Що таке фейки та як їх виявляти?

16 червня 2023
Редакція

Кількість дезінформації в медіа зростає щохвилини. Виявлення фейків — тепер набагато складніша задача, ніж раніше. Однак існують дієві способи, які в цьому допоможуть.

Фейк як небезпечна вигадка

Заява або дія, спрямована на введення в оману, навмисна брехня чи дезінформація в новинах — все це фейки. І часто спотворені факти досягають своєї мети, адже їхні автори докладають особливих зусиль, щоб виявлення фальшивки було майже неможливим.

  • Фейки зазвичай не суперечать тому, що аудиторія вважає істиною.
  • Мають посилання на авторитетне джерело (це може бути впливовий політик, вчений, інша знаменитість). 
  • Деякі фейки містять спотворені відомості про те, що дійсно сталося (таким чином штучну новину адаптують до реальності).

Оскільки невірогідна інформація майстерно маскується під правду, виявлення фейків потребує критичного мислення та скептичного ставлення до шок-контенту.

Фактчекінг для виявлення фейків

Не хочете ставати жертвою пропаганди чи потрапляти під вплив горе-журналістів? Запам’ятайте прості кроки, які пришвидшать виявлення фейків.
 

Ретельно оцінюйте й аналізуйте

Після прочитання чи перегляду новин, перш за все, дайте відповідь на два важливі питання. 

  • Чи багато в повідомленні емоцій? 
  • Чи містить воно об’єктивні докази? 

Емоційно заряджені тексти зазвичай миттєво привертають увагу до новини або реклами, маніпулюють свідомістю. Якщо контент переповнено епітетами на кшталт «катастрофічний», «смертельно небезпечний», «приголомшливий», «скандальний» тощо, це може свідчити про фейки. Скептично ставтеся до повідомлень і новин, де немає жодних офіційних доказів, а автор висловлює власне бачення й не посилається на джерела.

Перевіряйте першоджерело та шукайте додаткову інформацію

Для своєчасного виявлення фейків потрібно знайти свідчення в інших надійних джерелах. Спочатку перегляньте першоджерело, далі спробуйте знайти додаткові відомості на сайтах чи в ЗМІ, яким ви довіряєте. 

Для виявлення фейків у наукових публікаціях звертайте увагу на адекватність цифр, вибірок, дат. Іноді особисту думку дослідника, опубліковану десь у соцмережах, видають за грандіозні дослідження, а коментарі «очевидців» під дописом використовують за доказ. Під час пошуку та виявлення фейків звертайте увагу на такі дрібниці.

Спробуйте спростувати.

Знову ж таки, для виявлення фейків потрібно поставити собі два запитання.

  • Що мені потрібно, щоб спростувати твердження зі статті? 
  • Хто з експертів може підтвердити або спростувати ці твердження? 

З метою виявлення фейків можна пошукати матеріали з думками інших спеціалістів. Можливо, конкурентні медіа провели якісніший аналіз та експертизу цієї теми.

Розвивайте медіаграмотність

Щоб завжди безпомилково розпізнавати фейки, вам потрібен один надійний інструмент — медіаграмотність. Знайдіть курси у вашому місті (їх часто проводять навчальні заклади) або онлайн. Наприклад, інтенсивний тренінг від Optima Academy навчає ефективно протистояти інформаційним атакам і критично оцінювати все, що відбувається в інфопросторі. 

Користуйтеся нашими підказками та будьте відповідальним медіаспоживачем. А ще допомагайте суспільству боротися з фейками — не розповсюджуйте їх!

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше