Темний Львів і TikTok-блогери: 5 екзотичних книжок на літо

Андрій Горбунов. Гліл. – К.: Фенікс, 2021

Таємниць і загадок у цьому міському фентезі більш ніж достатньо, що не дивно, якщо зважити, що мова про «потойбічний», «темний», «паралельний» Львів, який має тіньову альтернативу з «відзеркаленою» назвою «Гліл». Таким чином, міські легенди у поєднанні з сучасними мемами та ігровими стратегіями утворюють захоплюючий квест, який читач має пройти до кінця, щоб розгадати таємницю львівського Задзеркалля. Щоправда, заблукати можна й у реальній топографії цього міста, про що з тонкою іронією щоразу попереджає автор у своєрідних гідах між розділами роману, присвячених львівським вулицям, маршруткам та іншій інфернальній буденщині. «Я бачив Інший Львів у віддзеркаленні вікон маршруток, у зворотних написах а-ля да Вінчі, у відблисках кривого скла, - мовиться в одному з таких гідів. - Назву цього іншого міста можна прочитати у дощових калюжах, що розповзаються бруківкою коло Ратуші перед великими рекламними літерами «LVIV». Зазирніть у ці калюжі, й ви побачите: «ГЛІЛ». Тільки не дивіться надто довго, адже потрапити у Гліл значно легше, ніж повернутися звідти…». При цьому темні сили керують міською мерією, утворивши з неї справжній театр маріонеток, і на це нема ради – хіба що герої роману, які рухаються назустріч власній долі й заодно фінальній битві, зможуть змінити ситуацію.



Хоч це й насправді важко – так само, як розгадати таємниці справжніх ляльководів, або взагалі потрапити за лаштунки «тіньового» життя. Лише маги, чаклуни та випадкові перехожі, яких у романі виявляється чимало, можуть відвідати це «місце сили». «Отож, якщо відмовитися від пафосних п’яних метафор і говорити коротко й по суті, то Гліл – це шматок простору-часу, приєднаний до нашої реальності через декілька порталів, розкиданих територією міста Львів, - пояснюють нам суть своєрідного квесту, який триваєв в романі. - Таємницю його виникнення я різноманітними чаклунами, магічними істотами і демонами. Діяльність усього цього кодла має такий самий вплив на події Денного Львова, як людське несвідоме – на людську свідомість.відкрию вам пізніше – поки ще не можу говорити про все вголос».

Делія Овенс. Там, де співають раки. – Х.: Віват, 2021

Цей роман - світовий бестселер, який продано загальним тиражем понад 10 млн в світі і перекладено на 46 мов. Крім того, у 2022 Sony Pictures його екранізує. Героїня історії Кая все життя спостерігає за безкраїми луками на узбережжі — маршами. Вона самотня посеред цієї дикої природи, їй доводиться в усьому покладатися лише на себе. Побоюючись, що її знов покинуть, Кая не підпускає до себе нікого й ховається від проблем, як це роблять раки, за якими вона любить спостерігати. Та на все свій час, і одного разу дівчина усвідомлює, що ладна розділити з кимось свій закритий від сторонніх очей світ. Той роман - про вихід із зони комфорту, пошук однодумців і дорослішання без втрати власної особистості, хай би якої думки про це було оточення. Книга вирізняється неймовірними та точними описами природи, адже авторка — дослідниця дикої природи, біологиня, докторка філософії, авторка популярних книжок про тваринний світ.

Сергій Щербаков. Ніщо не істина: стисла історія людської дурості. – Х.: Фабула, 2021

Автор цієї книжки, використовуючи метод «від зворотного», по суті, перевертає все з ніг на голову – щоби читач, за традицією, повстав з канапи, вигукнувши класичне: «Тварюка я тремтячи чи право маю?» Насамперед – право дізнатися хоч один інакший варіант «правди», яка існує у нашій Матриці. Так, автор з’ясовує, чому корупцію потрібно заохочувати, а власну дружину — підштовхувати до зради., яка це дурня — подорожувати, займатися аматорським спортом (пропонуючи 50 відтінків спортивного мазохізму) і ходити на вибори. чому бізнесменам у жодному разі не треба витрачати час на нетворкінг або створювати особистий бренд, і навіщо виправдовувати брехню як життєву стратегію, кладучи вінок на могилу статистики разом з її методологією. «Якщо раптом ви молода мама, топменеджер, TikTok-блогер або будь-який інший типаж надмірно зайнятої людини, що навіть вітер пускає за розкладом, - уточнює автор. - то ось вам стислий переказ книжки: жодної остаточної правди не існує і не з’явиться, а все, у чому ви на 100 % упевнені сьогодні, зі стовідсотковою гарантією втратить актуальність, зміниться до непізнаваності або відімре — варто лише почекати. Краще кажучи — «ніщо не істина».

Ореста Осійчук. Абрикосова книгарня. – К.: Наш Формат, 2021

Це історія дитячої дружби й недитячих зрад, родинних скелетів у шафі та любові, яка крізь століття рятує життя і без спільної крові таємниче поєднує двох однофамільців. Отже, перед нами сімейні таємниці та плетива долі крізь століття – справжня родинна сага, яка перегукується з нашими часами. За сюжетом, Марія Фариняк через злидні змушена віддати сина, дев’ ятирічного Михайла на виховання родичам покійного чоловіка: вуйкові Стефану, власникові книгарні, та тітці Касі, суворій жінці, яка не рада появі чужої дитини в домі. «Певне, у років п'ять мама вперше познайомила мене з вуйком. Стефаном і цьоцею Касею. – починається ця історія. - Ну, як познайомила? Просто одного разу я побачив їхню дивну пару на порозі дому пані Рузі, у якої ми з мамою винаймали крихітну комірчину, що правила нам за кімнату. Угледівши цих пишно вбраних осіб, я вирішив, що до нас завітали персонажі з казки - велетень і чарівна пані-гора. Тоді я ще нічого не знав про нашу заплутану сімейну історію. Одначе з того візиту зрозумів, що високий огрядний чоловік є рідним братом мого покійного тата, а мама ненавидить його так само, як і чепурну гороподібну пані, яка гидливо витирала хустинкою стільця, перш ніж на нього сісти. Оце й усе, що я втямив після першого знайомства з вуйком і цьоцею». Саме так починається історія Міська Фариняка, хлопчика початку ХХ століття, яка дивним чином переплітається з історією Михайла Фариняка, чоловіка початку ХХІ століття.

Улісс Мур. Первинний ключ. – Х.: АССА, 2021

Чергова історія з популярної серії про друзів, які подорожують у часі — це книга-квест, читаючи яку ви розгадуєте таємниці та загадки разом із героями. Тож Улісс Мур живий і завжди був на віллі Арго, перед очима учасників цієї історії Джейсона, Джулії та Ріка. Але тепер нашим героям доведеться зіткнутися з іншою проблемою. Річ у тому, що після подорожі на «Метіді», Джейсон і Джулія потрапляють у пастку в Середньовіччі, де їм доведеться за будь-яку ціну знайти Первинний Ключ, адже він єдиний зможе повернути близнюків додому...  «Чоловік почекав, поки знову залишиться на самоті, потім загасив усі свічки, окрім останньої. – починається цей захоплюючий квест. - Він засунув руку під один із гобеленів на стіні, обачливо, аби не спрацювали численні захисні механізми, намацав потаємну схованку і вийняв звідти дерев'яну скриньку, прикрашену золотою інкрустацією. Обережно відкрив Усередині зберігалися ключі з головками у формі тварин. Чоловік уважно подивився вміст скриньки й аж підскочив від несподіванки: не вистачало чотирьох ключів: з алігатором, ібісом, левом і дикобразом. - Як таке могло трапитися? - питав сам себе, порпаючись у скриньці. Так і не знайшовши відповіді, загасив останню свічку і зник у темряві».

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com