Таємниці знаменитих книг

30 листопада 2016
Annie
Багато відомих літературних творів мають свої секрети і таємні історії. І часом читати про них не менш цікаво, ніж самі книги. Пропонуємо вам дізнатися трохи нового про книги, які здавалися нам такими знайомими.

Маленький принц, Антуан де Сент-Екзюпері

uaua.info
 
Всі герої казки мають своїх прототипів. Образ самого принца глибоко автобіографічний - це Екзюпері в дитинстві. Роза, яку Маленький принц любить і охороняє, - його красива, але примхлива дружина, латиноамериканка Консуело. А Лис - це Сільвія Рейнхардт, хороший друг Екзюпері, яка допомагала йому у важкі часи.

Таємничий острів, Жюль Верн

www.megakniga.com.ua
 
Відомо, що Жюль Верн зазвичай писав свої романи, ґрунтуючись на власних наукових знаннях. Але в "таємничому острові" він навмисно зберіг в таємниці одну деталь: в описі способу виготовлення нітрогліцерину для підриву гранітної скелі не вистачало каталізатора (платини), без якої вся ця затія ніколи б не спрацювала.

Хоббіт, або Туди і назад, Джон Рональд Руел Толкін

www.mgm.com
 
Толкін хотів написати лише невелику казку для читання власним синам, але так захопився, що вийшла повноцінна книга з картами та ілюстраціями. Спочатку існував лише один рукописний примірник, який професор іноді давав почитати своїм друзям і учням. Саме завдяки одній з його учениць книга і побачила світ, а пізніше ще й отримала продовження.
 
Також цікавим фактом є те, що рецензентом для цієї книги став десятирічний хлопчик, син директора видавництва, в якому вона вперше була надрукована.

Аліса в країні чудес, Льюїс Керол

Twitter
 
Персонажі Капелюшник і Шалений Заєць походять з двох англійських приказок: "Божевільний, як капелюшник" і "божевільний, як березневий заєць". Приказка про Капелюшника пов'язана з тим, що за старих часів при виготовленні фетру для капелюхів використовувалася ртуть, хронічне отруєння якою викликає психічні розлади. А божевілля березневих зайців пояснюється шлюбним періодом, котрий розпочинається навесні.

Макбет, Вільям Шекспір

livejournal.com
 
Шекспір ​​не вигадав сюжет п'єси "з голови". Він талановито виклав середньовічну розповідь, причому досить близько до першоджерел. "Макбет" є найпопулярнішою п'єсою Шекспіра. Вона виконується у світі кожні чотири години.

Гаррі Поттер і в'язень Азкабану, Дж.К. Роулінг

imdb.com
 
Коли книга "Гаррі Поттер і в'язень Азкабану" була випущена у Великобританії, видавець, щоб уникнути прогулів, попросив власників книгарень не продавати книгу, поки школи не закриються на один день.

Граф Монте Крісто, Олександр Дюма

cindygrigg.com
 
Сюжет "Графа Монте-Крісто" Дюма почерпнув з архівів паризької поліції. Швець Франсуа Піко був заарештований за доносом і ув'язнений у фортеці, де провів близько 7 років. У в'язниці Піко прорив підземний хід в сусідню камеру, де сидів багатий італійський священик. Вони подружилися, і перед смертю священик розповів Франсуа таємницю про прихований в Мілані скарб. Після виходу на свободу Піко заволодів цими скарбами і під іншим ім'ям з'явився в Парижі, де присвятив 10 років відплати за підлість і зраду.

Втеча з Шоушенка, Стівен Кінг

imdb.com
 
Стівен Кінг продав права на екранізацію своєї книги всього за 1 долар. Він дає таку можливість режисерам-початківцям або студентам, при цьому залишаючи собі всі права на твори та забороняючи отримувати з вдалих фільмів комерційну вигоду.

451 градус за Фаренгейтом, Рей Бредбері

navkolonas.com
 
Незабаром після видання антиутопії Рея Бредбері "451 градус за Фаренгейтом" видавництво Ballantine Books випустило додаткову спеціальну серію: 200 примірників роману були обгорнуті в обкладинку з матеріалу на основі азбесту з винятковими протипожежними властивостями.

Грозовий перевал, Емілі Бронте

ecossefilms.com
 
Оскільки на момент виходу роману заняття письменницькою майстерністю вважалося невідповідним для жінки, його довелося опублікувати під чоловічим ім'ям. Через рік після виходу книги Емілі Бронте померла, так ніколи і не дізнавшись, яке місце займе її роман в історії світової літератури. Уже після смерті Емілі сестра Шарлотта перевидала роман і додала передмову, в якій пояснила, що автор роману насправді - жінка.

Бійцівський клуб, Чак Поланік

kino-teatr.ua
 
Одного разу Чак Поланік відпочивав на природі і посварився з туристами-сусідами, після чого його сильно побили. Повернувшись на роботу з обличчам в синцях, Поланік побачив, що ніхто з колег не питає, що сталося. Тоді у нього і народилася ідея роману "Бійцівський клуб". В ході написання книги Поланік ще не раз вплутується у вуличні бійки, відчуваючи досвід своїх героїв на власній шкурі.

І ще кілька цікавинок

piotrgankiewicz.com
 
  • Книга, яка у Великобританії продається найбільше за всю історію - "50 відтінків сірого"
  • "Пригоди Тома Сойєра" - перша книга, текст якої був надрукований на машинці.
  • У "Казках 1000 і 1 ночі" Аладдін спочатку був китайцем.
  • У романі американського письменника Натаніела Уеста "День сарани" (1939 г.) є персонаж, якого звати Гомер Сімпсон.
  • Барбара Картленд, найпрацелюбніший автор за версією "Книги рекордів Гіннеса", писала по роману кожні два тижні.
  • Першим романом в історії вважається японська "Повість про Ґендзі" (близько 1007 р.), авторство якої приписується Мурасакі Сікібу, дамі при дворі імператриці Сесі.
  • Найпопулярнішим письменником всіх часів і народів є Агата Крісті. Її детективи друкуються на 44 мовах світу. Було видано вже понад два мільярди книг. 
  • Найбільше творів написав іспанський драматург Лопе де Вега. Його перу належить 1800 п'єс.
(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше