Блиск в очах, вогонь в крові, натхненний вираз обличчя – це опера

15 квітня 2013
Oxana Kril

Ноти настільки високі, що не кожен зможе їх опанувати. Конкуренція така велика, що мало хто зможе її витримати. Найвизначніші сцени світу настільки далеко, що дехто дуже швидко зневірюється у їх підкоренні.

Блиск в очах, вогонь в крові, натхненний вираз обличчя – це те, що викликає в багатьох не просто опера, а саме виконавці ролей, співаки.

Баритон з України

Йому всього 25, а він уже підкорив сцени Фінляндії, Швейцарії, Шотландії, США та у багатьох інших країнах. Уродженець Кам’янця-Подільського, якому стало тісно в рідному місті і захотілося чогось більшого, співак світового рівня – Андрій Бондаренко.

Займався він співом ще змалечку, виступаючи разом капелою "Журавлик". Саме на цих виступах разом з друзями хлопець ріс і, одночасно, росли його амбіції – йому захотілося спробувати чогось більшого. І ось він, у 15-тирічному віці, виступав на Всеукраїнському конкурсі-огляді "Нові імена України" (2002). А потім були ще конкурси, ще премії, нові фанати. Пізніше юний співак вступив до університету - Київську Національну музичну академію ім. П.Чайковського (2003-2007), в якому йому він не обмежився лише навчанням. Андрій, ще будучи студентом, став солістом Національної філармонії України.

Кар'єра цього юнака стрімко розвивалася: одразу після університету він вийшов на міжнародні сцени. Останні роки, були для нього особливо успішними в плані нагород: у 2011 році він здобув почесний титул "Співак світу" на конкурсі ВВС Cardiff Singer of the World Song Prize у місті Кардіф (Уельс, Великобританія). А минулого року – став володарем Глодоського скарбу 2012.

Цікавим є те, що в репертуарі Андрія є не тільки оперні, а й народні пісні, про що він говорить: "Українські народні пісні, на мою думку, мають бути в кожного українського оперного співака. Цими піснями я буду поповнювати свій репертуар. Я виступав з ансамблем "Рідні наспіви", з ними особливо цікаво робити програми з українським пісенним фольклором. До речі, за кордоном я завжди на своїх концертах виконую дві-три українські народні пісні. Європейська публіка їх дуже любить".
 

Наші у Віденській опері

Буквально на днях відбувся концерт "Видатні випускники для Almamater", в якому взяла участь одна надзвичайно талановита співачка з потужним оперним вокалом - Вікторія Лук’янець. Зараз вона відома оперна співачка, чиє ім'я італійський режисер Франко Дзефіреллі зазначив серед "трьох великих Травіат" - поряд з такими іменами як Марія Каллас і Тереза Стратас. А колись - в неї, як і в більшості дітей, була просто мрія – співати. Робити це вона любить відколи себе пам’ятає, проте стати саме оперною виконавицею вирішила тільки в 12 років, після того як відвідала оперну виставу "Царева наречена" Римського-Корсакова, де головну партію виконувала тодішня прима Київської сцени Євгенія Мірошниченко.

Дебют Вікторії на великій сцені тяжко назвати вдалим, скоріше підходить словосполучення "надзвичайно вдале". Мало того, що на цей дебют її запросили, так ще й співачку тоді помітив відомий віденський імпресаріо Вальтер Владарскі. Він зайшов в антракті до гримерки і попросив записи концертів. Щоправда, це прохання на той момент було проблематично виконати. Як розповідає Вікторія: "Ми тоді й не знали, що в співака обов'язково мають бути свої записи. І от Юра (мій чоловік) з великою відеокамерою на плечі сам сфільмував фрагменти з двох моїх вистав: "Чарівна флейта" і "Любовний трунок". Відіслали до Відня. Потім прослуховування в "Штадтс-опера" й контракт на шість місяців. 30 січня 1993 року ми з Юрою і маленькою Дарусею прилетіли до Австрії".

Відтоді чарівна українка і проживає у Відні. В її виконанні було почуто безліч чаруючих партій, вона виконала надзвичайно багато ролей. Зараз вона уже не так часто виступає, проте викладає і готує нове покоління майбутніх видатних виконавців.

І, не зважаючи на те, що вона уже майже 20 років проживає у Відні, співачка не забуває і про свою Батьківщину. Вікторія досить часто сюди навідується: і з концертами, і просто відвідати своїх рідних. "В Києві живе мама, відвідую могилу батька, їжджу до села.Часто виступаю в Україні", - говорить українка в одному з інтерв’ю.

Влітку співачка планує вирушити в тур по Японії – відвідає 10 міст цієї країни. А також вона дуже хоче відсвяткувати 25-річчясвоєї творчості грандіозними концертами в Києві та Відні.
 

Непо-дитячому дорослий голос

Думаю, що ті хто дивилися конкурс "Голос країни. Діти" пам'ятають маленьку дівчинку з дивовижним сильним голосом. Чи не так? І мабуть, Ви пам'ятаєте, що її звати Соломія Лук'янець. Ця дівчинка - племінниця уже згаданої вище відомої оперної співачки Вікторії.

Унікальність юної співачки не тільки в тому що в неї зовсім не дитячий голос, а й в тому що співати вона почала швидше, ніж говорити. Як розповідає її мама: "Вже у два роки маля при звуках "Вокалізу" Рахманинова починало наспівувати, точно повторюючи мелодію".

Також викликає подив і захоплення те, коли юний талант вперше вийшов на сцену і здобув свою першу перемогу. Уже в 2004 році, коли Соломії було лише 3 рочки, вона взяла участь в міському конкурсі серед дитячих дошкільних закладів і здобула першу премію.

Незважаючи на те, що їй лише 11 років (24 квітня виповниться дванадцять) вона уже виступала на багатьох сценах і в Україні, і закордоном, а також здобула безліч перемог, серед яких можна відзначити:
- перше місце в конкурсі "Дитяча Нова Хвиля 2009";
- перше місце на міжнародному конкурсі юних академічних вокалістів Олени Образцової;
- одержання премії "Гордість країни 2010" (14 квітня 2011р.), в номінації "Рідкісний талант", яку щороку вручає фонд Віктора Пінчука;
- друге місце в конкурсі "Голос. Діти", який відбувався в кінці 2012 – на початку 2013 року.

Багато хто зі світовим ім’ям уже визнали дівчинку за одну зі своїх в оперних кругах – так на одному з конкурсів оперний бас Бруно Пратико аплодував їй стоячи, з вигуками: "Браво!"

Соломія також може розраховувати вмайбутньому на значну підтримку своєї тітки Вікторії, яка в одному з інтерв’ю пообіцяла: "Хай ще кілька років повчиться, пройде мутація голосу, а потім я її до себе у Відень заберу й допоможу. Я добре пам'ятаю, як нелегко було мені робити самостійні кроки закордоном."

Так що можна сподіватися, що цей неймовірний талант не пропаде і не забуде про свою рідну країну. 
 

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше