Сергій Жадан: "Говорячи про війну, слід називати людей, як окремих осіб"

31 березня 2015
Maryna Koba
У столичному Національному музеї відбулася презентація книги "Сліпа пляма", що включає в себе цикл поезії в прозі Сергія Жадана та серію світлин харківського художника Миколи Рідного.
 
Книга є своєрідним продовженням проекту, що розпочався у травні минулого року виставкою The Ukrainians в Daadgalerie в Берліні. Як зазначає куратор проекту Беттіна Кляйн, ставлення до нього було досить неоднозначним. Головна мета проекту – створення публічного простору для обговорення висвітлених подій в Україні в мас-медіа.

"Сліпа пляма" - це реакція художника та письменника на події в Україні", - розповідає Микола Рідний. Ця книга – спроба митців зробити бодай маленький внесок для подолання дефіциту правдивої інформації за кордоном.
 
Інформація, висвітлена в ЗМІ, подає лише зовнішню інформацію: говориться про маси, називають певні відсотки, вказують кількість демонстрантів, згадуються населені пункти. Та про такі речі слід говорити об’єктивно, бо війна – це не просто цифри. Це скривджені долі та душі, сотні смертей, підступність та неправда. "Говорячи про війну, слід називати людей як окремих осіб, людей з біографіями", - переконаний Сергій Жадан. Під час презентації книги письменник прочитав декілька віршів, зокрема "Голка", "Церква" та "Пошуковик".
 
Також слухачам було продемонстровано відео Миколи Рідного "Звичайні місця", відзняте у Харкові. На екрані художник співставляє теперішнє підозріло спокійне прифронтове місто з голосами мітингувальників минулорічних подій. Цим проектом Микола апелює до свідомості глядачів: Харків вже ніколи не стане колишнім.

В кінці зустрічі митці зазначили, що в майбутньому планують розвивати даний проект.
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше