Топ 10 химерних порушень сну

Іноді ми не отримуємо достатньо сну, іноді його занадто багато, і тільки зрідка ми спимо, скільки потрібно; але кожен повинен спати, і ніхто не може уникнути цього процесу занадто довго. Це єдиний найкращий спосіб оновити тіло, поповнити запаси енергії і полегшити щоденний стрес та напруження. Немає нічого кращого, ніж ввечері лягти в м’яке ліжечко після довгого напруженого дня і зануритись у спокійний та міцний сон.

Сон - це дуже складний за своєю природою процес, який класифікується на чотири етапи і два типи, фазу швидкого сну і фазу повільного сну. Мозок при цьому надзвичайно активний, оскільки ми бачимо сновидіння. Однак декому з нас не пощастило мати справу з різними розладами. Ви, напевно, чули про більшість з них, але ось деякі дивні порушення сну, які можуть вас здивувати.

Отже, розслабтеся і насолоджуйтеся: ТОП-10 дивних розладів сну.

10. Бруксизм під час сну

medblog.in.ua

Більш відомий як скреготіння зубами, бруксизм в нашому випадку полягає в тому, що під час сну людина міцно стискає або скрегоче зубами. Багато хто говорить, що це викликано стресом, напруженням, тривогою, пригніченою злістю, або чимось простим, на кшталт, зміщенням зубів.

Загалом проблему намагаються усунути простими процедурами, такими як використання капи або за допомогою терапії. Хоча ситуація не здається дуже серйозною, у багатьох випадках бруксизм під час сну може стати значною проблемою. Якщо він триває занадто довго, це може призвести до зміщення щелепи, пошкодження зубів, головного болю та інших проблем.

9. Апное (зупинки дихання) уві сні

browsebrisk.net

Апное уві сні є дуже серйозним захворюванням, яке характеризується зупинкою і запуском дихання протягом ночі. Багато хто стверджує, що такий стан підвищує ризик інсульту. Лікарі кажуть, якщо ви дуже гучно хропите або прокидаєтеся з почуттям втоми навіть після тривалого нічного сну, це може бути симптомами апное уві сні.

Є два основних типи цього розладу: обструктивний, коли м'язи горла розслабляються і дихальні шляхи звужуються або закриваються, і центральний, коли мозок не в змозі надіслати сигнали дихальним м'язам. Апное уві сні може бути пов'язане з надмірною вагою, високим кров'яним тиском, курінням.

8. Сомнамбулізм

bugaga.ru

Більш відомий як лунатизм. Вважається зовсім нешкідливим розладом, адже багато людей переростають його з часом. Тим не менше, це може бути досить небезпечно в деяких випадках. Сновиди уві сні, як правило, виконують щоденні завдання, отже людина може з легкістю сісти в машину і поїхати.

Стверджують, що 15% дітей у віці 8-12 років стикаються з лунатизмом. У більшості випадків людина, яка ходить уві сні, нічого не пам'ятає, але може прокинутися зі скляними очима або незрозуміло говорити.

Сомнамбулізм, як правило, виникає через інші проблеми, наприклад, судоми, апное сну, посттравматичні стресові розлади або аритмію, а отже не лікується. Натомість акцентується сама причина лунатизму.

7. Нарколепсія

mattressesforless.net

Ми всі втомлюємось впродовж дня, але люди з нарколепсією, як правило, втомлюються настільки, що у них часом виникають раптові приступи сну. Цей розлад може бути надзвичайно серйозним, але досі не існує жодного відомого методу лікування.

Одна людина з кожних 2000 осіб, стверджують експерти, страждає нарколепсією. Для таких людей існує багато різноманітних процедур, але жодна не допомагає повністю позбутися цього стану. Лікарі вважають, що хімічні речовини мозку, особливо гіпокретин, відіграють велику роль у виникненні нарколепсії. Як правило, ці клітини занадто пошкоджені, що призводить до розладу сну. Гіпокретин, як відомо, регулює фази швидкого сну, а також пробудження організму. Тим не менше, ніхто не знає, чому і як ці клітини пошкоджуються.

6. Синдром неспокійних ніг

apotheken-umschau.de

Синдром неспокійних ніг полягає у сильній та нагальній потребі переміщення ніг. І такому прагненню дуже важко протистояти, оскільки в ногах виникає дуже неприємне відчуття. Одні кажуть, що це наче поколювання, а інші стверджують, що це щось більше, ніж просто поколювання. У будь-якому разі, ці відчуття можуть бути болісними, відповідно людині важко сидіти чи лежати.

Вважається, що найгірше цей синдром проявляється саме вночі й трохи послаблюється до ранку. Це викликає збої в нормальній структурі сну. Експерти стверджують, що 5-10% людей в США і Північній Європі мають даний розлад.

5. Гіперсомнія

asleep.info

Гіперсомнія - це дуже рідкісний розлад сну, який сьогодні є тільки у 200 людей у світі. Він полягає у наявності періодів сильної сонливості. Ці періоди сну можуть тривати до 18 годин на день або протягом кількох днів чи навіть тижнів. Хоча в рік відбувається тільки близько 10 нападів.

Перед проявом гіперсомнії у людини з’являються симптоми, дуже схожі на симптоми грипу, а також тривалий головний біль. Сам приступ може сприяти збільшенню ваги людини чи її надмірній пітливості.

Синдром Клейне-Левіна характеризується гіперсомнією з дивною поведінкою під час приступів, таких як переїдання, агресія, сплутаність свідомості, галюцинації, гіперсексуальність. Існує також наявність щомісячної гіперсомнії, як стверджують експерти, викликаної гормональним дисбалансом.

4. Поведінкові розлади фази швидкого сну

mynet.com

Вони відносяться до розладів сну категорії Парасомнія – коли небажані події відбуваються під час сну. Цей розлад змушує людей реагувати на неймовірно яскравий та правдоподібний сон. ПРШ зазвичай плутають з лунатизмом, жахіттями, а також з розмовами уві сні.

Зазвичай такі сни сповнені подій, а іноді й насильства. Ці розлади характеризуються лайкою, криками, людина розмахує кінцівками і поводиться так, неначе з кимось бореться. Якщо їх не лікувати, то стан людини може погіршитися. Розлад спостерігається найчастіше у чоловіків, які страждають від мультисистемної атрофії чи хвороби Паркінсона.

3. Синдром "вибухаючої голови"

modvive.com

Це ще один з розладів, що належать до парасомнії. Людина, що ним страждає, зазвичай чує гучний шум перед тим, як заснути. Хоча це звучить як сюжет для кінофільму, розлад є реальним і приступи часто стаються під час пробудження посеред ночі. В більшості випадків, цей звук схожий на вибух бомби або гучний стукіт. Ці звуки викликають стрес і часто порушують сон.

Сьогодні у світі зафіксовано не багато випадків цього захворювання, проте кільком пацієнтам 10-річного віку поставили цей діагноз.

2. Сонний параліч

menshealth.hu

Сонний параліч характеризується тим, що тіло людини не спроможне поворухнутись, коли засинає чи прокидається. Під час сну, організм відчуває атонію (відсутність нормального тонусу м’язів скелета чи внутрішніх органів), яка зазвичай виникає, коли тілу надходить сигнал розслабитися і не рухатись. Тим не менше, при сонному паралічі атонія відбувається, коли ви прокидаєтеся або засинаєте, а не під час сну.

У деяких випадках люди не можуть рухатися або навіть говорити, але вони повністю цсвідомлюють те, що відбувається. Сонний параліч може тривати кілька хвилин, але, як правило, зникає сам. Розлад вважається доволі розповсюдженим, адже, згідно зі статистичними даними, 40% людей хоча б раз в житті зустрічались з ним. Хорошою новиною є те, що це не шкідливо, окрім того існують певні процедури, які можуть допомогти зменшити дію паралічу або ж усунути його взагалі.  

1. Синдром порушення циркадного ритму

fresher.ru

Цей синдром є одним з найрідкісніших розладів сну, з якими коли-небудь стикались лікарі. Оскільки ми – люди, у нас є циркадний ритм, який, зазвичай, корелює з 24-годинним днем. Звичайно, у кожної людини є незначні відхилення, але зазвичай наш циркадний ритм має приблизно 24-25 годин.

Тим не менше, люди з таким розладом мають нестабільний "біологічний годинник". Їх ритм має затримки і триває 26 години або й більше. У деяких людей спостерігається навіть 72-годинний цикл. В такому випадку вони не сплять протягом 48 годин. А людина з 26-годинним циклом, як правило, не спить близько 16 годин.

Зазвичай, люди з таким розладом сну сплять приблизно на 2 години довше в порівнянні із нормальним часом неспання. Найчастіше цей синдром зустрічається у сліпих.

(via

Вас зацікавила ця стаття? Тоді вам також можуть сподобатись наступні публікації:
10 фактів про найпоширеніші нічні страхіття
15 цікавих фактів про сни
Психологічний аналіз снів
Правильний догляд за мозком: що любить наш розум, а що - ні
Помилкові спогади і депривація сну - як мозок обдурює людину


 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше