Півники – новий вид міського стріт-арту

Пластикова голова півня стирчить із водостічної труби біля Будинку вчителя, різнокольорові півні "стоять" на кондиціонерах на Великій Васильківській, під мостом на Берестейській, на дитячому майданчику в Академмістечку. Автором нового київського стріт-арту виявився Женя на прізвисько Бертолуччі, який мріє за допомогою півнів залишити слід в історії.
 


32-річний Бертолуччі (своє справжнє прізвище Женя не називає, тому що вважає свою діяльність не дуже законною) живе в однокімнатній квартирі на Святошино. На кухонному столі стоять кольорові фігурки крабів, ще сотні їх знаходяться у картонних коробках. На балконі гріються бетонні півнячі голови, штук двісті. Біля них у силіконових формах застигає нова партія птахів і крабів

Виготовленням фігур Бертолуччі займається з ранку до вечора, за день виготовляє не менше двох десятків. Все - заради мистецтва.

У Жені дві вищі освіти: педагогічна і менеджмент. Стати художником він вирішив два роки тому. Спочатку пропонував галереям свої натюрморти, але незабаром зрозумів, що сучасному мистецтву потрібні перформанси та інсталяції. Одного разу, лежачи на ліжку і розмірковуючи, в яких кольорах намалювати картину "Освенцим", він помітив на полиці пластикову півнячу голову. І у нього з’явилась ідея.

Своїх перших "Півників" Бертолуччі розмістив на стовпах навпроти балкону. Проект отримав назву "Будильник". Потім виникли і інші серії. Пташині голови він робить із пластику, використовуючи для цього спеціальні розчини, або з бетону.

Зараз художник працює над проектом "Пошуки продовжуються", для якого йому потрібна тисяча бетонних голів півнів. Розмістити їх він збирається у траві біля вертолітного майданчика неподалік Маріїнського парку. Проект буде присвячено зниклим дітям.

На Богдана Хмельницького півні з'явилися з інших причин: прикручені до зливостоків, вони, згідно до задуму автора, роблять акцент на проблемі забруднення навколишнього середовища. Чорний півень, що стоїть на кондиціонері в оточенні білих, звертає увагу на проблему расизму, а розплавлені птахи - на проблему глобального потепління.
 


Женя займається творчістю вночі - каже, що вдень можуть завадити охоронці або міліція. Іноді монтаж "Півників" відбувається у декілька етапів: однієї ночі потрібно просвердлити дірку у водостічній трубі, другої - прикріпити фігурку, третьої - пофарбувати її.

Встановлювати одного "Півника" на недобудований корпус університету ім. Карпенка-Карого художник наважився вдень. Щоб закріпити пластикового півня, потрібно добряче попрацювати: змішати розчини, залити суміш у форму, надягти її на трубу і не відпускати, доки суміш не стане твердою. Через 20 хвилин Женю помітив охоронець. Історія закінчилася написанням довгої пояснювальної записки.

Деяких птахів відгвинчують і забирають на пам'ять. Це підштовхнуло Бертолуччі до ідеї проекту "Впровадження": він хоче розмістити по всьому місту бетонних півнів на підставках у формі оскарівських статуеток. Автор вважає, що перехожі неодмінно їх заберуть - і півні потраплять у квартири і життя киян.
 


У майбутньому Бертолуччі планує видати альбом зі знімками "Півників". Поки що на його книжкових полицях знаходяться альбоми з роботами класиків живопису та дизайну.

Можливість займатися мистецтвом Жені надає сестра, яка виплачує йому щомісячну "платню". Сам він поки готується до продажу своїх робіт. Крім півнів є ще серія стільців - від пологового крісла до крісла-гойдалки, які символізують різні етапи життя людини. Досвідчені художники порадили Бертолуччі оцінювати їх вартість згідно формули: сума, витрачена на створення робіт, помножена на десять. Сам художник розраховує отримати за стільці не менше $ 10 000.

Серію "Життя на стільці" художник також планує подати на конкурс PinchukArtCentre. Раніше він вже мав призове місце у конкурсі молодих авторів "МУХі", який з 2009 року проводить галерея "Боттега". Автора нагородили за витвір, який він зробив з порізаних на дрібні смужки купюр, знайдених у сміттєвих баках біля Нацбанку.

Тепер, у вільний від півнів і крабів час, Бертолуччі створює мозаїчний портрет своєї дівчини. Вона любить море, тому замість фарб художник використовує різнокольорові фігурки крабів і підводних човнів. Жені вже порадили запропонувати портрет галереям, але він відмовився - вирішив розмістити роботу на трансформаторній будці біля будинку.

Фото: Аня Гаріенчік

(via)

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше