Сила недосконалості

22 травня 2014
Lilia Kolesnyk
Коли у вас є ціль - чи то створити власний бізнес, чи почати правильно харчуватися, чи помандрувати світом - завжди легше знайти тих, хто вже зробив щось подібне і спробувати спроектувати на себе їхню стратегію успіху.

Іноді аналіз досвіду успішних людей з метою швидше навчитися самим - це дуже корисно. Тим не менш, важливо пам’ятати: всі принципи, звички і стратегії, які успішні люди застосовують сьогодні, ймовірно не принесуть уже такої користі, як на початку їхнього шляху до успіху.

Те, що зараз для них є оптимальним, не обов'язково потрібно вам, щоби ПОЧАТИ.
Дозвольте пояснити різницю.

Оптимальне проти Потрібного

“Якщо поставити планку на рівні “пречудово”, почати буде дуже важко”
(Сет Годін)


Вчитися на прикладі інших - класно, я й сам так постійно роблю. Але якщо людина надто часто порівнює себе теперішню з тими, хто вже досягнув успіху, рано чи пізно їй почне здаватися, що у неї замало ресурсів для того, щоби взагалі почати.

Якщо надто багато уваги приділяти вивченню оптимальної “підготовки” успішних людей, можна досить легко переконаєте себе в тому, що ще потрібно купити оце і те, щось підівчити, здобути нові навички, завести потрібні знайомства - і все це до того, як ви взагалі зробите перший крок назустріч цілі. А зазвичай це не зовсім правильно. Ось декілька прикладів:

Подорож навколо світу. Кожного разу, коли я подорожую, я бачу людей, які, здається, витратили маєток на туристичне спорядження: водонепроникні рюкзаки, одяг, спеціальне взуття і так далі. Ні, я не кажу, що готувати спорядження немає змісту, навпаки - круте спорядження дуже знадобиться в дорозі.
Але, гляньмо правді у вічі, воно не є обов'язковим.

Вам не потрібні спеціальні кросівки, щоби нарешті почати бігати. Не потрібен новий набір посуду, щоби почати здоровіше харчуватися. І вам точно не потрібен новий спеціальний рюкзак, щоби почати подорожувати. Ці всі речі є бажаними, але не життєво необхідними на самому початку.

Створення бізнесу. Коли ти підприємець, легко заразитися прагненням до всього "оптимального", особливо на початку. Я пам'ятаю, як мене переконали, що мій веб-сайт не стане популярним, якщо вгорі не красуватиметься крутий логотип. Зрештою, кожен з проглянутих мною популярних сайтів мав професійне лого. Але на цьому прикладі я вивчив свій урок. Зараз моє “лого” - це просто моє ім'я, а сайт, який я створив, - це поки мій найуспішніший сайт.

Здорове харчування. Очевидно, оптимальна дієта вимагає купувати м'ясо тварин, яких годували тільки травою, чи використовувати виключно органічні вочі, чи якісь інші супер-здорові продукти. Але якщо ви просто хочете зробити перший крок з метою правильно харчуватися, для чого ламати собі ціль цими деталями? Почніть з малого - просто купіть інші овочі цього тижня, незалежно від того, органічні вони чи ні. Пізніше буде достатньо часу на “оптимізацію”.
 

Уникання за рахунок Оптимізації

“Хороший план сьогодні кращий за ідеальний завтра”
(Генерал Шерман)


Стверджуючи, що потрібно "дізнатися більше" або "розкласти все по поличках", ви часто стаорюєте перешкоду, яка заважатиме вам рухатися вперед до тієї цілі, що насправді має для вас значення.

Можна скаржитися, що ваші навички гри в теніс залишають бажати кращого, тому що вам потрібна нова ракетка чи форма, але правда в тому, що вам, швидше за все, просто потрібно як слід попрактикуватися зо два роки.

Можна стверджувати, що подорожувати без пристойного рюкзака важко, але правда в тому, що ви могли б уже почати реалізовувати мрію про мандрівки з тим спорядженням, яке у вас є зараз.

Можна виправдовуватися, що ваш бізнес-наставник успішний тому, що їхня компанія використовує програмне забезпечення “АБВГД”, але вони, ймовірно, починали без нього.

Ми не любимо це визнавати, але прагнення до найкращої стратегії, найкращої дієти чи найкращого спорядження часто є лише "розумним" способом уникнути важкої праці над собою.

Пам'ятайте: не надто вдалий початок завжди можна виправити, тоді як гонитва за ідеальним планом сама по собі ніколи не приведе вас до бажаної мети.

Отож, сміливості та успіхів вам у нових починаннях!


Адаптований переклад за матеріалами статті Джеймса Кліера
(via)

 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше