Роли та суші: як їх відрізнити

28 грудня 2023
Редакція

Суші сети у Львові в мережі ресторанів «NOA» споживачі замовляють регулярно, але навіть ті люди, що ласують ними постійно, весь час плутаються в поняттях. Чим відрізняються роли від суші? А можливо, це одне й те саме?

Суші – традиційна японська страва, яка виникла десь у VIII-X столітті на південному заході Японії. Однак, існує думка, що все сталося набагато раніше. Спочатку рис використовували як засіб для зберігання і консервації риби. Щоб підвищити його кислотність та зберігати рибу протягом тривалого часу до нього додавали рисовий оцет. Риба могла пролежати в цій суміші декілька тижнів і навіть більше. Потім її споживали, а рис викидали, адже він був страшенно липкий та вкрай неприємно пахнув – являвся непридатним для споживання.

Поступово розвиваючись, техніка виготовлення суші змінювалася. У середньовіччі суші стали подавати разом з рисом, який вже не вживався для зберігання риби. Він був одним із інгредієнтів страви. Виникла практика, що передбачала поєднання риби з рисом та додавання норі. Це і стало основою для сучасних видів суші.

Протягом XVII-XIX століть у Японії суші набули звичного для нас вигляду і поступово стали популярними. Попит на нові страви невпинно зростав і в інших країнах. Проте, справжній вибух популярності суші в Японії датується XX століття. Не змусила себе чекати й реакція споживачів за кордоном. У другій половині XX століття суші стали всесвітньо відомими і їх варіації з'явилися в багатьох кухнях світу. Що цьому сприяло? Глобалізація й ріст популярності японської кухні.

Що таке роли?

Роли – одна з форм традиційної японської страви, тобто один із різновидів суші. Їх часто називають суші-макі. Це складні структуровані рулети, виготовлені із рису, начиненого різноманітними інгредієнтами, такими як:

  • риба;
  • морепродукти;
  • овочі та інші компоненти.

Ці рулети обгортаються водоростями (норі) і ріжуться на невеликі шматочки, які подаються разом із соєвим соусом, імбиром та васабі.

Історія виникнення ролів пов'язана з еволюцією традиційного способу подачі суші. Спочатку суші готували, комбінуючи рис і рибу. При цьому норі використовувалися для обгортання тільки ззовні, щоб утримувати всі інгредієнти разом. Однак, з часом відбувалася трансформація, і виникла ідея обгортання всієї страви саме рисом.

Відомий японський шеф-кухар Ханаї Тошио, який прославився своєю кулінарною інноваційністю, вперше представив концепцію макі-суші в 1960-х роках. Так-так, він об'єднав рис і рибу всередині рулету, прикріпивши норі тільки до зовнішньої частини. Ця форма суші виявилася практичною, зручною для розділення та подачі. Як бачимо, вона набула широкої популярності не тільки в Японії, але і в усьому світі.

Макі-суші стали базовою формою суші, яка може бути заповнена різними начинками. Саме від них пішла велика кількість варіацій. Сьогодні ж макі роли є одним з найвідоміших та популярних видів суші у всьому світі. Тож робимо висновок: роли – ті ж самі суші, що мають інший спосіб подачі.

Якщо ви помітили помилку чи неточність, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

 

Умови використання матеріалів сайту

Використання матеріалів можливе лише за умови активного гіперпосилання на UaModna ( див. Правила* ). Для генерації коду посилання натисніть на кнопку

Думки, позиції, уподобання та заклики, опубліковані на нашому сайті, є власністю авторів і можуть не співпадати з поглядами редакції uamodna.com

Світське життя, секс і гарне тіло: 3 книги, які змінять ваше самосприйняття
Автори цих книжок намагаються завдяки своїм вишуканим, стильним і красивим історіям, втіленим у не менш гарні ті цікаві книжки, додати гармонії і тепла у наше трагічне сьогодення.
Читати більше