Сонячний колектор IBM

14 березня 2014
Редакція

Команда IBM нещодавно розробила так звану висококонцентровану фотоелектричну теплову (HCPVT) систему, яка здатна зосередити енергію 2000 сонць, вони навіть стверджують, що вона може безпечно сконцентрувати енергію більше 5000 сонць. Це неймовірно. 

Процес вловлювання сонячного світла супроводжується виробленням води, з якої можна зробити відфільтровану питну воду, або використати для інших цілей, наприклад, для кондиціонування повітря. Вчені роблять висновок, що система HCPVT може забезпечити стійке енергопостачання і наявність прісної води у населених пунктах по всьому світу.

"Кожен чіп, розміром 1х1 см, може конвертувати, в середньому, 200-250 ват впродовж звичайного восьмигодинного робочого дня в сонячному регіоні. Система HCPVT передбачає, що, замість обігріву будівлі, вода температурою 900 Цельсія проходитиме через пористу мембрану дистиляційної системи, де вона буде випаровуватись і опріснюватись. Така система могла б забезпечити 30-40 літрів питної води на квадратний метр площі приймача в день, у той же час виробляючи електроенергію з виходом ККД більше 25% або 2 кіловат-годин в день. Велика установка забезпечить достатню кількість води для невеликого міста".
 


Тепло поглинається сотнями крихітних сонячних батарей, які називають фотоелектричними чіпами. Вони збирають енергію, а потім охолоджуються за допомогою води, котра проходить через мікроканали, тому вони можуть безпечно накопичувати таку велику кількість сонячної енергії.

За даними Грінпіс, ця технологія може стати третім найбільшим гравцем на стійкому ринку виробництва електроенергії. Дослідження, опубліковане в 2009 році, стверджує, що сонячна енергія може задовільнити всі світові потреби в енергії, використовуючи не багато місця. Грінпіс вважає, що лише 2% пустелі Сахара задовільнять потреби в електроенергії всієї планети. 

Загальна проблема сучасних сонячних колекторів полягає в тому, що вони можуть зосередити тільки  незначну кількість енергії. Це означає, що корисне тепло витрачається даремно, не може бути використане і "викидається". Ця технологія усуває таку проблему. Сонячні панелі, що приймають занадто багато енергії, ризикують розплавитись через надмірну кількість тепла. Однак ця ситуація змінюється: чим більше ми досліджуємо ефективніші способи виробництва енергії, тим більше розуміємо, що настав час покінчити зі старими і почати використовувати нові, екологічно чисті технології.

Цей проект фінансується Швейцарською комісією з Технологій та Інновацій. Вони надали трирічний $2,4 мільйонний грант для розробки технології. Прототипи вже розроблені і проходять випробування.

Це ще одна вражаюча технологія, яка може безкоштовно забезпечити енергією всю планету! Вдалі аргументи, чому ми не можемо її використовувати, просто не існують. Зрештою, зрозуміло, що великі нафтові корпорації будуть робити все можливе, щоби запобігти цим змінам, але люди сильніші. Все, що ми повинні зробити, це об’єднатися, створити і співпрацювати. 

Нижче представлено відео, на якому вчений з дослідницького центру IBM Бруно Мішель розповідає про проект:
 


(via)​
Переклад: 
GENIA HUNCHEVSKA


 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше