ТОП-продуктів, що містять велику концентрацію йоду

Українці завжди дбайливо ставилися до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей. В останні місяці ця турбота стала ще більш актуальною. Підтримувати бадьорість у тілі та позитив у думках нам допомагають, вітаміни, поживні речовини та природні мікроелементи. Фахівці сервісу доставки продуктів Zakaz.ua розповіли про користь такого важливого компоненту як йод та підготували добірку продуктів, в яких міститься 53-й елемент таблиці Менделєєва.

Чому важливо вживати йод?

Йододефіцит може призвести до серйозних порушень в організмі людини та спровокувати онкологічні хвороби. Більшість людей не знають, як саме діє йод на людину, скільки його слід споживати, і в яких продуктах міститься. 

Йод – основний компонент гормонів щитовидної залози, яка регулює метаболізм в організмі людини. Для нормальної роботи організму необхідно регулярно отримувати цей важливий мікроелемент. У свою чергу, трийодтиронін та тироксин, гормони щитовидної залози, відповідають за підтримання нормальної температури тіла, стимулюють інтелектуальну та розумову діяльність, підвищують фізичну витривалість. 

В організмі людини міститься від 20 до 50 мг йоду, близько 60% якого перебуває у щитовидній залозі, 40% – у м'язах, яєчниках, крові. Йод вбиває нестійкі мікроби, що потрапляють у кров, сприяє відновленню енергії, витраченої людиною протягом дня. А також має заспокійливу дію на нервову систему, знімає стреси, сприяє концентрації уваги та покращенню пам'яті.

За даними National Institutes of Health, на добу підліткам та дорослим необхідно близько 150 – 200 мікрограмів йоду (мкг), дітям до року – близько 90 мкг, дітям від 2 до 6 років – 110 – 130 мкг, дітям 7 – 12 років від 130 до 150 мкг. При вагітності ця кількість зростає до 250 – 300 мікрограмів на добу. 

Які продукти збагачені йодом?

Фахівці сервісу доставки Zakaz.ua рекомендують звернути увагу на наступні продукти, що містять велику концентрацію йоду, та збільшити їх кількість в своєму раціоні. 

Журавлина. У 100 г журавлини міститься приблизно 350 мкг йоду. Крім того, маленька кисла ягода містить у собі величезну кількість антиоксидантів, цінних вітамінів, елементів і речовин: вітамін С, вітамін К, що сприяє кращому засвоєнню кальцію, та клітковину. Додавайте журавлину у випічку, салати та соуси – і добова норма йоду буде забезпечена.

Полуниця. У цій солодкій червоній ягоді достатня кількість йоду – в одній чашці майже 10% добової норми, близько 13 мкг. Крім того, полуниця зміцнює імунітет завдяки вітаміну C, регулює кров'яний тиск, а також, згідно з дослідженням, знижує рівень «поганого холестерину».

Чорнослив. Всього в п'яти одиницях чорносливу міститься 13 мкг йоду. За величезний список корисних властивостей цей сухофрукт однозначно варто додати до свого раціону. Чорнослив перешкоджає появі онкологічних хвороб, регулює рівень цукру в крові, що може врятувати від появи діабету 2-го типу та ожиріння, знижує холестерин та зміцнює кістки. Також у чорносливі міститься вітамін К і бета-каротин. Згідно з дослідженням, проведеним The Harvard School of Public Health, споживання продуктів, що містять цей рослинний пігмент, покращує настрій і робить людей щасливішими.

Картопля. В одній середній картоплині є близько 60 мкг йоду - майже половина норми добового споживання. Дехто зменшує кількість споживання картоплі через велику кількість крохмалю. Але іноді включати до свого раціону картоплю все-таки потрібно: вона містить залізо, фосфор, калій, магній, кальцій і цинк, які сприяють поліпшенню здоров'я кісток. Картопля багата на вітамін В6, який сприяє кращому засвоєнні білків та жирів, а також запобігає нервовим розладам. Варто взяти до уваги, що більше корисних речовин картопля зберігає у запеченому вигляді, ніж у вигляді пюре.

Квасоля. У 100 г квасолі міститься трохи більше 30 мкг йоду. Страви з квасолі не тільки смачні та багаті на йод, але ще й дуже корисні: у бобових повно клітковини. Водночас бобові мають низький ГІ (глікемічний індекс), що надзвичайно важливо для діабетиків. ГІ сприяє підвищенню або зниженню рівня цукру в крові. Крім клітковини та білка, квасоля багата магнієм, міддю, цинком, фолієвою кислотою, яка необхідна для створення нових клітин в організмі та підтримки їх у нормальному стані. 

Молоко. Лише 1 склянка нежирного молока містить 85 мкг йоду, що забезпечує 57% денної норми його споживання. Завдяки вмісту кальцію, фосфору, магнію, калію, вітамінів А, D, вітамінів групи В та інших корисних мікроелементів, молоко — незамінний джерело необхідних поживних речовини. Більшість людей надають перевагу знежиреному продукту, однак не варто уникати жиру в молоці. Дієтичний жир насичує і допомагає організму засвоювати вітаміни A, D, E і K.

Креветки. У 100 г цих ракоподібних міститься близько 40 мкг йоду. Зрозуміло, що більшість морепродуктів відрізняється високим вмістом йоду. Більше того, креветки містять найпотужніший антиоксидант  — астаксантин. Величезна кількість досліджень підтвердила, що астаксантин ефективніше за інших антиоксидантів бореться з вільними радикалами, які є причиною більшості хвороб у людей. Астаксантин позитивно поліпшує роботу мозку, впливає на пам'ять людини та знижує ризик захворювань мозку.

Тріска. На 100 г цієї риби міститься приблизно 110 мкг йоду. Крім того, тріска - чудове джерело білка для тих, хто стежить за своїм харчуванням: біла риба має мало жирів та калорій, але багато вітамінів та елементів, включно з йодом. Також тріска багата кальцієм, магнієм, калієм, фосфором, вітаміном Е та вітамінами групи В, особливо вітаміном В12. Останній бере участь у нормальній роботі серцево-судинної системи.

Тунець. У 100 г тунця міститься близько 18 мкг йоду. Тунець більш жирна риба, аніж тріска, але від цього не менш корисна. Серед цінних властивостей тунця — його здатність запобігти інсульту. Лікарі та експерти зазначають, що у тих, хто споживає тунець кілька разів на тиждень, ризик виникнення інсульту знижується на 30%. Також у тунці багато калію, фосфору, кальцію, магнію, заліза, жирних кислот омега-3 і вітаміну В12.

Грудка індички. На 100 г м’яса індички міститься близько 37 мкг йоду. Запечена індичка забезпечує високоякісний білок і вітамін В12, а також 23% денної норми споживання йоду на порцію. Варто зазначити, що грудка індички містить менше насичених жирів, ніж м'ясо стегна. Окрім йоду, індичка збагачена високою концентрацію інших корисних речовин: кальцію, калію, цинку, заліза та фосфору.

Йодована сіль. 1/4 чайної ложки йодованої солі містить 51% денної норми йоду. Однак, це не означає, що вам слід кидати йодовану сіль у кожну страву. Згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань, дієта з високим вмістом солі може підвищити кров'яний тиск, що є ризиком розвитку серцевих захворювань та інсульту. Тому рекомендуємо надати перевагу більш корисним продуктам, що також містять йод. 

Морська капуста. Було б справжнім злочином не включити морську капусту до цього списку, адже вона справжній рекордсмен за вмістом йоду нарівні з журавлиною — 300 мкг у 100 г, це більше за добову норму вдвічі! Крім того, у морській капусті всього 25 калорій (на 100 грамів), майже немає жирів і вуглеводів — справжня знахідка для тих, хто слідкує за вагою. Але купуючи в магазині готові салати з такої капусти, необхідно звертати увагу на склад - соуси майонезні збільшують калорійність в рази. До речі, саме з морської капусти робляться ті самі листи (норі), за допомогою яких «закручуються» роли.

«Все це легко знайти на поличках магазинів. Але якщо у вас не вистачає часу, бракує пального для поїздки до супермаркету, і ви не хочете витрачати зусилля на пошук, цю функцію можна довірити фахівцям та замовити доставку продуктів. Замовляйте на сайті або в мобільному застосунку Zakaz.ua. Всі замовлення збирають професійні комплектувальники сервісу, які уважно перевіряють якість, цілісність упаковки та терміни придатності продуктів», — радить Євген Нетреба, комерційний директор компанії.

Харчуйтеся різноманітно і будьте уважні до свого здоров’я!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com