Свято Петра і Павла - традиції та прикмети

12 липня 2016
Андрій К.
Святий Петро вважається покровителем рибалок, його просять про вдалий і великий улов риби. Апостолу Павлу моляться про процвітання бізнесу, а апостолу Петру - про благополуччя, заступництво в справах і про здоров'я.
 
Народна назва свята - Петрів день, скорочено від дня Святих апостолів Петра і Павла. Цей період вважається своєрідною верхівкою літа, після чого в природі починається поворот до осені.

У народі день Петра і Павла разом зі святами Горпини Купальниці та Івана Купала складають літній святковий цикл, присвячений природі, сонцю, травам, квітам, урожаю і залицянням.

Вважалося, що на день Петра і Павла сонце грає, тобто сяє всіма барвами веселки. Молодь в цей день, ще до світанку виходила в поле - вартувати сонце. Того, хто побачить, як грає сонце, очікує щастя. У давні часи цей звичай зародився на Петрів день з метою відганяти від поселення русалок. З першими променями сонця народ радів і співав. Але на цьому звичай не закінчувався. Далі молоді люди плели вінки, водили хороводи, і починалися петровські гуляння, які тривали до першого Спаса.

У день Петра і Павла не можна працювати, особливо в полі, щоб не потривожити хлібне колосся, і щоб урожай був хорошим. Після Петрова дня починалася пора сінокосу.
 

Дівчата в цей день гадають на свого обранця. Потрібно зібрати 12 різних рослин, покласти їх під подушку, закривши очі сказати: «Дванадцять трав з різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений-ряджений, мені покажися і на мене подивися »

Також молоді дівчата в день Петра і Павла "завивали берізку". Для цього на молодій березі вибирали три гілки, сплітали їх в косу, і загадували бажання.  Завивали гілочки зазвичай червоною стрічкою і міцною травою. Через три дні дівчата знову приходили до берези і дивилися - якщо коса не зів'яла і не розпустилася, то бажання збудеться. Березову косу після ворожіння обов'язково розпускали.

Вважають, хто в ніч на Петра-Павла не спатиме, той щасливим і здоровим весь рік буде. 

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Ведрус 24 липня 2016
це "свято" - не українське! воно нав"язане нашому народу жидо-християнством, як і значна частина інших "свят". щоб відновити велич НАШОЇ країни, потрібно відродити РІДНУ віру, традиції і свої свята, а не тупо слідувати насадженому чужинцями непотребу! більше про нашу рідну культуру тут: vedrus.org.ua
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше