровані.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше