Сучасні українські фільми: добірка 2023 року

30 травня 2023
Ліля Колісник
Український кінематограф попри всі труднощі продовжує розвиватися. Розважає, смішить і змушує задуматися. Про такі картини сьогодні піде мова. Зібрали для вас 5 фільмів 2023 року, котрі радимо до перегляду.

1. «Памфір»

І відкриває нашу добірку фільм «Памфір». У центрі сюжету Памфір, який повертається додому після тривалої відсутності, щоб возз’єднатися з сім’єю. Безумовна любов сім’ї Памфіра має побічну дію і змушує його звернути на ризикований шлях з незворотніми наслідками.

Події розгортаються у західних областях України напередодні традиційної Маланки.  

Всесвіт фільму «Памфір» сповнений сенсів, кодів та знаків, які цікаво відкривати та досліджувати в кожній його сцені. Українська драма режисера та автора сценарію Дмитра Сухолиткого-Собчука вже завоювала прихильність міжнародної аудиторії та підкорила українське кіно товариство  час знайомитися з широким колом глядачів.

2. «Щедрик»

Українську драму «Щедрик» втілила в життя кінорежисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Стрічка розповідає історію трьох родин різного походження: українців, євреїв та поляків. Та людей об'єднала спільна біда  репресивні системи СРСР і Третього рейху. Ключову роль у фільмі грає легендарна пісня «Щедрик». За задумом авторів, саме вона є символом традицій і сили родини, яка переживає знущання, заборони та зміну режимів.

3. «Мавка»

Мультфільм «Мавка» став довгоочікуваним подарунком весни для українців. Історію розроблено за мотивами драми-феєрії Лесі Українки. 

Про красу природи і людини, справжню любов і нищівну зраду  пережийте ці емоції разом із Мавкою.

4. «Мирний21»

Воєнна драма від режисера Ахтема Сеітаблаєва. 2 червня 2014 року. Луганський прикордонний загін у вогні. Тоді російські спецслужби та бойовики намагалися схилити бійців луганського прикордонного загону зрадити Батьківщину, тим самим повторити кримський сценарій: захопити українські території без бою. Жоден з особового складу не погоджується перейти на сторону сепаратистів чи російських спецслужб попри те, що там обіцяють вищу зарплату і високі посади. Але кожен із героїв має власні особисті проблеми та мотиви вчинити не за покликом серця.

Це остання стрічка, в якій знявся актор Павло Лі до своєї загибелі.

5. «Люксембург, Люксембург»

13 квітня в прокат вийшла стрічка режисера Антоніо Лукіча «Люксембург, Люксембург», де головні ролі виконали брати-близнюки Аміл та Раміл Насірови з гурту «Курган і Agregat»

Беззаперечно талановита комедія, яка використовує знайомі атрибути провінційного містечка Лубни, щоби розповісти емоційну сімейну драму про дорослішання двох братів без батька. Як намагалися зрозуміти життя брати і що з ним робити  дивіться у стрічці.

Упевнені, ви знайдете щось своє серед цих фільмів, адже в них так багато про українську культуру.

Приємного перегляду!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше