Сучасне мистецтво Ізраїлю

17 березня 2017
Дарина
14 березня в Інституті Проблем Сучасного Мистецтва Національної Академії мистецтв України відкрилася виставка «Сучасне мистецтво Ізраїлю», що об’єднує відео-роботи визнаних та молодих художників Ізраїлю. Роботи для виставки надано арт-фундацією Tiroche DeLeon Collection, а також арт-інкубатором для молодих художників START Collection, Ізраїль. Ініціаторами виставки виступили Арткульт Фонд (Artcult Foundation) і ArteLia Consultanсy. Організаційні партнери: Blackshield Capital, DLA Piper Ukraine, UART foundation, Dan.IT.Education.
 
На офіційному відкритті були присутні: посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські, Хьюг Мінгареллі, посол ЄС в Україні, Борис Ложкін, Секретар Національної Інвестиційної Ради та інші гості.
 
Проект проходить за підтримки Посольства Держави Ізраїль в Україні, а також Україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр в Україні.
 
Куратори: Наталія Шпитковска, Лілія Тіппеттс.
 
«Ця виставка проводить паралелі між життям ізраїльтян і українців. В обох країнах постає питання важливості національної єдності та ідентичноті, необхідності осмислення та прийняття власної історії як фундаменту для успішного розвитку», – зазначив Серж Тірош, співзасновник Tiroche DeLeon Collection і засновник START.
 
«Митці часто виступають у ролі дослідників, здебільшого безоціночно фіксуючи або трансформуючи реальність. Саме такі окремі твори створюють відмінний історичний архів, надаючи можливість іншого кута зору, заснованого не на фактах, а на індивідуальному сприйнятті та рефлексії. Ми вперше проводимо виставку виключно відео-робіт, вважаючи, що такий формат надасть більше можливостей зрозуміти сучасну культуру Ізраїлю», – Наталія Шпитковська, куратор, директор міжнародних проектів Інституту Проблем Сучасного Мистецтва НАМ України, спів-засновник Artcult фундації.
 
«Ситуація в обох країнах є свідченням поглиблення проблем невизначеності, кризи і незахищеності в усьому світі. Виставка звертається до таких складних питань, як міграція населення, пошук національної ідентичності, територіальні конфлікти, та їх інтерпретація і розуміння в умовах нашого часу. Відеозображення можуть викликати вісцеральні реакції у глядачів, тим самим звертаючись до індивідуальної відповідальності кожного за події у світі», – Лілія Тіппеттс, куратор, засновник Artelia Consultancy.
 
«Коли ми говоримо про культуру, то найчастіше підкреслюємо спадкоємність, зв'язок поколінь, апелюємо до минулого і його впливу на нас сьогоднішніх. Однією із основних ознак сучасного ізраїльського візуального мистецтва є його поліфонічність. Ізраїль, як ви знаєте, був і залишається країною репатріації, і ізраїльські художники, свідомо чи ні, привносять у свою творчість мотиви і ремінісценції візуальної спадщини країн, з яких вони самі або їх батьки переселилися до Ізраїлю», – Еліав Бєлоцерковські, посол Держави Ізраїль в Україні.
 
Проект об'єднує сім сучасних художників, деякі з яких вже добре відомі на міжнародному рівні, такі як Сігаліт Ландау, Невет Їтсхак, Рен Славін і Мішель Платнік, і нові таланти, такі як Раїда Адон, Тзіон Абрахам Хазан і Тамар Хіршфельд.
 
Роботи Тзіона Абрахама Хазана «Саліт» і «Марганіт» дають можливість глядачеві виступити у ролі спостерігача і відчути необхідність постійного контролю з метою зебезпечення безпеки.
Невет Їтсхак, до цього питання підходить дещо іронічно, перетворивши візерунки традиційних афганських килимів на картини.

Як і в Україні сьогодні, для Ізраїлю земля є великою цінністю, про що йдеться в відео-роботах Сігаліт Ландау під назвою «Фінікійський Танок Піску» (2005) і «Азкелон» (2011), який був виставлений в ізраїльському павільйоні Венеціанської бієнале в 2011 році. Гендерні та расові питання проілюстровано в іронічній і зворушливій «чорній» серії коротких відео Тамар Хіршфельд під назвою Schwartze («Шварце» – так називали євреїв німці під час Другої світової війни). «Шварце» відвідують історично спірні місця в Ізраїлі і Європі: «Шварце на лижах в Австрії», «Шварце на кладовищі Трумпельдор», «Шварце Піаніст».

В своїх творах Раїда Адон і Рен Славін створють уявні та символічні світи. Маючи єврейське та арабське походження, Адон, досліджує власну ідентичность, об’єднуючи в собі витоки двох народів. Рен Славін звертається до естетики урбаністичного пейзажу, водночас гіпертрофуючи красу та замкненість оточення.

Виставка є відображенням багатьох схожих питань, що постають водночас перед Україною та Ізраїлем, і демонструє циклічність історії людства. Влучним прикладом є робота Мішеля Платніка «Мій сімейний портрет» (2015). Платнік інтегрує себе і приймає образи людей, які брали участь в різних історичних подіях, зображуючи армію, політичних діячів, емігрантів, рабів і військових, тим самим приходячи до висновку, що всі ми є частиною системи без можливості та права судити.

Перед відкриттям виставки відбулася прес-конференція, на якій були присутні:
 
Серж Тірош, співзасновник Tiroche DeLeon Collection та засновник START, Ізраїль
 
Реут Шапір Бен-Нафталі, Голова Політичного Департаменту, Посольство Держави Ізраїль в Україні.
 
Альберт Фельдман, директор Україно-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень імені Голди Меїр в Україні
 
Наталія Шпитковська, директор міжнародних проектів Інституту Проблем Сучасного Мистецтва НАМ України, куратор виставки
 
Лілія Тіппетс, засновник ArteLia Consultancy, куратор виставки
 
Після прес-конфереції відбулася лекція
Серж Тірош представив свою участь в ізраїльській художній сцені на прикладі діяльності арт-інкубатору START Collection, заснованого у 2008 році, а також Tiroche DeLeon Collection.
 
О 19-00 відбулося офіційне відкриття виставки
 
На офіційному відкритті були присутні: посол Держави Ізраїль в Україні Еліав Бєлоцерковські, Хьюг Мінгареллі, посол ЄС в Україні, Борис Ложкін, Секретар Національної Інвестиційної Ради та інші гості.
«Хочу побажати кураторам і організаторам виставки – нових творчих горизонтів, художникам – натхнення та успіху, а Україні – миру, процвітання і благополуччя», – Еліав Бєлоцерковські, посол Держави Ізраїль в Україні.
 
Виставка триватиме з 14 по 26 березня. Понеділок – неділя 12:00-19:00
(044) 529 20 51; (044) 529 46 77
 
Адреса: Інститут Проблем Сучасного Мистецтва (вул. Євгена Коновальця, 18д)
 
Організатори проекту:
 
Tiroche DeLeon Collection
START Collection
www.tirochedeleon.com
www.st-art.co.il
www.artrunners.com
 
Artcult foundation
www.artcult.org.ua
 
Artelia Consultancy
http://www.artelia-consultancy.com/
Інститут Проблем Сучасного Мистецтва
http://www.mari.kiev.ua

Партнери:
 
Blackshield Capital
 www.blackshieldcapital.ch
 
DLA Piper Ukraine LLC
 www.dlapiper.com

Dan.IT.Education, Ізраїльсько-український коледж із підготовки висококваліфікованих ІТ-фахівців
 
UART foundation
 http://uart.eu/en/cms/about_uart.html
 
Україно-ізраїльський Інститут стратегічних досліджень імені Голди Меїр в Україні
http://goldameir.institute/

 


 
 
 
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше