Що Японія внесла в сучасну моду?

13 травня 2016
Vita.
Японія - країна вранішнього сонця з самобутньою культурою та традиціями. Вона надихає і зачаровує. Саме тому ми вирішили розповісти, як Японія змінила світову моду.

Пояси-обі


Традиційними жіночими обі зав'язують кімоно. Його виготовляють з шовку контрастного до халату кольору і прикрашають візерунками. В розкладеному вигляді пояс сягає 30 сантиметрів у ширину і 4 метрів у довжину, тому його потрібно вміти правильно зав'язувати - в ідеалі має вийти широка смуга на талії і гігантський декоративний бант на спині. Виглядає він настільки вражаюче, що надихнув не одне покоління західних дизайнерів на експерименти. З останніх прикладів дивіться колекції Litkovskaya.

Кімоно і халати

 
Загальноприйнятим одягом японців кілька століть поспіль був халат: чоловіки бідніші носили зі штанами його скорочену версію, заможні городяни накидали кілька халатів один поверх іншого, жінки ж штанами не користувалися ніколи - їхнім традиційним одягом був лише халат-кімоно.

Шилися і чоловічі, і жіночі халати за одним принципом: прямий крій, цільна полотняна тканина, зігнуті на плечах, вшиті клини, які опускалися до самого подолу, а також прямі широкі рукави. Простота і практичність цієї конструкції надихає і зараз: подивіться хоча б на колекції Тома Брауна, Крейга Гріна, Джонатана Андерсона або Лілі Літковської.

Взуття: гета, дзори, табі

 
Японці не особливо морочилися з взуттям і вигадали для себе кілька видів сандалів. Носили вони переважно плоскі сандалі з плетеною підошвою з соломи, конопель та інших трав на шовкових або солом'яних зав'язках. Називалися вони дзори.

Городяни носили сандалі-гета - вирізані з цільних шматків дерева, прямокутні, на невисокій колодці. Одягали їх на босу ногу або на спеціальні невисокі полотняні шкарпетки таби. Такі шкарпетки були особливої ​​форми: для великого пальця в них було своє відділення - і це дозволяло легше пов'язувати гети на ногу.

За подобою звичайних табі незабаром з'явилися Дзіка-таби - шкарпетки з важчих, жорсткіших і тому міцних матеріалів, іноді з прогумованою підошвою, які можна використовувати як повноцінне взуття.

Традиційні Дзіка-табі лягли в основу взуття з першої колекції Мартіна Маржела сезону весна/літо - 1989. Тоді дизайнер взув моделей в шкіряні чоботи з окремим великим пальцем. Кожну пару взуття він спеціально змочив у фарбі перед показом, щоб глядачі оцінили незвичайні сліди на білому подіумі.

Принти


Японський живопис, який базується на мотивах природи, гравюри, які вражають своєю витонченістю, квіткові візерунки на тканинах і каліграфія часто стають відправною точкою для сучасних дизайнерів. Малюнки в японській стилістиці, наприклад, не так давно прикрасили чоловічу та жіночу колекції Тома Брауна, а тепер ще й стали головними в новій колекції Valentino.

Сувенірні куртки

 
Після Другої світової війни американські солдати, що служили на військових базах в Японії, прикрашали свої куртки вишивкою з традиційними японськими мотивами і привозили на батьківщину як сувенір. З тих пір такі куртки стали досить популярними як на Заході, так і серед місцевого населення, а цієї весни з'явилися в показах Louis Vuitton, Saint Laurent, Gucci, Dolce & Gabbana і багатьох інших.

Деконструктивісти


На початку 70-х років два японські дизайнери, які в майбутньому стали легендами, Такада Кензо і Иссей Міяке, спробували підкорити західну модну індустрію, але вдалося їм це не відразу. Нові ідеї та концепції абсолютно не приживалися серед консервативної європейської публіки. Проте Кензо і Міяке впевнено відкрили фірмові магазини в Парижі і продавали в них свій одяг з гуми, заліза, паперу і найрізноманітніших матеріалів "майбутнього".

На початку наступного десятиліття стався "японський прорив": в 1981 році Едзі Ямамото і Рей Кавакубо показали свої колекції в рамках паризького Тижня моди і просто шокували європейців: колекції їхні виглядали о одного боку, як твір мистецтва, з іншого, як карикатура на європейський одяг. Тоді стиль колекцій японців називали destructuree look, пізніше цей напрям в дизайні одягу отримало назву "деконструктивізм".

Перевага чорного кольору, безкомпромісна багатошаровість, трансформація одягу, ігри з її фрагментами, спроби поєднати непоєднуване, відмовитися від традицій, від канонів "доброго смаку" - Кавакубо і Ямамото фактично зруйнували традиційні уявлення про форму, функціональність і кордони одягу, розглядаючи його як елемент чистого мистецтва, як об'єкт для експериментів.

Саме завдяки деконструктивізму в сучасній моді майже не існує строгих розмежувань між одягом для дня і для вечора, для відпочинку і для роботи, елементи уніформи проникли в повсякденний одяг, а мотиви спорту – у вечірнє вбрання. Нарядні тканини - оксамит, парча, атлас, мереживо - зайняли своє місце в повсякденному гардеробі, а шкіра, денім, трикотаж і твід злетіли до рівня червоних доріжок.

Технологія живої тканини

Вчені Массачусетського технологічного інституту надихнулися японською кухнею і створили розумну тканину. У чому зв'язок? Одна з традиційних японських страв - зброджені соєві боби натто - готуються за допомогою спеціальної бактерії Bacillus subtilis natto. Вона здатна змінювати свою форму в залежності від температури навколишнього середовища - і вчені вже знають, як застосувати цю властивість у спортивному одязі.

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

7 причин наважитись на плазмотерапію волосся
Густе, довге, шовковисте волосся завжди вважається предметом особливої елегантності, краси та розкоші. Жінкам, яким пощастило перейняти здорове волосся генетично, з цим моментом набагато легше. А ось пацієнтів, що борються за кожну здорову волосину, варто підтримати дієвими рекомендаціями та порадами від спеціалістів галузі трихології.
Читати більше