Світле в темному. Про користь агресії

5 лютого 2015
Andrey Zlotnikov
Є такий стереотип у суспільній свідомості, що гнів, злість, дратівливість - це щось погане, некероване і дике.

Мета, цієї статті знайти щось світле в емоціях, які викликають у людей, навіть у мене самого, негативну оцінку.
 
Є багато раціональних пояснень, чому варто уникати проявів агресії. Наприклад, якщо ви гніваєтесь, то робите нерозумні речі й, не враховуючи їх наслідки та ризики, можете бути небезпечними для інших і для себе самого. Такі пояснення і настанови ми отримуємо від батьків, вихователів і оточуючих. Дитина, що жила за подібними вказівками, в дорослому віці, можливо, використовуватиме захисний механізм - інтелектуалізацію, коли агресія сприймається як щось безглузде, непристойне.

Ще на людину тисне громадська думка плюс закони, які засуджують і зупиняють агресію (адже так вигідно і безпечно жити у "стаді").

А оскільки бути відторгнутим і отримувати негативні оцінки з боку інших людей може бути досить неприємно (орієнтація на чужі потреби, а не на свої), тим більше можна нарватися на агресію у відповідь (отримати в ніс, наприклад), тому боягузлива культурна людина робить все можливе, щоби приховати свої почуття.

Але, як і будь-яка інша емоція, агресія має своє призначення і може бути використана з позитивним ефектом.

Злість спонукає до дії


Вам траплялося розлютитися на когось? На знак помсти ви зробили проект краще, самостійно вирішили задачу, чомусь навчилися. Після сварки з мамою самостійно приготували собі їжу, прибрали в кімнаті. Зауваження однокласниці призвело до того, що з нуля ви підтягуєтеся шістнадцять разів на перекладині. Репліка керівника наштовхнула на нову ідею реалізації робочої задачі. Злість сама собою - різновид енергії, яка є потужною рушійною силою. Дослідження доводять, що саме вона змушує нас рухатися до своєї мети, незважаючи на проблеми і труднощі. Коли ми бачимо щось бажане, ми хочемо його ще більше, коли злимось.

Агресивні люди оптимістичніші


Можливо, це прозвучить дивно, але у злих людей є щось спільне з щасливими. Ті й інші, згідно з проведеними дослідженнями, схильні бути більш оптимістичними в своєму баченні майбутнього.

Злість корисна у взаєминах


Злість виникає природним чином, якщо вас образив ваш партнер. Одночасно вона дозволяє зрозуміти, відчути, що з вами чинять несправедливо. Якщо ви приховуєте свої негативні емоції, ваш партнер буде продовжувати робити те, що заподіює вам біль. Очевидно, такий стан речей не зміцнить відносини. Прояв гніву, якщо він виправданий і має на меті пошук вирішення проблеми, в кінцевому підсумку корисний і зміцнює взаємини.

Агресія допомагає пізнати самого себе


Якщо ми будемо звертати увагу на те, коли і чому виникає гнів, то зможемо зрозуміти, як покращити власне життя. Вивчення злості може спонукати до самовдосконалення.

Прояв злості нейтралізує прояви насильства


Киплячий чайник випускає пару через носик. А от ємність без отвору вибухнула би з усіма "витікаючими" наслідками. Тому людина, що проявляє кожен день трохи агресії, більш прогнозована і менш небезпечна, ніж та, яка накопичує і стримує негативні емоції в собі.

Смертний гріх чи конструктивна емоція


Ми визначили, що злість може нейтралізувати прояви насильства, покращити взаємини, вселити оптимізм і стимулювати до розвитку, хоча в той же час вона може бути і просто руйнівною.

Дивні діла твої, Господи: відчувати щастя - не завжди добре, відчувати гнів – не завжди погано (хоча, будучи злим, ви можете почуватись саме так). Нещасна людина часто схильна шукати помилки, в той час як зла - діяти. Варто пам'ятати, що навіть небезпечні та лякаючі емоції мають зворотній бік, якщо використовуються усвідомлено.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

MorisBrother MorisBrother 6 лютого 2015
В більшості випадків агресивні люди опиняються на лаві підсудних. Там то, звісно, без оптимізму важко обійтись.
Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше