Товари світових брендів не пропускають в Україну: чим це загрожує

1 червня 2017
Андрій К.

Українські митники перестали пропускати посилки з товарами, які були куплені в зарубіжних інтернет-магазинах.

Це відбувається на підставі переліку об’єктів інтелектуального права, включеного до митного реєстру.

Відзначається, що причина по якій українська митниця стала вилучати посилки з товарами купленими в зарубіжних інтернет-магазинах полягає в тому, що правовласник заявив про порушення прав інтелектуальної власності.

Оформляючи посилку, митниця може перевірити, чи внесено ТМ митного реєстру (в ньому перераховані торгові марки і особи, які є їх офіційними представниками) і чи є одержувач товару серед імпортерів в реєстрі, виявити “ознаки порушення прав інтелектуальної власності”.



Якщо нічого не зміниться, то українські магазини піднімуть ціни, а покупки за кордоном стануть ризикованими. Бізнес буде змушений або йти “в підпілля”, або скорочувати асортимент і зазнавати збитків. Буде рости чорний ринок, і, відповідно, корупція.

У список торгових марок, які перестане пропускати митниця увійшли: Adidas, Amway, Apple, Canon, Chanel, Chesterfield, Chevrolet, Chivas, Christian Dior, Coca-Cola, Contex, Dormeo, Electrolux, Lego, Levi’s, LG, Lipton, Honda, HP, Meizu, Mercedes Benz, New Balance, Nivea, Nokia, Opel, PlayStation, Redmond, Samsung, Sandora, Shell, Subaru, Xerox, Xiaomi і інші бренди.

У списку заборонених також виявилися дочірні підприємства Roshen.

Експерти стверджують, що заборона на ввіз продуктів під торговими марками зі списку може ускладнити процес отриманння посилок з-за кордону, а також погано вплине на економічну ситуацію в Україні.

“Заборона фізичним особам ввозити в Україну товари, права на торговельні марки яких заявлені в митному реєстрі, – це черговий цвях у труну конкуренції. Таку практику поки використовує тільки Росія і то недовго, всього пару тижнів. Споживачі такі зміни відчують у вигляді підвищення цін і поганого асортименту“, – розповідає засновник Rozetka Владислав Чечоткін.

"Нова пошта" підтвердила, що клієнти, які очікують доставку товарів, можуть отримати її пізніше звичного терміну. Проте компанія не пов'язує масову перевірку своїх товарів на кордоні з нововведеннями.

“Якщо товар потрапив до переліку об’єктів інтелектуального права з митного реєстру, доставку може бути затримано. Термін затримки може варіюватися. Для товарів, що містить товарний знак „MEIZU“, „Xiaomi“, „МІ“, „Redmi“, він складе від 11 до 21 робочих днів“, – розповідають у компанії.

Директор Департаменту організації митного контролю ДФС Олексій Василенко, прокоментував повідомлення щодо заборони на ввезення товарів.

“Такі обмеження застосовуються лише у разі, якщо продукція є контрафактною, або її походження не вдалося встановити“, – зазначив Василенко.

Він також уточнив, посилаючись на Митний кодекс, що усі товари піддаються обов’язковим перевіркам, а правовласник отримує можливість встановити, чи не є товар підробкою.

“У випадку встановлення контрафактності товар не потрапляє на митну територію України. Натомість, за відсутності порушень прав інтелектуальної власності правовласник інформує митницю про можливість поновлення митного оформлення такого товару. У більшості випадків саме так все і відбувається, і покупці отримують свій товар“, – сказав представник ДФС.

За словами Василенка, в Україні вже давно діє така процедура, і вона захищає право споживача на якісний оригінальний товар і авторські права виробника.

Він також категорично спростував інформацію про те, що митникам доручили заборонити фізособам ввозити такі товари: “Вказане не відповідає дійсності, оскільки митницям такі вказівки ні усно, ні письмово від ДФС не надходили“.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше