Свідоме несвідоме Юлії Кириченко.

15 вересня 2021
Едуард

8 вересня 2021 року відбулася авторська екскурсія художниці Юлії Кириченко в музеї Михайла Старицького в Києві. 
Роботи, які створює художниця пов’язані з її підсвідомістю. 
Основою творчості є концептуальні рішення сюрреалістичних сюжетів за допомогою  формування світла-тіні та строкатості плям, що підкреслюють напрямок пост-панку. Взаємодія форми і простору.

«У своїй творчості я поєднала два напрямки : сюрреалізм та пост панк. Сюрреалізм виник у 20-х роках минулого століття, активно розвивався до початку Другої світової війни та зрештою проіснував близько 40 років. Йому  властиві звернення до підсвідомих образів, звільнення від панування раціонального мислення, використання оптичних ілюзій та парадоксальне поєднання форм. Музика post-punk - це той потік, в якому я абстрагуюсь,  розчиняюсь, а тексти, стиль, певна меланхолійність, душевність, депресивність, занурення в себе і в решту світовідчуттів в певний момент якось разом  зійшлись в мені». 

«Я зрозуміла, що все що створюю -  сюрреалізм. Це якесь раціональне мислення, до якого потрібно прийти і усвідомити. Мене часто параноїть, переслідують страхи минулого, тому інколи це сковує всі мої дії. Зрозумівши це, я почала працювати зі своєю підсвідомістю. Коли тобі щось сниться таке незрозуміле, дивні образи, якісь жахіття, пов’язані з кладовищами й так далі, мені потрібно відразу це фіксувати в ескізах. Так відбувається полегшення. А всі страхи із моєї юності», - ділиться власними переживаннями пані Юлія.

 "Саван" був основним проєктом виставки "Свідоме несвідоме". Іншими словами - плащаниця. «Коли Христа зняли, його закутали в плащаницю, де відбились його сліди», - пояснює Юлія назву центральної частини експозиції.
Найближчий друг Юлії покінчив життя самогубством. Його тіло вкутали в простирадло під час похорону, отож художниця через цю трагедію, яку довго в собі тримала  вивільнила зафіксований образ у вигляді абстрактних композицій на простирадлах, залишаючи власний слід.

«Я б про це ніколи не говорила, а зараз розумію, що потрібно розповідати, бо коли ти замовчуєш, все в собі тримаєш, то по суті ти й твоя творчість скуті, і вільно рухатись далі неможливо», - пояснює Юлія Кириченко. 

Роботи зібрані з різних серій, які формують уявлення художниці про свідоме і несвідоме.

Мисткиня вивчала різні техніки й каже про себе так: «Вважаю себе потужним художником по стилях і техніках,  і просто в якийсь момент зрозуміла, що мені цікаво працювати з підсвідомістю, з тими образами, які виринають, а не з фіксуванням дійсності».

- у 2018 році була учасницею Paris art fair 2018 р. (Вітражна інсталяція “Post-punk. Exit");
- брала участь в щорічному конкурсі рисунку мені К. Єлеви  (номінація "творчий рисунок", друге місце);
-участь у виставці (220 abstract art fest) в ‘’Pavlovka gallery’’;
-участь в монументальних розписах меморіального комплексу імені М.А. Стороженка, за що отримала золоту медаль академії мистецтв;
- у 2021 р. брала участь в колективній виставці "Візіократія" в Інституті проблем сучасного мистецтва;
- участь в бієнале левкасу в галереї Білий світ
Деякі роботи знаходяться в приватних колекціях в Парижі, Польщі та Канаді

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com