Секрет успіху Чака Поланіка

25 липня 2014
Редакція
Новий лідер сучасної контркультури, рятівник сюрреалізму в літературі, бунтар, письменник і журналіст, Чак Поланік впевненими кроками увійшов до числа найбільш популярних авторів.

Варто зауважити, що цей неймовірно талановитий геній має українське коріння. Хоча його прізвище вимовляється саме як Поланік, пишеться воно Palahniuk (Палагнюк). Але це й не дивно, адже дід письменника був українцем, який спочатку мігрував до Канади, а згодом перебрався до Нью-Йорку. В Україні й досі проживає брат письменника, хоча сам він тут ще не бував.  
 
 То у чому ж секрет успіху Чака Поланіка?

Звичайно, його популярності посприяв фільм "Бійцівський клуб", знятий талановитим Девідом Фінчером. Однак стрічка у даному випадку лише прикрасила і без того чудову книгу. Таким чином, письменник і режисер, об’єднавшись, дали світові нове культове кіно і нову культову книгу.

Як сталось, що раптом нікому не відомий автор практично з першої книги стає популярним на весь світ? Чому інтерес до нього не згасає з появою наступних книг? Очевидно, успіх письменника можна пояснити трендом серед молоді, але тренди настільки примхливі та мінливі, що такого пояснення явно не достатньо. Навіть при поверхневому порівнянні Поланіка з такими відомими сьогодні сучасними письменниками, як Б.Вербер або Ф.Бегбедер, стає очевидним його особливе становище в літературі.

Шокуюча лексика, абсолютно ненормальні герої і дійові особи, абсурдні та просто безглузді ситуації, приправлені хвацько заплутаними сюжетами і, взагалі, складною композицією, - книги Поланіка можуть спочатку не сприйнятися читачем. Часом до останньої сторінки не зрозуміло, до чого хилить автор, у чому ідея всього цього абсурду, якщо не в явному цинізмі чи простому знущанні. Але раптом завіса плутанини розкривається, і ми бачимо, як всі нитки твору збираються в одній зрозумілій і здоровій ідеї, гідній пера письменника-класика - це і є основна зброя Чака. Він вибудовує особливі сюжетні лінії, які здатні вбити наповал. У ході сюжету з'являється справжнє обличчя автора, який зовсім не намагався прищепити читачеві "криву" логіку своїх героїв чи переконати в "нормальності" заплутаного світу своїх книг.
 
Стає зрозумілим, що Поланік щосили заперечує те, що зображує у своїх творах.

Всі пороки сучасного суспільства і його необлаштованість ускладнюються автором до такої межі, щоби викликати у читача гостре несприйняття, аж до нудоти. Саме такий літературний прийом використовує письменник, він створив його привабливість та індивідуальність. І якщо цей метод здатний пробудити серця людей, тут вже немає сенсу обговорювати його "плюси" і "мінуси".

У чому секрет Чака Поланіка? - У його різкій сучасності і одночасно глибокій зосередженості на вічних проблемах і цінностях. Поланік не "вийде з моди", а читач, як правило, це відчуває відразу.

До слова, нещодавно письменик розповів про роботу над своєю новою книгою, яка стане продовженням улюбленого для багатьох "Бійцівського клубу". Це буде графічний роман з 10-ти частин, який зобразить вже знайомі нам події з нового, невідомого ще боку. Якщо в першій частині герой роздумував про своїх батьків, про те, що вони зробили чи не зрбили, то цього разу він на власному досвіді дізнається, що таке бути татом. Чи вдасться йому справитись з цим нелегким завданням краще? Подивимось :)   

Тож, фани, готуйтесь: вихід книжки обіцяють на квітень 2015 року! 


(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше