Теорія повного безладу

3 лютого 2020
Юлія Довгун

Про безлад з любов'ю

"Повний безлад" - це збірка есеїв сюжетно не пов’язаних між собою. Але настрій і персонажі настільки добре переплетені між собою, що усі 18 есеїв цілком сприймаються як добре зладжений механізм, котрому читач може довіритися.
У книзі «Повний безлад» багато нью-йоркського духу. Коли читаєш, цілком може здатися, що ти десь на Мангеттені, наприклад, п’єш каву в якійсь колоритній кафешці. А усі ці історії переповідає тобі сам автор. Оповідання написані у притаманній Вудіалленській манері. З цікавими героями, котрі, ніби кольорові M&M's, розсипаються і ваблять уяву.

В глиб безладу

«Повний безлад» розпочинається оповіданням з «піднесеним» змістом «Людині властиво помилятися, божеству — літати». Автор розповідає про участь в сумнівному релігійному угрупуванні, досвід левітації і все, чим це може закінчитися. Далі маємо оповідання «Викуп по-індійськи». Дуже весела і трохи небезпечна історія про будні голлівудського кінематографу на виїзді.
У збірці є декілька історій про сімейний побут. Вуді Аллен залюбки ділиться досвідом про складнощі вибору нянь. Не все так просто як може здатися. Крім того є весела та повчальна історія про ремонт, яка до абсурду типова, але думаю, близька багатьом парам.
Окремої уваги заслуговують також історії про творчість, наприклад, «Слава тобі Господи, продано». Інколи письменницький талант може пройти справжнє випробування долею. Автор ще раз нагадує усім, хто пише, щоб вони були готові до різних ситуацій. Будьмо відвертими, одним вдається пробитися і стати відомим, а іншим ні.
Принциповість - це відносне поняття, яке найкраще зоставити гострому розуму Жана-Поля Сартра чи Анни Аренд. Реальність же є такою, що коли завивають зимові вітри, а єдине доступне нам житло набуває форми картонної коробки на Другій авеню, то принципи та високі моралі мають схильність зникати у вирі каналізації.
Кумедні історії «Жорстокий вирок у справі про матраци» та «Сенсаційні свідчення на процесі Діснея» викликають сміх.  Знову ж таки, переконуєшся, що таку абсурдність може так майстерно запакувати в розповідь тільки справжній геній.
… Дональд Дак напився і почав загравати з Ніколь Кідман. Особливої гостроти ситуації додавало те, що тоді вона була ще дружиною Тома Круза.
А вам відомо щось про походеньки діснеївських персонажів :)
Переконана, якщо ви любите кінотворчість Вуді Аллена, то обовязково оціните книгу "Повний безлад".
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше