Синдром Аліси в Країні Чудес

Одного разу Аліса, біжучи за білим кроликом, потрапила в Країну Чудес. Але перш, ніж зустріти всіх дивовижних жителів цього місця, вона повинна була пройти через дверцята, які були занадто малі. Спочатку вона випила рідину з пляшечки з написом "Випий мене" і відчула, як зменшується в розмірах, а кімната стає величезною. Потім з'їла пиріжок з написом "З'їж мене" і виросла так, що ледь вмістилася в кімнаті. І це був тільки початок пригод. Як ви знаєте, кінець був щасливий. Героїня прокинулася в саду і все повернулося на своє місце.

Але не всім так щастить. "Країна Чудес" зустрічається і в нашому світі. Деякі люди відчувають подібні метаморфози в результаті захворювань головного мозку та вживання наркотичних речовин. Цей стан називається "синдром Аліси в Країні Чудес".
 

deviantart.net

Хвороба Керрола: "Будь-яка пригода повинна з чогось початися... банально, але навіть тут це правда..."

Як відомо, книга "Аліса в Країні Чудес" належить перу Льюїса Керрола. Його біографи стверджують, що письменник страждав мігренню. Приступи цього захворювання дуже часто починаються із симптомів-провісників - аури. Аура буває різною, але нерідко хворі скаржаться, на зміну сприйняття себе і навколишніх предметів. Наприклад, у них виникає почуття зміни форми і розміру власного тіла. Так само можуть змінюватися пропорції та величина навколишніх предметів. Їм може здаватися, що їх тіло стає мікроскопічним, і вони знаходяться в приміщенні з гігантськими меблями.

Так само почувала себе Аліса під час своєї подорожі. Можливо, у Керрола було щось схоже перед нападами мігрені. Погодьтеся, виглядає це дуже незвично і химерно. Просто чудово підходить для сюжету про Країну Чудес.

Керрол не був першою людиною, яка описала цей стан. Спочатку його помітив у клініці невролог Тодд. І синдром зміни сприйняття при мігрені називався синдром Тодда. Однак, багатьом, ймовірно, ця назва здалася занадто прозаїчною. Адже скільки в медицині різних симптомів і синдромів названих іменами лікарів. Всіх не згадаєш. А "синдром Аліси в Країні Чудес" зовсім інша справа. Назва яскрава і практично відразу описує суть розладу. Тому і прижилося.
 

deviantart.tumblr.com

ЛСД: "Все дивасніше й дивасніше! Все чудесатніше і чудесатніше! Все цікавезніше і цікавезніше!"

Незабаром виявилося, що не тільки мігрень "творить чудеса". Синтезований наркотик-галюциноген ЛСД теж здійснював подібний вплив на сприйняття. Так само змінювалися форма і розмір предметів. Крім того, викривлялося сприйняття часу. Могло виникнути відчуття, що він зупинився зовсім або ж рухається занадто швидко. Відчуття були химерними, світ починав здаватися зовсім іншим, ніби людина перебувала в іншій реальності, Країні Чудес з іншими фізичними законами. З цієї причини період інтоксикації з галюцинаціями отримав назву на сленгу "тріп" (trip), що означає подорож.

Схожий (але не однаковий) стан викликає прийом синтетичних наркотиків, що називаються "Спайс".
 

tumblr.com

Безкоштовний тріп: "Я знаю, ким я була сьогодні вранці, коли прокинулася, але з тих пір я вже кілька разів змінювалася".

Наркотичний досвід цікавить багатьох, тому не мало людей вживають психоактивні речовини один або кілька разів у житті. У близько 50% тих, хто вживав ЛСД або "Спайс" хоча б раз у житті, стається "флешбек", повторний наплив галюцинацій без прийому цих речовин. Раптово, саме по собі, виникає відчуття, що "реальність пливе", а предмети змінюють свою форму і розмір.
 

www.mrsnow.info

Невдала мандрівка: "Подумати тільки! Через якусь річ люди можуть настільки зменшитися, що перетворяться в ніщо!"

У більшості з тих, хто вживає наркотики, це видіння короткочасне і супроводжується досить приємними відчуттями. Але не всім так щастить. 4,2% споживачів ЛСД і "Спайса" отримують досить серйозний розлад, в результаті якого подорожі в Країну Чудес стають тривалими, регулярними і супроводжуються неприємними емоціями. Напір "чудес" буває настільки сильним, що "мандрівники" не можуть працювати і підтримувати нормальні відносини з оточуючими.

Подібний розлад є психіатричним захворюванням і називається "стійкий розлад сприйняття внаслідок вживання галюциногенів" або "індукований галюциногенами луна-психоз"
 

nnm.me

Чому так відбувається? "...Все кудись рухається і в щось перетворюється..."

Зовсім недавно існувала гіпотеза, згідно з якою частина ЛСД ніколи з організму повністю не виводиться. Речовина знаходиться в спинномозковій рідини у вигляді невеликих частинок і час від часу вивільняється звідти викликаючи наплив галюцинацій. Однак, ця гіпотеза не підтвердилася. Вірніше, не було знайдено жодних свідчень, що її підтверджують. Іншими словами, поки механізм цих флешбеків невідомий.
 

pinterest.com

Чи є ризик? "- Як мені потрапити в будинок? - Повторила Аліса голосніше. - А чи варто туди потрапляти? - Сказало Жабеня. - Ось у чому питання"

Багато хто вважає, що ЛСД абсолютно безпечний наркотик. Дійсно, це далеко не героїн і він не викликає настільки швидкого і фатального звикання. З вище сказаного цілком можна зробити висновок, що 4,2% це дуже невелика цифра і тому боятися нічого. Звичайно, в таких випадках ніхто не думає, що потрапить саме в цей відсоток людей, у яких розвинувся розлад.

Однак, оскільки механізм постійних галюцинацій невідомий, отже невідомо, хто саме знаходиться в групі ризику щодо його розвитку. Є припущення, що постраждалі вже мають психічне захворювання (наприклад, шизофренію) або ж вживання наркотику "підштовхує" до його розвитку. Однак і тут є застереження. Поки ще не доведено однозначно, що шизофренія і прийом наркотиків пов'язані.

Отож... в зоні ризику може перебувати будь-хто.
 

pinterest.com

Наслідки: "Знаєш, втрата голови - це дуже серйозна втрата!"

Наслідки такої довічної подорожі вельми сумні. У більшості хворих вона не закінчується. Антипсихотичні препарати не дуже вже й ефективні. Людина, як говорилося вище, втрачає здатність працювати і навіть отримує інвалідність.
 

housewonders.beon.ru

"Не можна робити те, що не можна"

Можна багато сперечатися про безпеку наркотиків та суб'єктивність фахівців, що визначають можливу шкоду від них. Однак, чи є сенс ризикувати, коли ризик необов'язковий?

(via)

Якщо вас зацікавила ця стаття, вам також варто почитати:
7 найцікавіших розладів в історії психіатрії
Психологічні захворювання, навзані на честь відомих людей
9 психічно нездорових письменників, що подарували світу геніальні ідеї

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше