Тарас Шевченко очима сучасників

Ось і розміняв сьогодні наш рідний Тарас уже третю сотню літ. Люди стільки не живуть, принаймні зараз. А він – живий і, перш за все, в наших серцях. Цікаві факти про Тараса Шевченка розпочнімо з таких міркувань: якби Тарасу виповнився не двісті один, а, приміром, трицять один рік, де б він був сьогодні? В залі Верховної Ради, активістом на Майдані чи воїном на передовій? Як бачимо зі світлини, взятої нами з Фейсбуку, його пророчі слова "Борітеся – поборете!.." надихають українців на фронті, чи то пак на АТО. Напевно, він був би справді там – в гущі боротьби за Україну…

Це вже вдруге наші роздуми на сторінках МОВОЛЮБІВ, присвячені Шевченковому дню народження. Першу статтю про особисте сприйняття Тараса Шевченка читайте ТУТ.

Цікаві факти про Тараса Шевченка-сучасника, на наш погляд, – це сприйняття його нами, розуміння його слова, тлумачення його життєвої позиції. Тож зробімо кілька сучасних, можливо, нових для вас, читачів, штрихів до знаного вже нами образу Тараса Шевченка.

Цікаві факти про Тараса: Шевченко-європеєць

Тарас Шевченко був добре ознайомлений з творчістю великого італійця Данте та його "Божественною комедією". Він часто порівнював свої поневіряння з труднощами життя італійського поета. Так, у листі до Осипа Бодянського 1852 року Шевченко прямо писав: "…як казав старий Данте, що гіршого немає, як у злигоднях згадувати про давнє щастя, то я тепер відчуваю це". Проте це не єдиний доказ його європейськості.

За словами науковця Сергія Грабовського, Тарас Шевченко випереджав свій час, працюючи спочатку в річищі європейського романтизму з його гіпертрофованими почуттями художніх героїв, з яскравою історичною героїкою. Далі поет перейшов до стилістики європейської поезії XX ст., як-от: невмите небо, заспані хвилі… Звісно, це лише кілька скупих доказів.

Тож європейськість Тараса Шевченка не викликала сумнівів уже серед дослідників XIX ст.

Цікаві факти про Тараса: Шевченко-мовник
Про Шевченка й мову, а також про те, як настрахалися Шевченкового слова в Криму читайте далі на сайті МОВОЛЮБАМ за цим активним посиланням.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше