Слава відважним синам України!

4 листопада 2015
Ганна Черкаська
Ввечері 3 листопада 1970 р. Олексій Берест врятував п'ятирічну дівчинку з-під коліс поїзда, проте сам був збитий і о четвертій ранку 4 листопада, не приходячи до тями, 49-річний Олексій Берест помер у Ростові-на-Дону.

Олексій Прокопович Берест народився 9 березня 1921 р. у селі Горяйстівцях Охтирського району на Сумщині — Герой України, лейтенант Червоної Армії, який встановив, разом із М. Єгоровим та М. Кантарією, Прапор Перемоги на даху німецького Рейхстагу о 21.50 30 квітня 1945. На початку травня 1946 року вийшов Указ Президії Верховної Ради СРСР про присвоєння звання Героя Радянського Союзу офіцерам і сержантам, які підняли Прапор Перемоги над рейхстагом у Берліні — капітану В. Давидову, сержанту М. Єгорову, молодшому сержанту М. Кантарії, капітану С. Неустроєву, старшому лейтенанту К. Самсонову. 

Чому ж там не було прізвища О. Береста? Існує кілька версій:

Нелюбов Й. Сталіна до української нації та його бажання бачити серед Героїв лише представників грузинського та російського народів.

О. Берест займався переписом килимів, картин, статуй та інших цінностей, які були в "будинку Гіммлера" та потім були направлені до музеїв і при роздачі трофейних годинників "обділив" незнайомого офіцера, який начебто виявився офіцером зі СМЕРШу…

У 1953 році, працюючи завідувачем райвідділом кінофікації, О.Берест був звинувачений у збитках на 5,5 тисяч карбованців та засуджений до тюремного ув'язнення на термін 10 років пермських таборів. По амністії термін був скорочений вдвічі.
   
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше