Що стародавні єгиптяни зробили для моди?

12 травня 2016
Vita.
Стародавні єгиптяни приділяли багато часу і уваги своїй зовнішності та любили вишуканий одяг і прикраси. Їхній стиль був простим та елегантним, проте вони виготовляли і носили вбрання з особливою дбайливістю. Саме їхній одяг залишив унікальний слід в культурі та історії. Тому не дивно, що сучасні дизайнери черпають натхнення з минулого. Ми вирішили розповісти, як стародавні єгиптяни вплинули на сучасну моду.

Силуети


Стародавні єгиптяни носили два типи традиційного одягу: пов'язки на стегнах схенті та довгий вузький сарафан під назвою калазиріс. У різних верствах суспільства вони відрізнялися тільки якістю тканини, а сам силует повторювався як у простолюдинів, так і у фараонів. У сучасній версії схенті можна порівнювати хіба що зі звичайними спідницями із запахом, а ось калазиріс однозначно міг би стати прабатьком повсякденної сукні-футляр.

Плісировка


Єдиною тканиною, в якій можна спокійно пережити спеку в Єгипті, завжди був льон. Ще задовго до винаходу різноманітних барвників, вишивок бісером і аплікацій, щоб хоч якось задекорувати свій одяг жителі Древнього царства придумали плісировку. У сучасному вигляді вона з'явилася вже набагато пізніше - коли в 1907 році дизайнер Маріано Фортуні розробив і запатентував плісирований шовк. Проте першість історично належить саме стародавнім єгиптянам.

Золото


Велика любов фараонів і наближеної знаті до золота в сучасному світі обросла легендами і перетворилася в шаблон - "говоримо про Єгипет, згадуємо золото". Можливо, тому в кіно часто використовуються одяг саме цього кольору, не кажучи вже про надмірну кількість золотих прикрас.

Прикраси


Щодо прикрас, кінематограф не бреше: костюм давних єгиптян складався всього з декількох речей, тому саме прикраси розповідали світові про соціальний статус свого власника. Важливу роль відігравали аксесуари: від поясу і намиста до золотих браслетів, гігантських пекторалей і дивовижних головних уборів.

Головні убори


Найпоширенішим в Єгипті головним убором була хустка, зав'язана на голові так, щоб два кінці спадали на грудях, а третій - на спину. У фараонів, жерців і воїнів хустки були смугастим (про це свідчить знаменита золота маска Тутанхамона). Щодо жерців, то вони любили гіпсові розфарбовані маски, що зображували богів, - вони їх надягали для здійснення обрядів. Жінки вкрай любили діадеми, але найбожевільніші "капелюхи" були у фараонів. Згадайте образ Елізабет Тейлор в "Клеопатрі", приблизно такий це мало вигляд.

(via)
Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше