Театр оперети представив балет неймовірної краси "МОЦАРТ UNDERGROUND..."

7 березня 2016
Open World

26 та 27 лютого у Національній опереті України глядачам представили нове бачення творів Моцарта через втілення музики генія у танці

У театрі відбулась прем’єра балету "Моцарт underground…".


Представляючи новий театральний проект, художній керівник Національної оперети, н. а. України Богдан Струтинський зазначив, що зараз в Україні багато говорять про Моцарта, але мало що про нього знають.

Разом з тим, він зауважив, що "Моцарт underground…" не схожий на попередні проекти: "Він інший, має витриманий стиль у всьому. Тут немає відданості стереотипам, ми показали Моцарта так, як ми його відчували. Театр завжди у пошуку нових форм, а сьогоднішній проект і є цією новою формою. Так ми розширюємо межі нашого театрального діалогу".

Ідейним натхненником та режисером-постановником проекту є головний балетмейстер театру, з. а. України Вадим Прокопенко. За цікавим збігом обставин прем’єра балету відбулася у рік, коли виповнилося 260 років з дня народження видатного композитора. Та балет не про самого композитора, а про вічне почуття – кохання.
 

       

"Ми не граємо виставу про Моцарта. Під геніальну музику композитора ми граємо про кохання, про почуття, яке існувало і буде існувати у всі часи, поки існує людство", — розповідає Вадим Прокопенко.

Над сценографією постановки на запрошення театру працював відомий сценограф, з. д. м. України Олександр Білозуб, роботами якого щиро захоплюються як в Україні, так і за кордоном.

"Моцарт – класична основа, незмінна у всі століття, вершина музики в театрі, а її живе виконання – це надзвичайно цікаво. Приємно, що театр звертається до різних жанрів. Я думаю – це сучасна історія", – сказав Олександр Білозуб.

"Моцарт underground…" – це неймовірна хореографія, яскрава сценографія та прекрасна музика. І музиці у постановці відведено особливу роль. Диригент-постановник Володимир Врубльовський, наголосив, що оркестр із великим задоволенням грає твори Моцарта, музику, яка водночас і сонячна і драматична: «Працюючи з такою музикою, я відчуваю і натхнення, і задоволення, і відповідальність. Музика Моцарта – це така музика, за якою не можна заховатися. Грати її погано не можна. Оркестр має бути високого рівня. Ми робимо все, аби відповідати цьому статусу».

Цікавим є той факт, що одна і та ж музика великого композитора під час вистави звучить у двох різних виконаннях: класичному та сучасному. Так, у другій дії балету музика Моцарта звучить по-новому. Над цим попрацював молодий та надзвичайно обдарований артист оркестру театру, піаніст та композитор Богдан Решетілов. Він розповів, що унікальний підхід до музики класиків зробив свого часу французький піаніст Жак Лусьє: "Він пристосував музику Моцарта до сучасного джазового звучання, додав нові інструменти такі, як ударна установка, бас-гітара та переосмислив роль рояля. Додав імпровізації. Я ж зафіксував його гру, тобто, зробив транскрипцію з аудіозапису, зробив партитуру, партію музикантам, сольні партії для фортепіано, ударних, бас-гітари".

Соло на роялі у постановці виконують Анастасія Лук’яненко та Анна Поліщук. За задумом постановників інструмент знаходиться над сценою – на висоті більше 3 метрів. Піаністки діляться враженнями, що у цьому проекті умови не прості.

"Все на відчуттях. Ми маємо бути в унісон з оркестром і балетом, в одному енергетичному колі, дихати разом", — каже Анна Поліщук.

Вона розповіла, що фантазія, яка звучить у другому відділенні постановки, написана Моцартом у дуже ранньому, навіть дитячому віці.

Над вбранням артистів, які перевтілювалися у героїв часів бароко та сучасності, працювала художниця з костюмів Ольга Левченко. Вона створила цілу галерею яскравих образів. Кожен костюм – ніби справжня картина, неповторна і унікальна, оскільки навіть найменша деталь створювалася вручну. Окремо було створено перуки, головні убори тощо.

"Ми задоволені тим результатом, який у нас вийшов. Вистава про любов, а вона вічна, як і сам Моцарт. Час змінюється, але любов лишається. А костюми допомагають артистам вжитися в образи", – переконана Ольга Левченко.

У перший день прем’єри головні ролі Амелії та Лукаса виконували талановиті артисти балету Дар’я Цигіпа та Михайло Боцок. Солістка розповіла, що роль Амелії їй близька: "Вона – дівчина з вищого світу із високою самооцінкою, яка звикла до уваги. Але в душі вона залишається вразливою, м’якою і, мабуть, як і кожна жінка, хоче любові та тепла. І вона зустрічає того єдиного, але хлопець виявляється із іншого, нижчого суспільного прошарку. Проте, мою головну героїню це зовсім не бентежить".

А для Михайла постановка стала відкриттям: "Я ще не працював у такій постановці, де поєднано різні стилі: класичний та сучасний. Для мене це свого роду щось нове, а тому надзвичайно цікаве. Думаю, глядачам обов’язково все сподобається. Через танець, пластику ми розповідаємо про вічні речі".

Ще однією парою головних виконавців, які грають в інші дні, є Анна Шарабуріна та Борислав Коломієць.

"Мені дуже близький образ Лукаса, адже я сам у душі романтик. У цій постановці надзвичайно багато реального сучасного життя. Червоною ниткою через сюжет проходить тема кохання. Тож не важливо, у якому часі ми всі живемо, ми все одно любимо! Кохання завжди поза часом", –переконаний Борислав.

Анна ж вірить у те, що кохання завжди перемагає: "Через постановку "Моцарт Underground…" хочемо донести людям, що любов – це прекрасне почуття, яке завжди поза часом. І ніякі перепони ніколи не стануть йому на заваді".

   

Прем’єра мала успіх у публіки, а це значить, що балет "Моцарт Underground…" ще не раз збиратиме повні зали. Нова постановка у Національній опереті України ще раз довела, що слова зайві, коли говорить кохання.

 

#OWItv
#OWIFilms
#OpenWorldInfo
#OWIFilmsStudio
#ВідкритийСвіт
#OpenWorldОткрытыйМир

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше