Що таке творчість? Психологія творчості. Що треба робити, щоби бути креативною людиною?

6 вересня 2016
Cikavoznaty.com.ua

Як саме психологи дають визначення поняттю "творчість"? Вивчення творчості – це комплексний процес. Взагалі, сама по собі, творчість або креативність є складною темою. Також немає чіткої згоди щодо того, як визначити творчі здібності. Поширеним є твердження, що творчість – це тенденція вирішувати проблеми або створювати нові речі у новий спосіб.

Двома основними складовими творчості є:

  1. Оригінальність: 
    Ідея має бути новою, а не просто повторювати те, що було створене раніше.
  2. Функціональність:
    Ідея повинна реально працювати і бути корисною.

Як можна віднайти творчість?

У своїй книзі всесвітньовідомий психолог Міхай Чіксентміхайі (Mihaly Csikszentmihalyi) припустив, що творчість можна часто побачити в декількох різних ситуаціях.

  • Люди, у яких є безліч цікавих ідей і які самі надихають інших.
  • Люди, які сприймають світ з нової точки зору, мають глибокі ідеї і роблять важливі особисті відкриття. Ці люди роблять творчі відкриття, які, як правило, відомі тільки їм.
  • Люди, які роблять великі творчі досягнення, що стали відомими у всьому світі. Винахідники і художники, такі як Томас Едісон і Пабло Пікассо потрапляють до цієї категорії.

Види творчості

Експерти схильні розрізняти кілька проявів креативності.

Модель "Чотири С" передбачає існування чотирьох типів:
 

  1. "Міні-С" - творчість включає в себе ідеї, які відомі тільки самій людині.
  2. "Мала-С" - творчість включає в себе повсякденне мислення і вирішення проблем. Цей тип творчості допомагає людям вирішувати повсякденні задачі й адаптуватися до навколишніх умов, які постійно змінюються.
  3. "Про-С" - творчість розповсюджена серед професіоналів, які мають кваліфікацію у своїх творчих сферах діяльності. Ці люди є креативними в своїй професії, але не отримують всезагального визнання.
  4. "Велика-С" - творчість передбачає створення чогось значущого в тій чи іншій сфері. Такі люди часто отримують нагороди і стають відомими на весь світ. Їхні винаходи є інноваційними у важливих сферах життя, таких як медицина, сучасні технології або мистецтво.
     

Що потрібно робити, щоби бути креативним?

Чіксентміхайі передбачає, що творчі люди, як правило, мають різні риси, які сприяють їхньому інноваційному мисленню. Деякі з цих ключових ознак включають в себе:
 

  • ЕнергіюТворчі люди зазвичай володіють великою фізичною та психологічною енергією. Тим не менш, їх часто можна побачити зануреними в спокійні роздуми та міркування.
  • Інтелект. Психологи здавна вважали, що інтелект грає найважливішу роль у творчості. У своїй відомій праці, присвяченій дослідженню обдарованих дітей, американський психолог Льюіс Термен (Lewis Terman) виявив, що в той час як високий рівень IQ потрібен для творчого потенціалу, не всі піддослідні з таким рівнем знань проявили творчість. Чіксентміхайя вважає, що креативні люди мають бути розумними, але вони також мають бути здатні дивитися на речі під відмінним від звичайного кутом.
  • Дисципліну. Творчі люди не просто сидять і чекають натхнення. Вони активні та життєрадісні, але також і організовані та врівноважені у бажанні проявити свої здібності в роботі й творчості.
     

В той час як деякі люди народжуються творчими, є речі, які ви можете зробити, щоби збільшити свій потенціал. За словами Чіксентміхайя, креативність вимагає поєднання свіжого погляду і дисципліни.

Наприклад, Томас Едісон (Thomas Edison) казав, що геній – це один відсоток натхнення і дев’яносто дев’ять відсотків праці.

Всесвітньовідома американська письменниця, а також активний борець за громадські права Майя Анжелу (Maya Angelou) висловлювала думку, що розвитку креативності сприяють творчі думки:

"Творчість або талант як електрика, це щось таке, чого я не розумію, але те, що я можу використовувати. У той час як електрика залишається для мене загадкою, я знаю, що можу підключити до неї і освітити цілий собор чи синагогу, чи операційну, і використовувати її для спасіння життів. Як і про електрику, про творчість не судять. Я можу використовувати її конструктивно або деструктивно. Важливо те, що я можу нею користуватися. Креативність не може закінчитися. Чим більше ви її використовуєте, тим більше її у вас є."

Від CIKAVOZNATY.COM.UA

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше